På europæisk plan slutter politikere, erhvervledere og NGO’er sig nu til kravet om, at genstarten af samfundsøkonomierne efter nedlukningen som følge af corona-pandemien skal ske med omtanke og grønt afsæt.
Det er blandt andre de økonomiske vismænd i Danmark også fortalere for, omend et af deres forslag vedrørende en lavere elafgift møder modstand fra eksperter.
“Tiden efter COVID-19 har et kæmpestort potentiale for grøn omstilling, og vi må være klar til handling for at skabe en økonomi baseret på grønne principper”.
Det skriver en stor gruppe af EU-ministre, NGO’er og virksomhedsledere, såsom Legos adm. direktør Niels
B. Christiansen, Lego, Jesper Brodin, adm. direktør for INGKA Gruppen, som driver Ikea og Nestlés topchef Mark Schneider i et åbent brev, der opfordrer EU-landene til at prioritere grøn omstilling, oplyser Nestlé i en pressemeddelelse.
Brevet er underskrevet af mere end 100 aktører, og det er den franske formand for Europa-Parlamentets miljøudvalg, Pascal Canfin, der har taget til initiativ til brevet, som 14. april er blevet bragt i medier som franske Le Monde, italienske Corriere della Sera og Politico.
”Vi har aldrig været i en så udfordrende situation i fredstid. Kampen mod pandemien er vores højeste prioritet, og alt, hvad der er nødvendigt for at stoppe den og udrydde virussen, skal gøres. Og vi glæder os over og støtter alle de aktioner, der er udviklet af regeringer, EU-institutioner, lokale myndigheder, forskere, medicinsk personale, frivillige, borgere og økonomiske aktører,” lyder det blandt andet i brevet, som fortsætter:
“I denne enormt vanskelige situation står vi også over for en anden krise: et chok for vores økonomi hårdere end krisen i 2008. Det største chok for økonomien og arbejdstagerne skabt af pandemien kræver en stærk koordineret økonomisk reaktion.”
Medunderskriverne peger på, at den bedste måde at få økonomien i gang igen ikke er at gentage initiativerne fra finanskrisen i 2008, men derimod at en grøn omstilling er svaret på alle de udfordringer, som EU står med efter COVID-19. For efter krisen kommer tiden til at genopbygge. Det skal være med en ny model for velstand, og det betyder også massive investeringer:
”Alle disse krav ligger i en økonomi, der er bygget omkring grønne principper. Overgangen til en klimaneutral økonomi, beskyttelsen af biodiversitet og omdannelse af landbrugsfødevaresystemer har potentialet til hurtigt at levere job, vækst og forbedring af livsstilen for alle borgere over hele verden og til at bidrage til opbygningen af mere modstandsdygtige samfund. Dette er ikke et spørgsmål om at skabe en ny økonomi fra bunden af. Vi har allerede alle værktøjer og mange nye teknologier,” skriver aktørerne.
De slutter brevet med at opfordre til at kæmpe både mod COVID-19 og negative klimaforandringer:
”COVID-19 vil ikke få klimaændringer og forringelse af naturen til at forsvinde. Vi vinder ikke kamp mod COVID-19 uden solid økonomisk reaktion. Lad os ikke modsætte os de to slag, men lad os kæmpe og vinde dem på samme tid. Ved at gøre det vil vi kun være stærkere sammen.”
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
