Hvad skal der til for at skabe en succesfuld virksomhed med fokus på FN’s 17 verdensmål? Det kom der ni gode bud på, da 360 grader prisen for tredje år i træk blev uddelt på Børsen tidligere på ugen.
360 grader prisen 2019 uddeles af Dansk Erhverv sammen med Erhvervsstyrelsen, Dansk Initiativ for Etisk Handel og Green Network.
Prisen uddeles i de tre kategorier etablerede: virksomheder, start ups og græsrødder. De vurderes ud fra kriterier som nytænkning, bæredygtighed og profitabilitet.
– Vi har set nogle helt utroligt effektfulde løsninger i år, og der har været mange spændende bud blandt de 49 virksomheder, som har meldt sig i opløbet til 360 grader prisen. Det er enormt positivt, for det viser, at virksomheder i større og større grad begynder at se FN’s Verdensmål som en forretningsmæssig mulighed frem for en pligt eller en begrænsning, og derfor glæder jeg mig meget til at følge udviklingen fremover, siger CSR-chef i Dansk Erhverv, Malene Thiele i en pressemeddelelse.
Vinderen i kategorien for etablerede virksomheder blev DESMI EnviRo-Clean, som arbejder på at bekæmpe havplastforurening ved at stoppe forureningen i flodtilløb så tæt på forureningskilden som muligt og samtidig forsøger at genanvende den indsamlede plast til energi eller andre brugbare ressourcer.
– En pris som denne er med til at vise – ikke bare Danmark og Norden, men hele verden, at der finder initiativer sted, både hos vinderne i dag men også blandt de andre deltagere, hvor virksomheder går forrest og gør en positiv forskel for verden. Det sender et signal til myndigheder og investorer om, at nu er det deres tur til at tage ansvar og gøre noget ved de udfordringer, verden står overfor, siger Neha Mehta, som er leder af DESMI EnviRo-Clean.
I start up-kategorien var det SolarSack, som løb med sejren. SolarSack har udviklet en mobil vandbeholder, der kan rense vand ved brug af solens energi. Medstifter i SolarSack, Johan Juul Jensen, håber på at løsningen kan få globale ben at gå på.
– Vores målsætning er, at SolarSack skal nå ud til i hvert fald 1 mia. mennesker, men vi vil rigtig gerne nå ud til 2 mia. mennesker, for så mange er der, der ikke har adgang til rent vand”, siger Johan Juul Jensen i meddelelsen.
I græsrods-kategorien er fokus på unge iværksættere med bæredygtige og innovative projekter, som endnu ikke er kommercialiseret.
Her blev vinderen nEuRGO, som består af et forskerteam med baggrund i bioteknologi, som vil udvikle billige kosttilskud baseret på en antioxidant fra svampe. Det kan forebygge eller udsætte degenerative neurologiske sygdomme som eksempelvis alzheimers, demens og parkinsons syge.
Og prisen er særligt vigtig, når man er i den helt tidlige opstartsfase, siger projektleder i nEuRGO, Steven van der Hoek:
– Fordi vi er i græsrodskategorien betyder dét, at modtage den her pris, at vi er på rette spor, og at der faktisk er nogen, som er villige til at støtte en virksomhed som vores, når vi først er startet op. Det giver os mulighed for at hjælpe med at forebygge eller forsinke degenerative neurologiske sygdomme.
Om 360 grader prisen
Dagens tre priser samt gavepræmier på 10.000 kr. blev overrakt af Thorkil Sonne, stifter og formand for Specialisterne Foundation.
Årets jury bestod af angel- og impact investor, Søren Stig; iværksætter og direktør for tech-festivalen, Marie Louise Gørvild; Rasmus Stuhr Jacobsen generalsekretær i Care Danmark samt iværksætter, angel investor og bestyrelsesmedlem i Vækstfonden, Ilse Jacobsen.
Pernille Berg, som er forskningschef i Fonden for Entreprenørskab, var moderator ved arrangementet, og filminstruktør, forfatter og vært på podcasten Klimatestamentet, Anders Morgenthaler, var dagens indpisker med et oplæg om at virksomhederne i højere grad skal tænke i bæredygtige løsninger.
Forsiden lige nu:

CSR-prisen: Kvantespring i rapporters kvalitet – og stadig plads til forbedring
Danske virksomheder er ved at få bedre fat om deres bæredygtighedsrapportering. Udfordringerne er CO2-udledninger i leverandørkæden og distribution og data om social bæredygtighed.

ESG kan have en reel indflydelse på virksomheders vurdering og værdi
De unge, der bærer bæredygtighed: Fran Owen fra PwC har konkrete eksempler på, at en due diligence på bæredygtighed kan rykke prisen på en virksomhed.

Ørsted vil have klimaneutralt stål i 2040
25 globale koncerner arbejder sammen i Steel Zero Initiative for at gøre stålindustrien grønnere.
Seneste artikler:

Podcast: Bryd vanerne med Thomas VovemoD
Vi skal bryde vores vaner. Det er pinedød nødvendigt, for at vi kan komme i mål med den grønne omstilling. Men hvordan gør vi det, og hvorfor er det så svært? Det ved Thomas VovemoD en masse om. Lyt med her.

Grøn grundforskning styrker målrettethed og samarbejde
Danmarks Frie Forskningsfond har med grønt fokus bevilliget 300 millioner kroner til grøn grundforskning i 2021

Nu kan du søge midler til at formidle grønt iværksætteri
Erhvervsministeriet uddeler fem millioner til events, der kan udbrede kendskabet til grønt iværksætteri i Danmark.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
