Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Verdens mest bæredygtige virksomhed ønsker mere fokus på energieffektivitet

Den energi du sparer, er den grønneste, lyder det fra verdens mest bæredygtige virksomhed.

Thomas Träger
Thomas Träger er adm. direktør for Schneider Electric adm. direktør i Danmark med ansvar for den nordiske og baltiske region.

Over 70 pct. af selskabets omsætning kommer fra bæredygtige løsninger, og 73 pct. af dets investeringer går til bæredygtige løsninger.

Sådan lyder begrundelsen blandt andet for, at franske Schneider Electric år i ligger i toppen af Global 100-listen over verdens mest bæredygtige virksomheder. Den udgives hvert år af analyse- og medievirksomheden Corporate Knights i forbindelse med Det Verdensøkonomiske Forum.

Men hvad er det egentlig Schneider Electric kan og gør, når det gælder den grønne omstilling?

– Vores mission er at levere digitale løsninger til vores kunder og partnere for at gøre det muligt for dem at opnå en højere grad af bæredygtighed og effektivitet, siger Thomas Träger, selskabets adm. direktør i Danmark med ansvar for den nordiske og baltiske region.

Det foregår blandt andet ved at levere systemer som overvåger og regulerer energiforbruget i bygninger, datacentre, i industrien og for infrastruktur, tilføjer han.

Energieffektivitet står i skyggen af vedvarende energi
Schneiders fokus på løsninger, der sparer på energien, er mildt sagt mindre i vælten end vedvarende energi som vindmøller og solcelleparker. Derfor vakte valget af Schneider Electric som det mest bæredygtige selskab glæde hos Katrine Bjerre M. Eriksen, direktør i Synergi, som er interesseorganisation for bl.a. Danfoss, Rockwool, Velux og Grundfos.

– Først og fremmest stort tillykke til Schneider Electric med en fortjent førsteplads. Det er positivt at se sejren gå til en virksomhed, der som kerneydelse og med stor succes, arbejder for at mindske energispildet, udtalte hun til Sustain Report i forbindelse med nyheden.

Det er rigtigt, at der er behov for mere fokus på energieffektivitet

Ikke overraskende deles den glæde af Thomas Träger.

– Vedvarende energi og energieffektivitet er de to hovedsøjler i kampen mod klimaforandringer, og det er meget positivt, at vi oplever et stærkt fokus på vedvarende energi i Danmark, siger Thomas Träger og tilføjer:

– Men det er rigtigt, at der er behov for mere fokus på energieffektivitet, fordi det repræsenterer en stor mulighed for den nødvendige grønne omstilling. 40 pct. af CO2-udledningerne kommer fra bygninger. Derfor er der meget at hente ved at digitalisere, måle og oversætte den viden til aktiviteter, som kan reducere energiforbruget og CO2-udledningerne. Med eksisterende teknologi, er det ofte muligt at reducere med minimum 30 pct. I mange tilfælde med op til 60 pct., ifølge vores erfaring.

Enhver pålidelig strategi for at omlægge til grøn energi starter med energieffektiviseringer

Selvom Schneider Electric også rådgiver om vedvarende energiløsninger, begynder rådgivningen altid med at fokusere på, hvor man kan spare på energien, fortæller selskabets sustainability-ansvarlige Thomas Schrøder.

– De kilowatt eller kubikmeter naturgas du ikke bruger er altid de bedste, for de har nul CO2-udledning. Så enhver pålidelig strategi for at omlægge til grøn energi mener vi bør starte med energieffektiviseringer. Det viser, at du som virksomhed ikke kun er klar til at købe certifikater, som sikrer grøn energi, eller kompenserer for din udledning, men at du er villig til at investere i den grønne omstilling ved at reducere din udledning.

Fra 2018 til 2020 vurderer Schneider Electric, at selskabets energieffektive teknologier og services har sparet dets kunder for op til 120 millioner ton CO2. Schneider Electric har desuden selv sparet 250.000 ton CO2 i de seneste to år ved at skifte til vedvarende energi.

Rådgiver Velux om omlægning til grøn energi
Et af selskabets services er at rådgive virksomheder om, hvordan de omlægger til vedvarende energi fra nyopførte vindmølle- eller solcelleparker.

I 2020 rådgav vi om mere end 30 PPA’er i Danmark

Aftaler som dem kaldes power purchasing agreements (PPA’er) og går typisk ud på, at en virksomhed binder sig til at aftage al eller dele af den vedvarende energi et anlæg producerer i en bunden årrække på ti eller tyve år.

– Vi genererer ikke selv vedvarende energi selv, men vi har en konsulentdel, som analyserer mulighederne for at lave PPA’er på vegne af vores kunder. I 2020 rådgav vi om mere end 30 PPA’er i Danmark på baggrund af over 1.500 tilbud fra virksomheder, der ville bygge solcelleparker og vindmølleparker. Det siger noget om, hvor meget der er at tage stilling til, så vi rådgiver kunderne med vores specialviden, så de laver aftaler, der sikrer, at den vedvarende energi de får er effektiv og pålidelig.

Vores samarbejde går på, hvordan Velux bliver 100 pct. CO2-neutral

Senest er Schneider Electric valgt som partner af Velux Gruppen med henblik på at rådgive og identificere muligheder, der passer til virksomhedens behov.

Det nye partnerskab skal sikre, at Velux Gruppen gennem indkøb af strøm fra vedvarende energiprojekter når målet om 100 pct. grøn strøm i 2023 og klimaneutralitet i 2030 (for scope 1 og 2).

– Ligesom Ørsted og Chr. Hansen, der også har været i toppen af listen over de mest bæredygtige virksomheder, er Velux en af de ledende virksomheder på bæredygtighedsområdet, siger Thomas Träger og tilføjer:

– Vores samarbejde går på, hvordan Velux bliver 100 pct. CO2-neutral, når det gælder
al elektricitet. De har høje standarder og produktionssteder i mange lande, så det er en kompleks opgave at indgå PPA’er for dem alle.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.