Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Styrket samarbejde om grøn omstilling i ny overenskomst

Medarbejdere og ledere i industrien skal sammen finde på grønne løsninger.

Overenskomsten på Industriområdet blev offentliggjort i Industriens Hus. Foto: Thomas Arnbo © Thomas Arnbo Fotojournalist Stationsvej 8, 1. DK- 2791 Dragør Ph: +45 30730747 Email: thomas@arnbo.dk Web: www.arnbo.dk

230.000 medarbejdere i industrien fik sig søndag en ny overenskomst. Ud over den allerede meget omtalte øremærkede barsel til mænd på otte uger, har overenskomsten også et grønt aftryk.

En af de mange punkter, aftalen dækker gælder nemlig et “styrket fokus på den grønne omstilling”. Og det er måske et punkt, der vil gå igen i overenskomsterne for andre af de i alt 600.000 privatansatte. Overenskomsten på industriområdet bliver nemlig kaldt “gennembrudsoverenskomsten”, fordi den ofte er et fingerpeg om, hvad temaerne bliver i de øvrige aftaler mellem arbejdsmarkedets parter, ifølge DR Orientering.

– Grøn omstilling fylder allerede rigtig meget i virksomhederne og i fagforbundene, så det er naturligt, at det også spiller en rolle, når der kommer et protokollat (delaftale til en overenskomst, red.), siger underdirektør i DI, Anders Just Pedersen til Sustain Report og forklarer om baggrunden:

– Når vi nu alle er enige om betydningen af den grønne omstilling, er det naturligt at drøfte i virksomhedernes samarbejdsudvalg, hvor ledere og medarbejdere taler sammen. Det skal Teksam støtte op om som et af sine fokusområder.

Teksam er et samarbejdsorgan mellem DI og CO-Industrien (Centralorganisationen af industriansatte i Danmark og er et mellem ni fagforbund, red.). Håbet er, at hvis ledere og medarbejdere jævnligt diskuterer grøn omstilling vil det øge vidensniveauet og idéstrømmen.

– Vi vil lave forskellige aktiviteter og understøtte, at virksomheder kan have dialog om grøn omstilling. Vi har for eksempel en Årsdag med deltagelse af 8-900 mennesker, hvor noget af programmet vil handle om grøn omstilling. Det bliver også et tema i vores nyhedsmagasin, som udkommer fire gange årligt. Derudover planlæger vi temadage, udvikling af materialer og andre ting, som vi først skal have kigget på. Men i TekSam har vi økonomiske ressourcer til at sætte noget i gang.

Er det en misforståelse at tro, at industrimedarbejderne måske er mindre optaget af grøn omstilling end andre medarbejdergrupper, ifølge dig?

– Det har jeg i hvert fald ikke oplevet. De fleste er enige om, at det er en noget, som kan blive en forretningsmulighed for virksomhederne. Og medarbejderne er jo også med til at udvikle virksomheden i samarbejde med ledelse, så noget så væsentligt som grøn omstilling skal også inddrage dem.

Ellers er faren vel også, at de ikke kommer til at tage godt imod nye initiativer fra topledelsen, som måske betyder ændrede eller nye arbejdsgange?

– Ja, det kan selvfølgelig være en fare, men der ligger også det i det, at man overser de gode ideer, der kommer fra medarbejdergruppen, som er tættest på driften.

 

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.