Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Swappie vil have folks gamle telefoner op af skuffen

– En stor del af vores kommunikationsarbejde går med at ændre opfattelsen af brugt elektronik, fortæller landechef Casper Andersen.

Casper Andersen er dansk landechef for finske Swappie. Foto: Swappie

Hos Swappie har de en vision.

Og den er, at omkring 60 procent af al elektronik, der bliver købt i Danmark i fremtiden skal være genbrugt eller istandsat.

Men vejen dertil er vanskelig, erkender den danske landechef for den finske forhandler af genbrugt elektronik, Casper Andersen.

Ikke mindst fordi produkter som mobiltelefoner for mange mennesker er noget personligt – hvilket kan afskrække fra at købe.

– Det, man skal overbevise forbrugeren om, er, at der ikke er noget, der behøver at ændre sig i deres adfærd. De kan bruge deres genbrugte telefon eller deres istandsatte tøj, præcis som de plejer. Det er kun selve købsoplevelsen, de skal ændre, siger Casper Andersen.

Når forbrugervaner skal ændres

Af samme grund fokuserer en stor del af Swappies kommunikationsarbejde på at ændre forbrugerens opfattelse af, hvad det vil sige at købe brugt og istandsat elektronik.

– For bare fem år siden var det at købe brugt eller istandsat elektronik forbundet med stor usikkerhed, og man var som forbruger ikke sikker på at få et produkt af den kvalitet, man blev lovet, siger Casper Andersen.

Og tilføjer:

– Så en stor del af vores kommunikationsarbejde går på at overbevise forbrugerne om, at det marked ikke eksisterer længere.

Gamle telefoner bliver i skuffen

Omkring 80 procent af Swappies kunder har aldrig købt istandsat elektronik før. Ifølge Casper Andersen viser det, at mange ændrer deres overbevisning om produkterne.

– Danmark har generelt været rigtigt fin til at tage i mod os. Men de danske forbrugere kommer måske lidt til kort, når de skal sende deres brugte ting igen, fortæller han.

Folk beholder nemlig deres brugte iPhones, som er Swappies kerneprodukt, og lader dem ligge i skufferne.

Ifølge Casper Andersen skyldes det både, at folk vil være sikker på, at al ens data er fjernet, inden de sender telefonen videre til andre. Samtidig gemmer mange deres gamle telefon, som en back-up, til hvis den nye telefon skulle gå ned.

Problemet er, at elektronik ikke skal ligge i ret mange år, før det måske ikke længere er muligt at genbruge delene. Dermed går man glip af muligheden, at telefonen recycles – og forbrugeren mister samtidig muligheden for at få nogle penge retur for den gamle telefon.

Vi mangler “cirkulær dannelse”, mener ekspert

Ifølge lektor på CBS’ Department of Management, Society and Communication og akademisk leder af CBS Sustainability-centret, Steen Vallentin, er spørgsmålet om ‘cirkulær dannelse’, som han kalder det, et afgørende område – ganske enkelt fordi forbrugerne ikke ved nok om det, hvilket er med til at gøre, at de gamle telefoner bliver liggende i skufferne.

– Vi kan konstatere, at dannelsesniveauet, vidensniveauet og handlingsniveauet omkring cirkulær økonomi er stadigvæk ikke særligt højt. De fleste mennesker ved grundlæggende ikke ret meget om, hvad cirkulær økonomi er.

Han tilføjer, at det også er en formidlingsudfordring og et ansvar, der primært ligger politisk, selvom det er fint, at private aktører som tøjbranchen eller elektronikbranchen hjælper til:

– Min egen fornemmelse er, at folks handlemønstre mest påvirkes af krav, de bliver pålagt, hvilket man for eksempel ser ved affaldssortering.

Læs også: CBS-podcast vil skabe dialog om cirkulær økonomi og tøjvaner

Han tilføjer:

– Vi kommer ikke uden om regulering.

EU’s ret til at reparere

I EU-kommissionen vedtog de tidligere på året en aftale, der i daglig tale går under navnet ‘Right to repair’. En aftale, der lægger op til, at producenter af elektronik fremover ikke skal kunne producere produkter, som ikke kan repareres. Tidligere blev mange elektronikprodukter, inklusiv smartphones, produceret, hvor delene er limet, svejset eller nittet sammen, så hele enheden ville blive beskadiget, hvis man prøvede at åbne den for at reparere. Målet med de nye regler er både at forlænge produkternes levetid og gøre det nemmere at genbruge eksempelvis ædelmetallerne i elektronikken.

I forbindelse med aftalen, som er en del af en plan for cirkulær økonomi, udtalte Frans Timmermans, der er executive vice-president for European Green Deal:

– For at opnå klimaneutralitet i 2050, for at bevare vores naturlige klima og for at styrke vores økonomiske konkurrencevne, er det nødvendigt med en fuldt ud cirkulær økonomi.

Forskellen på en iPhone 11 og 13 er blevet mindre

Det, at “retten til at reparere” er blevet gennemført i EU, har øget interessen for genbrugselektronik, påpeger Swappies landechef Casper Andersen.

– Det, man har kunnet se i de senere år, er, at den her replacementcycle, altså tiden indtil du skifter telefonen ud, er blevet længere i takt med, at innovationen inden for smartphone-området er stagneret, siger Casper Andersen fra Swappie, til spørgsmålet om, hvilke tendenser man oplever for tiden i branchen.

Han tilføjer:

– Det er ikke, fordi de features du får ved at købe en iPhone 13 frem for en 11 kommer til at være en helt ny oplevelse. Så folk er ved at få øjnene op for, at en smartphone er et redskab, mere end det er et luksusapparat.

Han tilføjer:

– Når folk bliver gjort opmærksomme på, at de kan beholde deres elektronik længere eller rent faktisk spare penge, så tager folk også imod det med kyshånd.

Kontakt med et ungt publikum

Selvom lektor Steen Vallentin mener, at en stor del af arbejdet om cirkulær økonomi bør ligge hos politikerne, peger han på, at private aktører som Swappie har en fordel, når det kommer til at nå bestemte segmenter:

– Swappie har haft meget godt held med at nå et ungt publikum, som jo på mange måder er en del af en bevægelse, der går meget op i bæredygtighed og vigtigheden af den grønne omstilling.

Han uddyber:

– De har været gode til at sælge budskabet om, at man kan være en del af løsningen ved at afstigmatisere det med, at man hele tiden skal have det nyeste, men at det faktisk også kan være cool at overtage nogle andres brugte mobiltelefon.

Læs også: Virksomheder skal genbruge mere it-udstyr, mener ekspert

Steen Vallentin tilføjer, at netop denne udfordring er en af de helt centrale, når det kommer til cirkulær økonomi. For mens man kan tænke sig til en masse modeller og løsninger, så afhænger det i praksis af, at man indtænker det sociale og adfærdsmæssige aspekt for forbrugerene.

Forbrugsfesterne står for døren

– Vi håber, at folk vil have den bæredygtige tanke in mente og tænke sig lidt mere om, i forhold til hvad de køber. Ikke mindst nu, hvor vi nærmer os black friday og julen, så de to begivenheder ikke bliver overforbrugets fest, siger Casper Andersen fra Swappie.

Han fortæller, at de hos Swappie vil føre kampagner i forbindelse med de to forbrugstunge ”højtider”.

– Men det er nok mere af nød end af lyst. Vi ved jo, at de store spillere som Power og Elgiganten kommer til at brage derud af med tilbud, så der bliver vi jo også nødt til at følge lidt med

Han tilføjer, at Swappie desuden arbejder på at kunne indføre afdragsordninger på det danske marked, som selskabet allerede har i andre lande. Casper Andersen håber på, at det kunne blive en realitet inden for seks til 18 måneder.

Vil reducere mængden af e-affald
– Hvis vi skal have en bæredygtig klode, handler det ikke kun om at komme af med det affald, vi producerer, men også om at reducere mængden af det affald, vi skyder ud, siger Casper Andersen.
Han fortæller, at en del af Swappies agenda er at undervise forbrugeren i, at e-affald skal reduceres.
Modsat plastikaffald er e-affald ikke noget gennemsnitsforbrugeren nødvendigvis kan forholde sig til. Derfor har telefonforhandleren indgået et samarbejde med den danske organisation Plastic Change, hvor Swappie donerer 40 kroner pr. solgte iPhone.
– Det bliver lidt mere komplekst, når man begynder at tale om ædelmetaller og den slags, men de fleste har en forståelse for at plastik skal reduceres i naturen, siger Casper Andersen.
Med samarbejdet med Plastic Change håber Swappie derfor på at reducere e-affaldet indirekte, mens forbrugeren måske nemmere forholder sig til delen omkring plastik.

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.