I løbet af de næste to år skal et nyt institut for bæredygtigt iværksætteri være til stede i alle landets fem regioner og have igangsat 15 til 25 skalerbare bæredygtige iværksættervirksomheder i hver af dem.
Og om ti år skal alle nystartede virksomheder indtænke et eller flere Verdensmål i deres forretning.
Sådan lyder ambitionen for et nyt institut kaldet DISIE – Danish Institute for Sustainable Innovation & Entrepreneurship.
– Det er afgørende, at vi forløser potentialet for bæredygtigt iværksætteri på tværs af iværksætterøkosystemet i hele landet og gør Danmark til et bæredygtigt foregangsland. Bæredygtige iværksættere og deres forretningsløsninger repræsenterer nye og nødvendige løsninger på lokale og globale udfordringer. Vi ved, at forretningspotentialet i den bæredygtige omstilling er enormt, og det er en kamp, vi ikke har råd til at tabe, siger adm. direktør og stifter af DISIE, Anne Katrine Heje Larsen.
DISIE blev stiftet maj 2019 og bygger videre på ti års erfaring fra det københavnsbaserede sociale iværksætterhus, KPH Projects, som blev stiftet i maj 2009 af Anne Katrine Heje Larsen.
Det har fungeret som inkubator for start-up virksomheder som Kaffe Bueno og SocialFoods, der i dag er etablerede virksomheder.
I løbet af de ti år KPH Projects har eksisteret har mere end 2.500 iværksættere været igennem huset, som også har lagt lokaler til 600 events, mens flere end 160.000 deltagere har deltaget i aktiviteter i- og uden for huset.
Selvom behovet for fælles fysiske rammer for bæredygtige iværksættere altså er stort, vil det være for ressourcekrævende at gå efter et lignede set-up på landsplan, siger Anne Katrine Heje Larsen.
– Vores oprindelige målsætning var, at det ikke skal være huslejen, man knækker nakken på som bæredygtig iværksætter. Men vi kan nå bredere ud på en hurtigere og mindre ressourcekrævende måde ved ikke at etablere fysiske kontorfaciliteter.
I første omgang vil det nye institut udvikle og udbrede nye online- og offline værktøjer, handlingsbaserede viden om bæredygtighed og iværksætteri samt skabe og facilitere tværfaglige netværk, der flytter bæredygtige iværksættere fra idé til vækst.
Det skal blandt andet ske ved at igangsætte tiltag som investornetværk, nationale netværk, mentornetværk, alumninetværk og forskellige servicefunktioner til private og offentlige kunder.
De forskellige tilbud er gratis for iværksætterne selv og finansieres af kommuner og private partnere.
For behovet for at få hjælp som bæredygtig iværksætter er der, vurderer Anne Katrine Heje Larsen. Baseret på sine ti års erfaring med bæredygtigt iværksætteri har identificeret de ni største forhindringer for at lykkes som bæredygtig iværksætter.
Nogle af de største udfordringer handler om at skabe synlighed og forståelse for sin forretningsmodel hos private investorer, fonde eller kommuner, forklarer hun. Og det er netop udfordringer som de ni, der er identificeret, det nye institut kan hjælpe med at løse. Se alle ni nederst i artiklen.
Instituttets partnere tæller bl.a. organisationer og virksomheder som Deloitte, Den Sociale Kapitalfond Invest, Kooperationen, SustainBase, IDA, Sociale Entreprenører i Danmark, Københavns Kommune og Boost Esbjerg.
Forsiden lige nu:

Googlediversitet og containerinklusion: Virksomhedsgiganter gav råd om inklusion
Coca Cola, ISS, Mærsk, Danske Bank og Google meldte sig ind i Copenhagen Pride som gæster på CBS. Virksomhedernes ledende kræfter på området gav her sine bud på, hvordan du åbner din arbejdsplads op for regnbuens farver.

Deloitte: Øremærket barsel er en gave til virksomhederne
Revisions- og konsulenthuset ser de nye barselsregler som et godt skub, der kan gøre det lettere at holde på talentmassen. For virksomhederne er ligestilling også forretning.

Klimaunderskud i medie- og underholdningsbranchens topledere – hvad gør de danske profiler for klimaet?
Medie- og underholdningsbranchens topledere halter bagefter med sit bæredygtige ansvar, men der er både råd og inspiration at hente. Eksperter og mediekoncerner deler her ud ad sine erfaringer.
Seneste artikler:

Aarhus Universitet åbner et center for plastikforskning
Verdenshavene fyldes med plastik, og det globale samfund kan ikke følge med produktionen og nedbryde den store mængde, der produceres hvert år. Det vil Aarhus Universitet og professor Daniel Otzen nu gøre noget ved.

Modeindustrien skal rykke sig på data, transparens og sporbarhed
De unge, der bærer bæredygtighed: Rasmus Stærk Just leder CSR-afdelingen i DK Company med en holistisk tilgang til bæredygtighed

To nye forskningsprojekter skal medvirke til bæredygtig energiudvikling
European Energy har fået forskningsmidler til at at udvikle bæredygtigt flybrændstof og digital styring af solparker
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
