Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Grundfos revurderer sine klimamål

Grundfos skal have skarpere og bedre målsætninger for bæredygtighed, siger adm. direktør.

Poul Due Jensen, adm. direktør for Grundfos. Foto: presse

Solide resultater både økonomisk og i forhold til bæredygtighed. Sådan opsummerer Grundfos-ledelsen selv 2020.

Omsætningen for 2020 blev på 26,3 mia. kr, hvilket svarer til et fald 4,4 pct. i forhold til 2019. Det skyldtes dog primært corona-effekten, for salget i andet halvår lå kun en procent under niveauet for samme tid året før. Resultatet før renter og skat landede på 2,6 mia. kr.

Coronapandemien har bevist vore stærke dna og vores purpose

Selvom det økonomiske slag fra corona dermed ikke blev så voldsomt som frygtet, har pandemien været med til at highlighte virksomheders rolle ud over de produkter, løsninger og services, som de sælger.

Sådan lød det fra Grundfos’ nye topchef Poul Due Jensen på et pressemøde om resultaterne.

– Coronapandemien har bevist vore stærke dna og vores purpose om at forbedre quality of life. Vi sprang direkte ind i at producere 3D-printede ansigtsmasker. De har både været brugt herhjemme og i udlandet. Det er jeg super stolt af, som CEO og som Grundfos-arbejder, uddyber han i et interview med Sustain Report.

Bæredygtighedsmål skal styrkes
2020 har også været brugt på at kigge Grundfos’ bæredygtighedsmål efter i sømmene. Målene vedrørende vand og klima er blevet revurderet med henblik at gøre dem mere præcise og transparente, fremgår det af den seneste bæredygtighedsrapport.

Det skal i løbet af 2021 føre til offentliggørelsen af et detaljeret roadmap for hver af ambitionerne.

Jeg synes, at debatten om at se dybt ind i scope 3 er super vigtig

Grundfos forpligtede sig i december 2019 til at sætte klimamål, der holder den globale temperaturstigning på 1,5 grader via klimainitiativet Science Based Targets Initiative (SBTi). I 2020 er både virksomhedens egne udledninger og udledningerne hos leverandører og kunder i scope 3 blevet kortlagt. De forventes godkendt af SBTi i 2021.

– Vi har lagt os i selen for at blive endnu skarpere og bedre i forhold til vores målsætninger. Jeg synes, at debatten om at se dybt ind i scope 3 er super vigtig. Den får os helt op på tæerne, for den bevirker, at vi finder ud af, at det er hele værdikæden, vi skal se på, siger Poul Due Jensen og fortsætter:

– Science Based Targets har været med til at flytte tingene i den rigtige retning. Det er også der, vi gerne vil fokusere fremadrettet, så vi kan nå endnu større innovationshøjder på vores produkter.

Det bliver dog en “betydelig udfordring” at reducere de CO2-udledninger, som kundernes brug af Grundfos’ produkter og løsninger er årsag til, ifølge sustainability-rapporten.

Forretningen forventes desuden at vokse i de kommende år, hvilket vil øge CO2-udledningerne – og udfordringerne med at sænke dem. Løsningen er blandt andet at gøre produkterne endnu mere energieffektive, så de udleder mindre CO2.

Kundefokus og bæredygtighed skal gå hånd i hånd
Mere effektiv brug af energien er også kernen i en ny forretningsmodel, som Grundfos lancerede i 2020 som et pilotprojekt. Her får kunderne tilbudt gratis energirenovering af deres bygninger, mod at Grundfos får en andel af den værdi, besparelserne skaber. Og den model er der musik i, mener Poul Due Jensen.

– Grundfos har jo musklerne til at teste den slags. Vi skal have rullet det mere ud, men det vi har startet op med har skabt stor interesse, fordi man som kunde kan få et gratis energitjek. Det har stor værdi for mange kunder, for det kan være dyrt og svært at få tid til, siger Poul Due Jensen.

Det ligger mig på sinde at fokusere på bæredygtighed, men vi skal også levere på den daglige forretning

Og netop et styrket fokus på kunderne var en af hans mission statements som ny CEO tilbage i oktober 2020. Læser man hans første CEO statement i bæredygtighedsrapporten for 2020, er der også adskillige henvisninger til nye produkter og løsninger i modsætning til forgængeren Mads Nippers stil.

Mads Nipper kunne jo godt bevæge sig ret langt væk fra forretningen i sine udtalelser. Kommer du til at deltage lige så meget i samfundsdebatten om blandt andet bæredygtighed som han gjorde som topchef for Grundfos?

– Det ligger mig på sinde at fokusere på bæredygtighed, men vi skal også levere på den daglige forretning hver eneste dag. Begge dele er vigtige. Så jeg har meget fokus på at at levere og at træffe de svære og skarpe beslutninger i forhold til innovation og digitalisering, så vi sikrer os en god fremtid, siger Poul Due Jensen.

Og der er ikke en modsætning mellem at have fokus på kunderne og på bæredygtighed?

– Bæredygtighed er en integreret del af Grundfos, og der ønsker vi at gøre en forskel. Mange af vores kunder har den samme interesse og tilgang som os. Vi er spydspids for den viden, og det læner de sig op ad, for det kan hjælpe dem med at vise, at de gør en forskel.

Bæredygtighed er derfor ikke noget, Poul Due Jensen hverken kan eller vil løbe fra som topchef for Grundfos.

– Hele vores purpose og den bæredygtige agenda er noget, vi altid har været stolte af at have med os. Det er også vigtigt, at den impact vi laver kan måles. Og vi har jo som øverste ledelse seks mål. Tre af dem er ikke-finansielle og et af dem er et bæredygtighedsmål. Så min bonus afhænger både af top- og bundlinje, men også af bæredygtighed, siger Poul Due Jensen.

LÆS OGSÅ: Grundfos-fondens direktør: Var vi alle børsnoterede virksomheder, ville verden være et frygteligt sted

Nedslag i Grundfos’ bæredygtighedsrapport for 2020
Grundfos bæredygtighedsrapport bygger på de tre søjler, som udgør virksomhedens purpose: vand, klima og mennesker.

På området vand, nåede Grundfos målet om at reducere sit eget vandforbrug med 51 pct. sammenlignet med 2008. Det lavere forbrug er dog delvist relateret til coronapandemien.

Pumperne som Grundfos solgte i 2020 har hjulpet kunderne med at genbruge 1,5 mia. kubikmeter vand, eller hvad der svarer til 600 olympiske swimmingpools.

Grundfos har reduceret 36 pct. af CO2-emissionerne i sin egen drift i forhold til 2008.

På klimaområdet fremhæver Grundfos desuden, at man sidste år formåede at reducere det affald, som ryger på lossepladsen 35 pct. i forhold til 2019.

Selskabets pumper har desuden gjort det muligt for kunder i EU at spare cirka 10 mia. kWh, hvilket ifølge Grundfos svarer til 6,2 mio. europæeres årlige elforbrug.

Grundfos' CO2-regnskab
Grundfos’ ‘upstream CO2-udledninger (før et produkt er færdiggjort, red.) er på cirka to millioner ton om året. Det er cirka 20 gange højere end Grundfos CO2-udledninger fra egen drift.

98 pct. af Grundfos’ CO2-udledninger kommer fra ‘downstream-aktiviteter’ i scope 3. dvs. brugen af produkter og løsninger. Grundfos forventer at få sine reduktionsmål godkendt af Science Based Targets i 2021.

Kilde: Grundfos Sustainability Report 2020

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.