Rockwool er en vigtig brik i at sikre energieffektivitet med sine isoleringsprodukter. Samtidig er virksomheden en af landets største CO2-udledere, fordi det kræver temperaturer på op til 1.500 grader at producere stenuld. Og den varme kommer i høj grad fra kul.
Men fra årsskiftet vil Rockwool lave om på det. Virksomhedens to danske fabrikker omstiller nemlig de store smelteovne til biogas fra 1. januar. Det betyder, at Rockwool som den første af landets store CO2-udledere opfylder målet om 70 pct. CO2-reduktion i forhold til 1990, hvilket svarer til Danmarks klimamål i 2030, skriver Rockwool i en pressemeddelelse.
– Frem til i dag har vi mindsket udledningerne fra vores produktion med 40 pct set i forhold vores udledning i 1990. Når vi fra nytår skifter til biogas, opnår vi en samlet reduktion på mere end 70 pct. Det gælder både absolut reduktion samt den relative reduktion målt i CO2 per ton stenuld, siger Frank Larsen, adm. direktør i Rockwool Nordics i meddelelsen og tilføjer:
– Samtidig omlægger vi al strøm til grøn elektricitet. Konkret betyder skiftet, at vi mindsker vores udledning med 110.000 tons CO2 om året. Dermed tager vi et stort skridt af vejen mod en produktion med et meget lavt CO2-aftryk i Danmark, fortæller Frank Ove Larsen.
Investering på over 500 mio. kr.
Omlægningen til fossilfrie energikilder har ikke været gratis for Rockwool. De seneste ti år er der investeret over 500 mio. kr. i moderniseringen af de danske fabrikker og over 50 udviklingsingeniører har i tæt samarbejde med de danske fabrikker arbejdet på at udvikle den nye teknologi.
Ud over at udvise ansvarlighed, er der også forretningsmæssig logik i omstillingen. Grønnere løsninger efterspørges nemlig i stigende grad af kunderne, ifølge Frank Ove Larsen.
– Det er også en vigtig investering for at kunne imødekomme byggebranchens stigende fokus på klimavenlige byggematerialer. Skiftet i produktionsmetode gør os uafhængig af fossile brændsler i Danmark. Dermed giver vi vores kunder endnu et godt argument for at vælge vores produkter, fordi vi kan tilbyde brandsikker stenuldsisolering af høj kvalitet med markant lavere CO2-aftryk, siger han.
Frank Ove Larsen forventer ikke, at den forholdsvis dyre biogas vil føre til hævede priser på Rockwools produkter, siger han til Børsen. Her fortæller han også, at CO2-neutralitet ikke er med i planerne nu og her.
Udviklingen af metoder til at bruge biogas til at nå temperaturer på 1.500 grad kalder Rockwool for en “banebrydende, industriel opfindelse, der vil kunne hjælpe den grønne omstilling i en lang række industrier i Danmark og globalt”.
Rockwool gruppen har i alt 47 produktionsanlæg i 22 lande i hele verden, og de kan også med tiden få glæde af den danske teknologi.
Pr . 1. januar 2020 omstillede Rockwool som en overgangsløsning til naturgas. Omstilling til biogas og grøn el fra 1. januar 2021 betyder en reduktion af CO2-udledning fra 2020-2021 på 45.000 tons – eller ca. 50 pct. ift. 2020-udledningen. Den anvendte biogas produceres lokalt i Midtjylland og er garanteret fri for dyrkede afgrøder.
Med omstilling til biogas og grøn elektricitet opnår Rockwool i Norden en samlet CO2 besparelse på 70 pct. på fire nordiske fabrikker. Kilde: Rockwool
Forsiden lige nu:

PensionDanmark planlægger også for planter og dyr, når de bygger nyt
Strategien kom på plads i 2022, og nu kommer Pension Danmark som det første selskab herhjemme med en rapport om deres aftryk på biodiversitet.

Nordisk rapport anbefaler stærkere regulering og et opgør med vækst-ideologien
Gennemgang af videnskabelige artikler viser, at der ikke findes eksempler på reel afkobling af økonomisk vækst fra den uholdbare miljø- og klimabelastning og overtræk på jordens ressourcer.

Uden den indre balance kan vi ikke skabe mere bæredygtige løsninger
PODCAST: Mange ledere famler, når de skal tage livsbalancen alvorligt, siger Louise Sparf til Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.
Seneste artikler:

PFA Pension henter særlig rådgiver til at dirigere strategi og bæredygtighed
Tidligere særlig rådgiver i S-regeringen og afdelingsdirektør i Nykredit Karl Kjær Bang bliver ny chef for bæredygtighed, public affairs og strategi hos PFA Pension.

Halvdelen af forskningsreserven skal gå til grøn omstilling
Et bredt flertal i Folketinget er enige om at fordele 3,6 mia. kr. til dansk forskning. Næsten halvdelen går til forskning i den grønne omstilling.

-Kvinder skal finde deres indre Pippi frem
FEMININ FORTROP. Bæredygtighedschef Camilla Dyring var med, før byggebranchen overhovedet havde ord for bæredygtighed. Siden da har hun været med til at slå hul på den bæredygtige udvikling – både i byggeriet og indad til i virksomheder.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
