Solide resultater både økonomisk og i forhold til bæredygtighed. Sådan opsummerer Grundfos-ledelsen selv 2020.
Omsætningen for 2020 blev på 26,3 mia. kr, hvilket svarer til et fald 4,4 pct. i forhold til 2019. Det skyldtes dog primært corona-effekten, for salget i andet halvår lå kun en procent under niveauet for samme tid året før. Resultatet før renter og skat landede på 2,6 mia. kr.
Coronapandemien har bevist vore stærke dna og vores purpose
Selvom det økonomiske slag fra corona dermed ikke blev så voldsomt som frygtet, har pandemien været med til at highlighte virksomheders rolle ud over de produkter, løsninger og services, som de sælger.
Sådan lød det fra Grundfos’ nye topchef Poul Due Jensen på et pressemøde om resultaterne.
– Coronapandemien har bevist vore stærke dna og vores purpose om at forbedre quality of life. Vi sprang direkte ind i at producere 3D-printede ansigtsmasker. De har både været brugt herhjemme og i udlandet. Det er jeg super stolt af, som CEO og som Grundfos-arbejder, uddyber han i et interview med Sustain Report.
Bæredygtighedsmål skal styrkes
2020 har også været brugt på at kigge Grundfos’ bæredygtighedsmål efter i sømmene. Målene vedrørende vand og klima er blevet revurderet med henblik at gøre dem mere præcise og transparente, fremgår det af den seneste bæredygtighedsrapport.
Det skal i løbet af 2021 føre til offentliggørelsen af et detaljeret roadmap for hver af ambitionerne.
Jeg synes, at debatten om at se dybt ind i scope 3 er super vigtig
Grundfos forpligtede sig i december 2019 til at sætte klimamål, der holder den globale temperaturstigning på 1,5 grader via klimainitiativet Science Based Targets Initiative (SBTi). I 2020 er både virksomhedens egne udledninger og udledningerne hos leverandører og kunder i scope 3 blevet kortlagt. De forventes godkendt af SBTi i 2021.
– Vi har lagt os i selen for at blive endnu skarpere og bedre i forhold til vores målsætninger. Jeg synes, at debatten om at se dybt ind i scope 3 er super vigtig. Den får os helt op på tæerne, for den bevirker, at vi finder ud af, at det er hele værdikæden, vi skal se på, siger Poul Due Jensen og fortsætter:
– Science Based Targets har været med til at flytte tingene i den rigtige retning. Det er også der, vi gerne vil fokusere fremadrettet, så vi kan nå endnu større innovationshøjder på vores produkter.
Det bliver dog en “betydelig udfordring” at reducere de CO2-udledninger, som kundernes brug af Grundfos’ produkter og løsninger er årsag til, ifølge sustainability-rapporten.
Forretningen forventes desuden at vokse i de kommende år, hvilket vil øge CO2-udledningerne – og udfordringerne med at sænke dem. Løsningen er blandt andet at gøre produkterne endnu mere energieffektive, så de udleder mindre CO2.
Kundefokus og bæredygtighed skal gå hånd i hånd
Mere effektiv brug af energien er også kernen i en ny forretningsmodel, som Grundfos lancerede i 2020 som et pilotprojekt. Her får kunderne tilbudt gratis energirenovering af deres bygninger, mod at Grundfos får en andel af den værdi, besparelserne skaber. Og den model er der musik i, mener Poul Due Jensen.
– Grundfos har jo musklerne til at teste den slags. Vi skal have rullet det mere ud, men det vi har startet op med har skabt stor interesse, fordi man som kunde kan få et gratis energitjek. Det har stor værdi for mange kunder, for det kan være dyrt og svært at få tid til, siger Poul Due Jensen.
Det ligger mig på sinde at fokusere på bæredygtighed, men vi skal også levere på den daglige forretning
Og netop et styrket fokus på kunderne var en af hans mission statements som ny CEO tilbage i oktober 2020. Læser man hans første CEO statement i bæredygtighedsrapporten for 2020, er der også adskillige henvisninger til nye produkter og løsninger i modsætning til forgængeren Mads Nippers stil.
Mads Nipper kunne jo godt bevæge sig ret langt væk fra forretningen i sine udtalelser. Kommer du til at deltage lige så meget i samfundsdebatten om blandt andet bæredygtighed som han gjorde som topchef for Grundfos?
– Det ligger mig på sinde at fokusere på bæredygtighed, men vi skal også levere på den daglige forretning hver eneste dag. Begge dele er vigtige. Så jeg har meget fokus på at at levere og at træffe de svære og skarpe beslutninger i forhold til innovation og digitalisering, så vi sikrer os en god fremtid, siger Poul Due Jensen.
Og der er ikke en modsætning mellem at have fokus på kunderne og på bæredygtighed?
– Bæredygtighed er en integreret del af Grundfos, og der ønsker vi at gøre en forskel. Mange af vores kunder har den samme interesse og tilgang som os. Vi er spydspids for den viden, og det læner de sig op ad, for det kan hjælpe dem med at vise, at de gør en forskel.
Bæredygtighed er derfor ikke noget, Poul Due Jensen hverken kan eller vil løbe fra som topchef for Grundfos.
– Hele vores purpose og den bæredygtige agenda er noget, vi altid har været stolte af at have med os. Det er også vigtigt, at den impact vi laver kan måles. Og vi har jo som øverste ledelse seks mål. Tre af dem er ikke-finansielle og et af dem er et bæredygtighedsmål. Så min bonus afhænger både af top- og bundlinje, men også af bæredygtighed, siger Poul Due Jensen.
Nedslag i Grundfos’ bæredygtighedsrapport for 2020
Grundfos bæredygtighedsrapport bygger på de tre søjler, som udgør virksomhedens purpose: vand, klima og mennesker.
På området vand, nåede Grundfos målet om at reducere sit eget vandforbrug med 51 pct. sammenlignet med 2008. Det lavere forbrug er dog delvist relateret til coronapandemien.
Pumperne som Grundfos solgte i 2020 har hjulpet kunderne med at genbruge 1,5 mia. kubikmeter vand, eller hvad der svarer til 600 olympiske swimmingpools.
Grundfos har reduceret 36 pct. af CO2-emissionerne i sin egen drift i forhold til 2008.
På klimaområdet fremhæver Grundfos desuden, at man sidste år formåede at reducere det affald, som ryger på lossepladsen 35 pct. i forhold til 2019.
Selskabets pumper har desuden gjort det muligt for kunder i EU at spare cirka 10 mia. kWh, hvilket ifølge Grundfos svarer til 6,2 mio. europæeres årlige elforbrug.
98 pct. af Grundfos’ CO2-udledninger kommer fra ‘downstream-aktiviteter’ i scope 3. dvs. brugen af produkter og løsninger. Grundfos forventer at få sine reduktionsmål godkendt af Science Based Targets i 2021.
Kilde: Grundfos Sustainability Report 2020
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
