230.000 medarbejdere i industrien fik sig søndag en ny overenskomst. Ud over den allerede meget omtalte øremærkede barsel til mænd på otte uger, har overenskomsten også et grønt aftryk.
En af de mange punkter, aftalen dækker gælder nemlig et “styrket fokus på den grønne omstilling”. Og det er måske et punkt, der vil gå igen i overenskomsterne for andre af de i alt 600.000 privatansatte. Overenskomsten på industriområdet bliver nemlig kaldt “gennembrudsoverenskomsten”, fordi den ofte er et fingerpeg om, hvad temaerne bliver i de øvrige aftaler mellem arbejdsmarkedets parter, ifølge DR Orientering.
– Grøn omstilling fylder allerede rigtig meget i virksomhederne og i fagforbundene, så det er naturligt, at det også spiller en rolle, når der kommer et protokollat (delaftale til en overenskomst, red.), siger underdirektør i DI, Anders Just Pedersen til Sustain Report og forklarer om baggrunden:
– Når vi nu alle er enige om betydningen af den grønne omstilling, er det naturligt at drøfte i virksomhedernes samarbejdsudvalg, hvor ledere og medarbejdere taler sammen. Det skal Teksam støtte op om som et af sine fokusområder.
Teksam er et samarbejdsorgan mellem DI og CO-Industrien (Centralorganisationen af industriansatte i Danmark og er et mellem ni fagforbund, red.). Håbet er, at hvis ledere og medarbejdere jævnligt diskuterer grøn omstilling vil det øge vidensniveauet og idéstrømmen.
– Vi vil lave forskellige aktiviteter og understøtte, at virksomheder kan have dialog om grøn omstilling. Vi har for eksempel en Årsdag med deltagelse af 8-900 mennesker, hvor noget af programmet vil handle om grøn omstilling. Det bliver også et tema i vores nyhedsmagasin, som udkommer fire gange årligt. Derudover planlæger vi temadage, udvikling af materialer og andre ting, som vi først skal have kigget på. Men i TekSam har vi økonomiske ressourcer til at sætte noget i gang.
Er det en misforståelse at tro, at industrimedarbejderne måske er mindre optaget af grøn omstilling end andre medarbejdergrupper, ifølge dig?
– Det har jeg i hvert fald ikke oplevet. De fleste er enige om, at det er en noget, som kan blive en forretningsmulighed for virksomhederne. Og medarbejderne er jo også med til at udvikle virksomheden i samarbejde med ledelse, så noget så væsentligt som grøn omstilling skal også inddrage dem.
Ellers er faren vel også, at de ikke kommer til at tage godt imod nye initiativer fra topledelsen, som måske betyder ændrede eller nye arbejdsgange?
– Ja, det kan selvfølgelig være en fare, men der ligger også det i det, at man overser de gode ideer, der kommer fra medarbejdergruppen, som er tættest på driften.
Forsiden lige nu:

CSR-prisen: Kvantespring i rapporters kvalitet – og stadig plads til forbedring
Danske virksomheder er ved at få bedre fat om deres bæredygtighedsrapportering. Udfordringerne er CO2-udledninger i leverandørkæden og distribution og data om social bæredygtighed.

ESG kan have en reel indflydelse på virksomheders vurdering og værdi
De unge, der bærer bæredygtighed: Fran Owen fra PwC har konkrete eksempler på, at en due diligence på bæredygtighed kan rykke prisen på en virksomhed.

Ørsted vil have klimaneutralt stål i 2040
25 globale koncerner arbejder sammen i Steel Zero Initiative for at gøre stålindustrien grønnere.
Seneste artikler:

Podcast: Bryd vanerne med Thomas VovemoD
Vi skal bryde vores vaner. Det er pinedød nødvendigt, for at vi kan komme i mål med den grønne omstilling. Men hvordan gør vi det, og hvorfor er det så svært? Det ved Thomas VovemoD en masse om. Lyt med her.

Grøn grundforskning styrker målrettethed og samarbejde
Danmarks Frie Forskningsfond har med grønt fokus bevilliget 300 millioner kroner til grøn grundforskning i 2021

Nu kan du søge midler til at formidle grønt iværksætteri
Erhvervsministeriet uddeler fem millioner til events, der kan udbrede kendskabet til grønt iværksætteri i Danmark.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
