Såvel regeringens støttepartier som oppositionen i form af Venstre mener, at regeringen har for lave ambitioner for reduktionen i udledning af drivhusgasser frem mod 2025. Det skriver Ritzau ifølge Børsen.
Reaktionerne kommer ovenpå offentliggørelsen af regeringens første samlede klimahandlingsplan for 2020, som også indeholder et delmål for 2025.
Regeringen anbefaler et “indikativt mål på 46-50 procent i 2025” for reduktion af drivhusgasser, der som bekendt skal reduceres med 70 pct. i 2030 i forhold til 1990.
– Det bliver lidt for meget en sovepude, siger Venstres klimaordfører Tommy Ahlers til Ritzau, som også citerer Enhedslisten for, at et reduktionsmål på 46 pct. i 2025 allerede forventes at kunne nås med de aftaler, som allerede er indgået.
Heller ikke regeringens uafhængige ekspertorgan, Klimarådet, er imponeret af 2025-målet. Her anbefaler man reduktioner på mellem 50-54 pct. i 2025.
Klimaminister Dan Jørgensen gentager dog i en pressemeddelelse sin tiltro til fremtidige teknologiske landvindinger, som skal give den berømte, eller berygtede, hockeystav-effekt, hvor drivhusgas-reduktionerne vil tage til op mod 2030.
– Regeringen vil gerne have et ambitiøst klimamål for 2025. Det er vigtigt, at vi også på den korte bane handler og sætter gang i reduktioner. Samtidigt er det vigtigt, at vi ikke i vores iver efter at gøre noget i 2025 – i stedet for et eller to år senere – vælger løsninger, som er ekstremt dyre eller ineffektive – og som i sidste ende ikke lægger den bedste vej frem mod de 70 procent i 2030, siger han.
Af meddelelsen fremgår det, at forskellige aftaler fra 2020, såsom den grønne skattereform og de forskellige sektorstrategier, samt de kommende aftaler i 2021 vil bringe den samlede forventede reduktion op på 7,2 mio. tons i 2030. Det svarer til en tredjedel af de nødvendige reduktioner på omkring 19 mio. tons frem mod 2030.
Klimahandlingsplanen er et følge af den klimalov, som blev vedtaget tidligere i år. Hvert femte år skal regeringen, som en del af den, præsentere en samlet klimahandlingsplan med et tiårigt sigte. Det skal sikre, at Danmark når målet om klimaneutralitet i 2050.
Dan Jørgensen kommer heller ikke til at kede sig i 2020, hvor han skal tage hul på de udskudte forhandlinger om en sektorstrategi for landbruget. Derudover venter en strategi for elektrificering af Danmark, en grøn infrastrukturplan og en samlet strategi for udviklingen af Power-to-X og fangst og lagring af CO2.
Læs hele klimahandlingsplanen her.
Forsiden lige nu:

PensionDanmark planlægger også for planter og dyr, når de bygger nyt
Strategien kom på plads i 2022, og nu kommer Pension Danmark som det første selskab herhjemme med en rapport om deres aftryk på biodiversitet.

Nordisk rapport anbefaler stærkere regulering og et opgør med vækst-ideologien
Gennemgang af videnskabelige artikler viser, at der ikke findes eksempler på reel afkobling af økonomisk vækst fra den uholdbare miljø- og klimabelastning og overtræk på jordens ressourcer.

Uden den indre balance kan vi ikke skabe mere bæredygtige løsninger
PODCAST: Mange ledere famler, når de skal tage livsbalancen alvorligt, siger Louise Sparf til Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.
Seneste artikler:

PFA Pension henter særlig rådgiver til at dirigere strategi og bæredygtighed
Tidligere særlig rådgiver i S-regeringen og afdelingsdirektør i Nykredit Karl Kjær Bang bliver ny chef for bæredygtighed, public affairs og strategi hos PFA Pension.

Halvdelen af forskningsreserven skal gå til grøn omstilling
Et bredt flertal i Folketinget er enige om at fordele 3,6 mia. kr. til dansk forskning. Næsten halvdelen går til forskning i den grønne omstilling.

-Kvinder skal finde deres indre Pippi frem
FEMININ FORTROP. Bæredygtighedschef Camilla Dyring var med, før byggebranchen overhovedet havde ord for bæredygtighed. Siden da har hun været med til at slå hul på den bæredygtige udvikling – både i byggeriet og indad til i virksomheder.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
