Såvel regeringens støttepartier som oppositionen i form af Venstre mener, at regeringen har for lave ambitioner for reduktionen i udledning af drivhusgasser frem mod 2025. Det skriver Ritzau ifølge Børsen.
Reaktionerne kommer ovenpå offentliggørelsen af regeringens første samlede klimahandlingsplan for 2020, som også indeholder et delmål for 2025.
Regeringen anbefaler et “indikativt mål på 46-50 procent i 2025” for reduktion af drivhusgasser, der som bekendt skal reduceres med 70 pct. i 2030 i forhold til 1990.
– Det bliver lidt for meget en sovepude, siger Venstres klimaordfører Tommy Ahlers til Ritzau, som også citerer Enhedslisten for, at et reduktionsmål på 46 pct. i 2025 allerede forventes at kunne nås med de aftaler, som allerede er indgået.
Heller ikke regeringens uafhængige ekspertorgan, Klimarådet, er imponeret af 2025-målet. Her anbefaler man reduktioner på mellem 50-54 pct. i 2025.
Klimaminister Dan Jørgensen gentager dog i en pressemeddelelse sin tiltro til fremtidige teknologiske landvindinger, som skal give den berømte, eller berygtede, hockeystav-effekt, hvor drivhusgas-reduktionerne vil tage til op mod 2030.
– Regeringen vil gerne have et ambitiøst klimamål for 2025. Det er vigtigt, at vi også på den korte bane handler og sætter gang i reduktioner. Samtidigt er det vigtigt, at vi ikke i vores iver efter at gøre noget i 2025 – i stedet for et eller to år senere – vælger løsninger, som er ekstremt dyre eller ineffektive – og som i sidste ende ikke lægger den bedste vej frem mod de 70 procent i 2030, siger han.
Af meddelelsen fremgår det, at forskellige aftaler fra 2020, såsom den grønne skattereform og de forskellige sektorstrategier, samt de kommende aftaler i 2021 vil bringe den samlede forventede reduktion op på 7,2 mio. tons i 2030. Det svarer til en tredjedel af de nødvendige reduktioner på omkring 19 mio. tons frem mod 2030.
Klimahandlingsplanen er et følge af den klimalov, som blev vedtaget tidligere i år. Hvert femte år skal regeringen, som en del af den, præsentere en samlet klimahandlingsplan med et tiårigt sigte. Det skal sikre, at Danmark når målet om klimaneutralitet i 2050.
Dan Jørgensen kommer heller ikke til at kede sig i 2020, hvor han skal tage hul på de udskudte forhandlinger om en sektorstrategi for landbruget. Derudover venter en strategi for elektrificering af Danmark, en grøn infrastrukturplan og en samlet strategi for udviklingen af Power-to-X og fangst og lagring af CO2.
Læs hele klimahandlingsplanen her.
Forsiden lige nu:

De unge vil se handling på klima og står af på grådige virksomheder
Tilliden til, at virksomhederne spiller en positiv rolle er på få år dalet markant i aldersgruppen 20-40 år, viser årlig survey fra Deloitte.

CBS-professor frygter EU-regler fører til skuespil mellem virksomheder
Det ny EU-direktiv, Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD) forventes vedtaget i løbet af sommeren. Og det er langt mere omfattende end mange tror.

Drop nu alt det hype om bæredygtighedsledelse
Arbejdet med bæredygtighed skal være forankret i lovgivning og anerkendte standarder. Alt for ofte ansætter man managers med helt uklare mandater, så ender det i aktivisme, som mest er vinduespynt, mener Thue Birk Svenningsen.
Seneste artikler:

Modeindustrien skal rykke sig på data, transparens og sporbarhed
De unge, der bærer bæredygtighed: Rasmus Stærk Just leder CSR-afdelingen i DK Company med en holistisk tilgang til bæredygtighed

To nye forskningsprojekter skal medvirke til bæredygtig energiudvikling
European Energy har fået forskningsmidler til at at udvikle bæredygtigt flybrændstof og digital styring af solparker

Nu kan kunstnere også måle deres CO2-aftryk
Statens Kunstfond stiller en CO2-beregner til rådighed for kunst- og kulturbranchen, som skal hjælpe med at gøre branchen grønnere.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
