Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Rapportering målrettet grønne investorer vinder indpas

Mærsk rapporterer for første gang efter en ESG-standard, der er i høj kurs hos investorer.

Foto: iStock

Nye akronymer er næppe noget, du sukker efter, men SASB er måske et af dem, man som sustainabilityansvarlig med fordel kan stifte bekendtskab med.

Rapporterings-redskabet, som er udviklet i USA, er begyndt at sive ind i værktøjskasserne hos danske virksomheder. Det står for Sustainability Accounting Standards Board.

– Interessen er drevet af den hurtigt accelererende efterspørgsel fra investorerne på ESG-data. SASB’s industri-kpi’er er forholdsvis sammenlignelige, når det gælder virksomheder i samme industri, siger Frances Lu, Head of Sustainability og ESG hos KPMG, når hun skal forklare den stigende interesse for at rapporteringsmetoden.

ATP bakker op om SASB, da det giver os værdifuld information om selskaberne

Det bekræfter Ole Buhl, ESG-chef i ‘Danmarks største pengetank’, ATP.

– ATP bakker op om SASB, da det giver os værdifuld information om selskaberne. Vores ESG-arbejde hviler på et investment belief om, at inddragelse af ESG-information kan bidrage til den langsigtede værdiskabelse – og SASB fokuserer udelukkende på de områder indenfor forskellige industrier, hvor der er evidens for, at inddragelse af et datapunkt har betydning for selskabets værdiskabelse, siger han.

Derfor er ATP gået sammen med de fleste af verdens største investorer i SASB’s Investor Advisory Group.

– Ved at selskaber rapporterer efter SASB standarder, kan de således imødekomme en betydelig del af deres store investorer, tilføjer Ole Buhl.

ESG bliver i dag set som faktorer, der kan drive finansiel værdi

Investorhenvendelser bag ny rapportering i Mærsk
Og det er netop, hvad Lene Bjørn Serpa ønsker som Head of Corporate Sustainability i Mærsk.

– I år har vi valgt at udvide ESG-rapporten med en SASB-tabel, bl.a. fordi vi har fået flere henvendelser fra investorer, som har opfordret os til at begynde at rapportere efter netop den standard. Vi har valgt at starte med at publicere data for vores shippingaktiviteter for at afgrænse det til SASB marine transportation standard, siger Lene Bjørn Serpa, som generelt oplever en stigende blandt investorer for bæredygtighed eller ESG (Environment, Social, Governance).

– Det er drevet af, at ESG i dag bliver set som faktorer, der kan drive finansiel værdi – især ud fra en risikobetragtning, og med klima som den absolut største prioritet.

Siden sidste år har Mærsk derfor suppleret den årlige Sustainability Report med et ”ESG data overview”. Det giver overblik over rederiets performance på de mest efterspurgte ESG-indikatorer.

SASB fokuserer på den værdiskabelse bæredygtighedsarbejdet har for investorerne

Kan ikke stå alene
Trods investorernes forkærlighed for SASB, er det ikke nødvendigvis en afløser for andre måder at rapportere på som fx det omfattende rammeværk GRI, mener Frances Lu. GRI er den mest udbredte standard globalt.

Hvorfor kan man ikke bare klare sig med det?

– GRI er mere fokuseret på en virksomheds stakeholdere i bred forstand. SASB fokuserer på den værdiskabelse bæredygtighedsarbejdet har for investorerne. Det er mere i familie med den finansielle rapportering, fordi de arbejder med nogle målinger, som kan bruges på tværs af industrier. Derfor har investorerne taget det til sig, og derfor gør virksomhederne det også, siger hun.

Ud over at give investorer mulighed for at sammenligne virksomheder på tværs af brancher ud fra bæredygtighedsdata, går SASB også i dybden med, hvad de enkelte brancher bør sætte ind over for.

For restaurationsbranchen gælder det blandt andet at opgøre, hvor stor andelen af madspild er. For byggebranchen kan det gælde, hvor stor arealanvendelsen er. For hver af de 11 industrier SASB dækker, er der minimum fem brancher, som en virksomhed kan matche sig selv med.

Ny standard gav “udviklingsarbejde” i Mærsk
For Lene Bjørn Serpa har der været flere øjenåbnere ved at arbejde med SASB.

– SASB-standarden omfatter flere datapunkter, som vi ikke har rapporteret på før. Der var derfor lidt udviklingsarbejde i at finde ud af, om data overhovedet var tilgængelige og i det scope, vi havde besluttet os for. En særlig udfordring var, at det shipping-specifikke scope ikke umiddelbart passer med vores interne processer for indsamling og rapportering af ESG-data gennem vores finansielle systemer. Vi måtte derfor lave en særskilt dataindsamlingsproces med det mere snævre scope, og vi kommer til at arbejde mere med, hvordan vi i det fortsatte arbejde kan gøre vores interne processer mere effektive, siger hun.

Vi tror ikke på, at SASB-rapportering alene kan drive en investeringsbeslutning, men det kan give investorerne et ekstra værktøj til deres ESG-arbejde

Hvad har reaktionerne været fra jeres investorer på SASB-rapporteringen indtil videre? Og tror du ligefrem, at det kan tiltrække flere investorer?

– Vi afventer forsat reaktioner og forventer, at de investorer, som har efterlyst SASB-rapportering, vil tage godt imod vores første forsøg. Vi tror ikke på, at SASB-rapportering alene kan drive en investeringsbeslutning, men det kan give investorerne et ekstra værktøj til deres ESG-arbejde, og for A.P. Møller – Mærsk kan det være med til at skærpe vores fokus på, hvor vi klarer os godt, og hvor vi kan forbedre vores indsats på områder, der prioriteres af investorer generelt, siger Lene Bjørn Serpa.

Kan hjælpe SMV’er på vej med ESG-data
Ifølge Frances Lu, som har hjulpet Mærsk med implementeringen af SASB, kan det også være brugbart for små- og mellemstore virksomheder.

– Det er ikke kun for relevant for de børsnoterede virksomheder, selvom det selvfølgelig er målrettet investorer. For en lille eller mellemstor virksomhed kan det også være en stor hjælp at få en liste, der dækker en substantiel del af de issues vedrørende bæredygtighed, som skal indgå i deres væsentlighedsanalyse. Det giver et godt udgangspunkt, siger Frances Lu.

Med den store fokus på ESG, der også er drevet af investorerne og med et værktøj som SASB, der også er målrettet dem, risikerer vi så ikke at glemme vigtige bæredygtighedsissues, der ikke er på radaren hos dem?

– Vil man fokuserer på, hvad investorerne efterspørger, er det en god idé at bruge SASB. Men fra et holistisk sustainability-perspektiv, er der stadig ansvarsområder som måske ikke har en direkte og signifikant betydning for virksomhedens værdiskabelse, men som stadig er vigtige af andre miljømæssige og sociale årsager, siger Frances Lu.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.