En ekstra udgift på 300 mio. kr. årligt fra 2023 er, hvad virksomheder, der opfører solcelleparker og vindmølleparker skal tage højde for, når de opfører nye anlæg for vedvarende energi.
Det er resultatet af en bred politisk aftale, der skal styrke elnettet. Elforbruget i Danmark forventes nemlig at stige med 80 pct. fra i dag og frem mod 2030. Det sætter elnettet under pres, og derfor skal producenterne af vedvarende energi betale for, at det bliver udbygget.
– Med de nye indfødningstariffer og tilslutningsafgifter, som Folketinget vil indføre, er der ikke tvivl om, at VE-opstillere (vedvarende energi-opstillere, red.) samlet set bærer den største omkostning til opgradering af elnettet siden liberaliseringen af elmarkedet for 20 år siden, siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark i en pressemeddelelse og tilføjer:
– Det står utvivlsomt i vejen for de politiske ambitioner om, at VE skal klare sig på markedsvilkår. I øvrigt kan der stilles kraftigt spørgsmål ved, om det er rimeligt at lade kommercielle aktører betale for så betydelig en del af den kollektive infrastruktur, som elnettet er.
Politikernes beslutning kan resultere i en stigning på mellem 5 og 20 pct. af omkostningerne ved at etablere en vindmølle- eller solcellepark, ifølge Jens Rasmussen, adm. direktør i Eurowind Energy.
– Det reelle problem er, at det fordyrer den grønne omstilling. Der bliver lagt så mange forhindringer i vejen for landbaserede energianlæg lige p.t., at det halve kunne være nok, siger han til Børsen.
Derudover bliver udkastet til de nye regler først sendt i høring i efteråret 2021 og dermed ligger de formentlig først klar fra januar næste år.
Det gør det umuligt for landets netselskaber at indgå aftaler om tilslutning af nye sol- og vindprojekter, fordi der ikke er et lovgrundlag, ifølge Finans.dk.
– Vi kan observere, at alt er gået i stå. Alle aktører kigger på hinanden, og ingen aner, hvad det er for et lovgrundlag, der kommer til at gælde for producentbetalingen. Det er meget uheldigt, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi, der er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark til Finans.dk.
Ifølge klimaminister Dan Jørgensen er det dog rimeligt, at virksomhederne betaler for styrkelsen af elnettet, når grøn energi gennem årene har modtaget meget støtte, men i dag stort set er støttefri.
Virksomhederne kan ifølge Dan Jørgensen desuden reducere regningen ved at placere anlæggene mest hensigtsmæssigt i forhold til elnettet, skriver Børsen.
Det mener Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, også ville være en fordel.
– I fremtiden bliver det ikke ligegyldigt, hvor vi placerer den vedvarende energi, fordi presset på vores el-net stiger. Derfor er der afgørende forskel på, om et solcelleanlæg placeres tæt på virksomheden eller langt væk, for elnettet har ikke ubegrænset overførselskapacitet, så det bringer store omkostninger med sig at transportere energien over store afstande, har han sagt i et tidligere interview med Sustain Report.
Forsiden lige nu:

Her er de juridiske kamppladser for bæredygtighed
JURIDISKE KAMPPLADSER. Denne temaserie følger med advokathuset Lundgrens de juridiske kampladser i arbejdet med bæredygtighed. Datasikring er første step.

Kommuner mangler værktøjer til at stoppe klimabelastende nedrivninger af gode huse
Kommuner kan erklære huse og bygninger bevaringsværdige med henvisning til arkitektur og kulturarv. Her skal klima også tænkes ind, mener flere aktører.

Kærligheden til mad kan løse udfordringen med at mange forlanger kød på bordet
PODCAST: Vi er nødt til at få mennesker til at forstå, at billig mad kan laves godt, siger Claus Meyer, som gæster Steffen Max Høgh i Bæredygtig Business.
Seneste artikler:

Kristian Jensen træder ind i bestyrelsen hos grøn tech-virksomhed
Kristian Jensen, tidligere minister og næstformand for Venstre, indtager bestyrelsespost hos virksomheden Sustainable Projects Group Inc.

Departementschef skal afløse Möger
Peter Stensgaard Mørch skal være ny administrerende direktør hos PensionDanmark. Men først efter et år, hvor han bliver rustet til stillingen.

Djøfs lederpris 2023 går til leder med blik for bæredygtighed, social ansvarlighed og inklusion
I år kunne Rune Petersen, chef for innovation og investeringer hos Pelican Self Storage, tage imod titlen som årets bedste leder.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
