Omkring en tredjedel af alle indstillingerne til Nordisk Råds Miljøpris 2021 er danske. Det kan skyldes, at Danmark i år har formandskabet for bedømmelseskomitéen, fortæller sekretariatsleder for Nordisk Råds Miljøpris Fanney Karlsdóttir.
Godt 100 projekter, organisationer og personer er blevet indstillet fra hele Norden. 34 af disse af danske, mens de næstfleste er fra Sverige med 21 indstillinger.
– Også de andre år har danske indstillinger været pænt repræsenteret. I år har Danmark også formandskabet for prisen, hvilket kan betyde, at der er lidt større opmærksomhed på prisen blandt danskerne, siger Fanney Karlsdóttir.
Mad er noget alle forstår
Temaet i år er, at de indstillede skal gøre en særlig indsats for bæredygtige fødevaresystemer, og det kan også have været med til at få antallet af indstillinger til at stige.
– Vi har generelt oplevet en stigning i antallet af indstillinger de sidste par år, men fødevaresystemer og mad er noget vi alle forstår. Vi skal jo alle spise for at leve. Derudover har vi også øget indsatsen for at gøre opmærksom på prisen, hvilket nok også har en betydning, siger Fanney Karlsdóttir.
Læs også: Kriterierne for CSR Prisen 2021 er klar
Prisen, der første gang blev givet i 1995, har til formål at “styrke bevidstheden om miljøarbejdet i Norden,” oplyser Nordisk Råd på sin hjemmeside, hvor man også kan se den fulde liste over årets indstillinger.
Vinderen af Miljøprisen modtager 300.000 danske kroner.
Blandt de tidligere vindere finder man blandt andet den svenske miljøaktivist Greta Thunberg, 2019, og den danske app Too Good To Go, 2016, der gør det muligt at købe fødevarer, som ellers ville have været smidt ud. Greta Thunberg valgte dog at takke nej til prisen.
Generel stigende interesse for det grønne
Miljøprisen er den eneste af Nordisk Råds fem årlige priser, hvor alle og enhver kan indstille kandidater, hvilket rekordmange altså valgte at udnytte i år.
Det skyldes ikke alene emnet, men også at flere og flere kærer sig om miljøet generelt fortæller Fanney Karlsdóttir:
– Den store interesse og opbakning til dette års tema for Miljøprisen skyldes nok en kombination af emnet, bæredygtige fødevaresystemer, og en generel stigende interesse for klima og miljø.
Læs også: Hvis jeg var finansminister, ville jeg grave et kæmpe hul i kassen for at få Danmark i førertrøjen
Navnene på de endeligt nominerede offentliggøres 3. september. Foruden Miljøprisen, der uddeles i København til november, uddeler Nordisk Råd også Litteraturprisen, Filmprisen, Musikprisen, Miljøprisen samt Børne- og ungdomslitteraturprisen.
2020 – Jens Kjeld Jensen, Færøerne
2019 – Greta Thunberg, Sverige
2018 – Naturressourcerådet i Attu, Grønland
2017 – RePack, Finland
2016 – Too Good To Go, Danmark
Forsiden lige nu:

Skrap forbrugerombudsmand vil skabe konsensus om grønne løfter i markedsføring
Det er afgørende, at der bliver en bred accept af kravene til markedsføring med løfter om bæredygtighed, siger Christina Toftegaard Nielsen, der samtidig ikke vil acceptere en sproglig udvanding af bæredygtighedsbegrebet.

Svanemærket strammer kravene til byggeri
Miljømærkning Danmark skærper og fermsætter nye krav til cirkulær økonomi, klima og biodiversitet i nybyggeri for at kan bryste sig med Svanemærket. Nye typer af bygninger kan nu også opnå miljømærket.

Samarbejde skal styrke landbrugets ESG-værktøj
SEGES Innovation og Innovationscenter for Økologisk Landbrug arbejder sammen om ESG-værktøj. I første omgange til klimabelastning, i fremtiden skal værktøjet også måle biodiversitet, dyrevelfærd og social ansvarlighed.
Seneste artikler:

Djøfs lederpris 2023 går til leder med blik for bæredygtighed, social ansvarlighed og inklusion
I år kunne Rune Petersen, chef for innovation og investeringer hos Pelican Self Storage, tage imod titlen som årets bedste leder.

Seges Innovation ansætter Niras-profil som ny topchef
Efter årtier i Niras træder Tom Heron fra august til som administrerende direktør for Seges Innovation P/S. Samtidig runder den uafhængige virksomhed sit første årsregnskab.

Et farvel til den traditionelle afdelingsleder
PODCAST: Christian Bason står i spidsen for en udvikling i Dansk Design Center hvor formålet er i fokus. En form der er med til at øge motivationen og skabe mening og forståelse for hvad man som medarbejder er en del af.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
