– Se ikke verdensmålene som en bingoplade, hvor man bare sætter kryds over de firkanter, man beskæftiger sig med.
Ordene er sagt af Laura Storm, grundlægger og direktør for Regenerators, under åbningskonferencen for et nyt, stort projekt, hvis formål er at finde innovative og bæredygtige løsninger i restaurationsbranchen.
Projektet hedder Verdensmål i Værdikæden og er et samarbejde mellem Global Compact Network Denmark, brancheforeningen Danmarks Restauranter og Cafeer og deres bæredygtighedsinitiativ, REGA. Der er desuden en lang række partnere med i projektet, herunder PlanMiljø, Stop Spild Af Mad og plastikindustrien, mens projektet er finansieret af Industriens Fond.
For Sara Krüger Falk, direktør i Global Compact Network Denmark, er der flere årsager til samarbejdet.
– Vi har længe haft planer om at igangsætte sektor- og brancheorienterede initiativer for at se, hvordan vi kan ændre dem indefra. Vi havde allerede en rigtig god dialog med DRC (Danmarks Restauranter og Cafeer red.), så vi vidste, at der var udfordringer i restaurationsbranchen, siger hun og forsætter:
– Vi ved desuden, at branchen og dens aktører efterspørger løsninger som bæredygtige take away-bakker, reducering af madspild osv. Så helt konkret handler det om, at branchen skal blive bedre til at være cirkulære.
Samtidig fortæller Sara Krüger Falk, at Global Compacts mission er at gøre verdensmål til hverdagsmål, og at tiden er moden til at igangsætte bæredygtige initiativer.
Årsagen til, at Danmarks Restauranter og Cafeer er gået ind i samarbejdet, er at udbygge et allerede eksisterende arbejde med at forberede branchen på en bæredygtig fremtid, siger Torben E. Hoffmann Rosenstock, direktør for brancheforeningen.
–Vi har gennem en længere periode arbejdet indgående med en gruppe restauratører, i brancheinitiativet REGA, med det formål at løfte samfundsansvaret i fællesskab. Arbejdet er baseret på Global Compacts principper, så projektet ligger fantastisk godt i forlængelse af vores REGA-samarbejde, da det direkte understøtter vores arbejde med miljø. Med ”Verdensmål i værdikæden ”-projektet får vi mulighed for at accelerere en række processer, ideer og løsninger, som vi også kan dele ud til resten af branchen, uddyber han.
Det skal der ske
Helt konkret går projektet ud på at skabe nye modeller og løsninger, der tager afsæt i en bæredygtig agenda ved hjælp af 70 aktører.
Specifikt vil projektet fokusere på temaerne ”Fremtidens Ressourcer og Emballage” og ”Fremtidens Fødevarer”, der hver især tager afsæt i et verdensmål.
Jeg håber, vi finder løsninger, som vi kan bruge og forhåbentlige også eksportere og bruge i andre lande.
Aktørerne kommer fra henholdsvis medlemmer af REGA, eksisterende leverandører til branchen samt nye leverandører, herunder startups, og vidensaktører som NGO’er og ministerier.
De forskellige aktører, som afspejler flere led i restaurationsbranchens værdikæde, er placeret i fire værdikædegrupper, som består af Den Cirkulære Restauration, Fremtiden Take Away System, Fra Græs til Gæst og Fra Madspild til Ressource.
Under de fire værdikædegrupper skal aktørerne finde løsninger til hovedudfordringerne i løbet af en treårig periode, og forventningerne er, at der kommer implementerbare outputs. Blandt andet håber Torben E. Hoffmann Rosenstock, at der bliver produceret svar, som restauratører på alle niveauer kan forholde sig til.
– Vi håber selvfølgelig, at det store arbejde, der bliver lagt i projektet vil bringe konkrete svar på faktiske problemstillinger. Det ser vi gode muligheder for, når hele værdikæden involveres i at finde ud af, hvordan vi skal arbejde med bæredygtighed fremadrettet. Det gode resultat er, at løsningerne er både målbare, implementerbare og kommunikerbare, siger Torben E. Hoffmann Rosenstock.
Sara Krüger Falk håber ligeledes, at resultaterne kan forplante sig som noget konkret.
– Jeg håber, vi finder løsninger, som vi kan bruge og forhåbentlig også eksportere og bruge i andre lande. Mange af de her udfordringer går igen i USA, Argentina og mange andre lande, og hvis vi kan dele nogle af de her løsninger, så har vi både en god businesscase og gode løsninger, siger hun og fortsætter:
– Mit helt store håb er, at vi sammen kan tænke ret meget ud af boksen.
Sara Krüger Falk taler derfor ind i Laura Storms opfordring til de tilstedeværende til konferencen om ikke at spille bingo med verdensmålene.
– Jeg håber I har modet til at tænke rigtig nyt, afslutter hun.
Projektet starter i 2019 og løber indtil ultimo 2021. Kick-off-konferencen blev afholdt tirsdag d. 29. oktober 2019.
Forsiden lige nu:

SEGES-topchef vil levere viden om bæredygtighed med både armslængde og armkrog
Uafhængighed, et stærkt fagligt miljø, en god virksomhedskultur og muligheden for at levere viden, der kan understøtte landbrugets grønne omstilling var afgørende for, at Tom Heron takkede ja til topposten i SEGES Innovation.

Grundfos vinder pris for net zero plan
Grundfos modtager klimapåvirkningspris for deres arbejde med at reducere CO2-udledningen til dette års Sustainability Awards.

Blå proteiner kan rense indre farvande og levere mere bæredygtig mad
Der er særdeles gunstige betingelser for at dyrke tang og muslinger i de danske fjorde, fremhæver professor Jens Kjerulf Petersen, DTU Aqua. Muslingeproduktionen har potentiale til 20-30 gange den nuværende størrelse.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
