Selvom corona-krisen lige nu koster både virksomhederne og samfundet milliarder, er timingen den rigtige til at skrue op for klimapolitikken og investeringerne i den grønne omstilling.
Det mener Peter Birch Sørensen, tidligere formand for Klimarådet og professor i økonomi ved Københavns Universitet i en klimakommentar i Politiken.
Dansk Erhverv anslår på baggrund af en undersøgelse, at det samlede produktionstab alene i serviceøkonomien bliver på 35-52 mia. kr. i marts 2020. Samlet set er omsætningen faldet med 30 pct. i marts for Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder.
“Coronakrisen illustrerer på skræmmende vis, hvor sårbare vi er, når vi står over for kræfter, vi ikke kan styre. Klimaforandringerne vil også udløse ukontrollerbare, destruktive naturkræfter, hvis ikke vi handler hurtigt. Derfor skal vi samtænke indsatsen mod den økonomiske krise med vores klimaindsats. Det er nu, vi skal skrue op for klimapolitikken for at forhindre, at vi mister yderligere værdifuld tid i klimakampen,” skriver Peter Birch Sørensen i Politiken.
Han mener, at den danske stat er så velpolstret, at den godt kan tåle en højere statsgæld særligt med med tanke på, at “renteomkostningen vil være begrænset, da renten på selv de mest langfristede statsobligationer stadig er historisk lav”.
“Derfor er der ingen grund til at nedprioritere klimapolitikken, tværtimod,” fortsætter han og opfordrer til at fremrykke nogle af de klimatiltag, der alligevel skal foretages.
De grønne initiativer skal nemlig tænkes ind i den milliardindsprøjning til virksomhederne, som staten sætter gang i. Det kan bl.a. ske ved at sænke elvarmeafgiften for at fremme udbredelsen af eldrevne varmepumper, sænkning af afgiften på overskudsvarme, direkte støtte til installering af store varmepumper samt støtte til energieffektivisering i bygninger og industri, lyder nogle af forslagene fra Peter Birch Sørensen i Politiken.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
