Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Peter Birch Sørensen: “Det er nu, vi skal skrue op for klimapolitikken”

Tidligere Klimarådsformand Peter Birch Sørensen opfordrer til at skrue op for grøn politik

CO2-opgørelserne
Foto: iStock

Selvom corona-krisen lige nu koster både virksomhederne og samfundet milliarder, er timingen den rigtige til at skrue op for klimapolitikken og investeringerne i den grønne omstilling.

Det mener Peter Birch Sørensen, tidligere formand for Klimarådet og professor i økonomi ved Københavns Universitet i en klimakommentar i Politiken.

Dansk Erhverv anslår på baggrund af en undersøgelse, at det samlede produktionstab alene i serviceøkonomien bliver på 35-52 mia. kr. i marts 2020. Samlet set er omsætningen faldet med 30 pct. i marts for Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder.

“Coronakrisen illustrerer på skræmmende vis, hvor sårbare vi er, når vi står over for kræfter, vi ikke kan styre. Klimaforandringerne vil også udløse ukontrollerbare, destruktive naturkræfter, hvis ikke vi handler hurtigt. Derfor skal vi samtænke indsatsen mod den økonomiske krise med vores klimaindsats. Det er nu, vi skal skrue op for klimapolitikken for at forhindre, at vi mister yderligere værdifuld tid i klimakampen,” skriver Peter Birch Sørensen i Politiken.

Han mener, at den danske stat er så velpolstret, at den godt kan tåle en højere statsgæld særligt med med tanke på, at “renteomkostningen vil være begrænset, da renten på selv de mest langfristede statsobligationer stadig er historisk lav”.

“Derfor er der ingen grund til at nedprioritere klimapolitikken, tværtimod,” fortsætter han og opfordrer til at fremrykke nogle af de klimatiltag, der alligevel skal foretages.

De grønne initiativer skal nemlig tænkes ind i den milliardindsprøjning til virksomhederne, som staten sætter gang i. Det kan bl.a. ske ved at sænke elvarmeafgiften for at fremme udbredelsen af eldrevne varmepumper, sænkning af afgiften på overskudsvarme, direkte støtte til installering af store varmepumper samt støtte til energieffektivisering i bygninger og industri, lyder nogle af forslagene fra Peter Birch Sørensen i Politiken.

 

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.