Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Tunge aktører vil gøre SMV’er klimaklar med nyt projekt

DI, Industriens Fond og Global Compact er bare nogle af partnerne i det nye klimaprojekt.

Dansk Industris bygning på Rådhuspladsen i København. Foto: DI

CO2-fri leverandørkæde er i stigende grad et krav fra danske frontløbervirksomheder, som Novo Nordisk, Velux, Ørsted og senest Lundbeck.

Det øger kravene til de små- og mellemstore virksomheder (SMV’er) og kan true deres eksistens.

– Globale krav til klima- og bæredygtighedsdokumentation udfordrer danske underleverandører, som ikke har styr på deres data og indsatser. Det betyder, at de risikerer at blive hægtet af den globale udvikling, siger Jacob Kjeldsen, chef for Fremstillingsindustrien i DI, som er en af partnerne i det nye projekt Klimaklar SMV.

Projektet skal hjælpe SMV’erne med at leve op til deres store kunders klimakrav, så de ikke mister dem.

Ud over Dansk Industri er partnerne Industriens Fond, tænketanken Axcelfuture, Global Compact Network Denmark, Aalborg Universitet og konsulenthuset Viegand Maagøe.

Kun få produktionsvirksomheder kender deres klimaaftryk
Og den udstrakte hånd, er der tilsyneladende brug for.

Kun ca. 10 procent af de danske produktionsvirksomheder kender nemlig deres klimaaftryk, ifølge en undersøgelse fra Klimapartnerskab for Produktionsvirksomheder i 2020.

De mangler både data om deres klimaaftryk, viden om klima og bæredygtighed. Og det skyldes ikke modvilje, at de ikke er kommet i mål, ifølge Sara Krüger Falk, direktør i Global Compact Network Denmark.

– Vi oplever, at virksomhederne gerne vil arbejde med SBTi (Science Based Targets, red.), men at overskuddet i hverdagen er begrænset. Og så må vi ikke glemme, at corona for mange virksomheder har betydet, at al udvikling er sat i stå, siger hun i meddelelsen.

De 50 SMV’er, som er med i projektet, får blandet andet eksperthjælp til at lægge en plan for, hvordan deres virksomheder og ikke mindst deres produkter og services kan blive klimavenlige, lyder det i en pressemeddelelse.

SMV’er skal dokumentere klimaindsats
Men en ting er at leve op til kravene, noget andet er at dokumentere det. Det kan være et problem for mindre leverandører, som Montanas adm. direktør for nylig fortalte i forbindelse med, at virksomheden hjælper dem med det arbejde.

– Det vil være trist, hvis man bliver fravalgt som leverandør, fordi kravene til dokumentation bliver så høje, at kun store organisationer kan leve op til dem. Jeg vil fx nødig vælge nogle andre end de små, lokale leverandører til vores specialopgaver, men fordi de ikke har organisationer bag sig, sender de navne og numre på deres leverandører til os, så tager vi fat i dem, sagde han i interviewet.

En vigtig del af Klimaklar SMV er derfor at gøre virksomhederne i stand til at dokumentere deres klimaindsats, så de data kan indgå i deres kunders klimaregnskab.

Partnerne bag projektet håber, at det vil øge konkurrencekraften blandt SMV’erne både i Danmark og globalt.

– Det er helt afgørende for danske virksomheders konkurrencekraft, at de proaktivt arbejder med den grønne omstilling og får styr på deres klimaaftryk. Det forventes af kunderne, og de forventninger vil stige i fremtiden, siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond i meddelelsen.

De 50 SMV’er i projektet skal i løbet af 2021 udarbejde en klimaplan, og arbejde videre med anbefalinger til klimakommunikation og branding. Det skal gøre dem klar til at få Science Based Targets-certificeringen, som FN står bag i samarbejde med andre internationale organisationer.

LÆS OGSÅ: Store virksomheder skal ikke sende regningen for grøn omstilling videre

Forsiden lige nu:

Et kilo status på verdensmålene, tak

Steen Hildebrandt har føjet endnu en bog til sit imponerende forfatterværk. Bogen gør status over verdensmålenes udvikling i Danmark, nu hvor vi er halvvejs mod 2030. Desværre er vi ikke halvvejs i mål, men vi kan nå i mål, hvis vi er villige til at tage verdensmålene seriøst.

Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.