Biotekvirksomheden Chr. Hansen har tilsluttet sig Science Based Targets-initiativet, og søsætter dermed en målrettet plan for at få nedbragt CO2-aftrykket markant i de kommende otte år.
– Klimaforandringerne er ikke til at tage fejl af, så derfor synes vi, at det at sætte nogle mål, der lægger sig op ad klimavidenskaben, er et naturligt skridt for os, siger Camilla Lercke, der er bæredygtigheds- og ESG-chef hos Chr. Hansen.
Samtidig med tilslutningen til Science Based Targets-initiativet lancerer Chr. Hansen sit eget ‘Think Climate. Naturally’-program. Her venter Camilla Lercke, at specielt et område kommer til at trække læsset – særligt når det kommer til scope 3.
Har allerede sparet 5.000 tons CO2 på ét tiltag
Chr. Hansen har med den nye aftale forpligtet sig til at reducere CO2-udledningen ved scope 1 og 2 med 42 procent frem mod 2030. I finansåret 2020/2021 udgør scope 1 og 2 tilsammen 13 procent af Chr. Hansens samlede udledning.
Læs også: Science Based Targets initiatives lancerer nyt initiativ
Scope 3 udgør 87 procent af den samlede CO2-udledning i samme år. Med SBTi-tilslutningen forpligter Chr. Hansen sig til at nedbringe scope 3 med 20 procent frem mod 2030.
– Udover vores egne tiltag vil fremtidige teknologiske fremskridt og viljen til grøn omstilling i forsyningskæden være vigtige faktorer for at nå scope 3-målet, fremgår det af den pressemeddelelse, som selskabet har udsendt om tilslutningen.
Camilla Lercke fortæller til Sustain Report, at Chr. Hansen allerede igangsat forskellige tiltag, der skal få CO2-udslippet længere ned. Et af områderne er logistik – et område, der ifølge bæredygtigheds- og ESG-chefen står for en stor anpart af Chr. Hansens scope 3-emissioner.
Derfor omlagde selskabet i 2020 de sidste af deres leverancer, der foregik via flytransport, til søtransport.
– Den øvelse alene sparede os for 5.000 tons CO2, fortæller Camilla Lercke.
Nye krav til leverandørerne
Men særligt ét område vil blive afgørende, når Chr. Hansen skal have sine emissioner ned.
– Noget af det, vi forventer vil drive de største besparelser, er lanceringen af et leverandørprogram, hvor vi vil opfordre vores leverandører til at konvertere til vedvarende energi, fortæller Camilla Lercke.
Hun forventer, at langt de fleste leverandører vil være indstillede på at imødekomme kravene:
– Vi oplever, at hele leverandørkæden er ret moden til den dialog, og det er ikke noget, hvor vi føler, at vi er nødt til at tale med meget hårde ord, for at få det her til at ske, siger hun og tilføjer, at kravene jo ikke kun kommer fra Chr. Hansen, men også fra øget lovgivning.
Hun tilføjer, at skulle en leverandør kunne tilbyde de samme løsninger, men med mindre CO2-aftryk, så er det naturligvis noget, virksomheden vil kigge på.
Mål med videnskaben i ryggen
Science Based Targets-initiativet er, som navnet indikerer, klimamål baseret på videnskab. Initiativet fokuserer på at sætte realistiske mål sammen med virksomhederne for, hvordan deres CO2-udledninger kan nedbringes.
Hvorfor tilsluttede I jer SBTi – kunne I ikke have sat jer de samme mål selv?
– SBTi er et godt rammeværktøj, hvor man kan få god vejledning. Samtidig er det et rimelig etableret system, og man skal heller ikke undervurdere, at hvad der bliver sat af mål, også tit bliver gjort, fortæller Camilla Lercke.
Hun tilføjer, at der desuden er en god signalværdi i værktøjet over for både kunder og partnere, fordi det er alment kendt.
Chr. Hansen, der producerer ingredienser som kulturer, enzymer og probiotika til fødevarer, er langt fra det eneste danske selskab, der har tilsluttet sig initiativet.
Slut med fluffy målsætninger
Globalt set har over 2.100 virksomheder tilsluttet sig, og herhjemme har 51 virksomheder i skrivende stund tilmeldt sig initiativet.
– Jeg tror aldrig, man får den perfekte måling, men det er det bedst mulige – og er det muliges kunst. Tidligere kunne man godt melde nogle fluffy målsætninger ud, men det kan man ikke længere, har Rasmus Winther, der er direktør for public affairs hos kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese, tidligere udtalt til Sustain Report.
Læs også: Tilslutning til science based target vokser
Rasmus Winther tilføjede, at han mener, at de videnskabeligt baserede mål ikke henvender sig til virksomheder, der bare leder efter en måde at greenwashe på.
– De virksomheder, der tilslutter sig science based target, har jo et reelt ønske om at vise og dokumentere de fremskridt de laver, siger han.
Forsiden lige nu:

SEGES-topchef vil levere viden om bæredygtighed med både armslængde og armkrog
Uafhængighed, et stærkt fagligt miljø, en god virksomhedskultur og muligheden for at levere viden, der kan understøtte landbrugets grønne omstilling var afgørende for, at Tom Heron takkede ja til topposten i SEGES Innovation.

Grundfos vinder pris for net zero plan
Grundfos modtager klimapåvirkningspris for deres arbejde med at reducere CO2-udledningen til dette års Sustainability Awards.

Blå proteiner kan rense indre farvande og levere mere bæredygtig mad
Der er særdeles gunstige betingelser for at dyrke tang og muslinger i de danske fjorde, fremhæver professor Jens Kjerulf Petersen, DTU Aqua. Muslingeproduktionen har potentiale til 20-30 gange den nuværende størrelse.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
