En splinterny teknologi ved navn SkyClean kan halvere landbrugets klimaaftryk og gøre flybrændstof klimaneutralt.
400 mio. kr. mangler projektet til at blive fuldstændig klar, og kom pengene i morgen, ville teknologien være klar til brug om fire år. Men bevillingerne udebliver.
Det er iværksætteren og vindteknologi-opfinderen, Henrik Stiesdal, der i 2010 fik idéen.
Siden har han fået Landbrug & Fødevarer, SEGES, DTU, AU og Siemens Gamesa med i projektet, som har forsket, forhandlet og forsøgt at udbrede projektet – senest til et pressemøde hos Altinget.
Men der skal penge i kassen, hvis projektet skal opskaleres.
– Jeg har snakket med nogle af de store tech-virksomheder i USA, om det ikke var noget for dem at køre det her som et flagskibsprojekt. Men det har en kompleksitetsgrad, som er for høj til dem, og derudover for lang en tidshorisont, siger opfinder Henrik Stiesdal.
Heller ikke de danske bevillinger kan rykke projektet – de er for små og for kortvarige.
Det skal på Finansloven
Selvom idéen piblede frem i 2010, var det første fem år senere, at Henrik Stiesdal havde mulighed for at kontakte forskere på DTU og Aarhus Universitet.
Forskningen i den nye teknologi SkyClean er blevet udviklet og finpudset her, og det har både offentlige og private danske bevillinger sørget for.
Dem er man taknemmelig for, men det kan ikke tage projektet videre.
– Det kræver utrolig meget at udarbejde ansøgningerne og søge penge hos f.eks. Innovationsfonden, og på en god dag kan man få 15-20 mio. kr., og så kan man forske i to-tre år, siger Henrik Stiesdal og forklarer:
– Så kan man søge igen og igen, men så tager det 15 år at komme i mål. Det har vi jo ikke tid til med klimaforandringerne, siger han.
Det var derfor, at han søgte mod de store tech-virksomheder i USA, da bevillingerne er langt større.
Men kompleksiteten er for stor, og der vil gå alt for lang tid, før de får afkastet igen. Derfor blev det et nej.
Henrik Stiesdal ser derfor kun én holdbar løsning til at fremskaffe de 400 mio. kr.:
– Det skal på Finansloven. Ellers rækker det ikke langt nok, siger han.
Landbruget kan køre dialogen
Det er Henrik Stiesdal, der har udregnet budgettet for projektets fremtid.
Omtrent 200 mio. kr. til mere forskning, og yderligere 200 mio. kr. til et pilotprojekt, som består i at bygge et realistiskstørrelse anlæg, hvor teknologien kan testes.
Derfor skal der til at indgås politisk dialog, men det kommer til at foregår igennem en anden samarbejdspartner i projektet.
– Jeg tror, det er bedst, at den politiske dialog foregår i landbrugsregi. Her kan det rykke mest, og landbruget har meget bedre kontakter til politikerne, end jeg har, siger han.
Derfor håber han, at man fra politisk side vil prioritere SkyClean i kommende finanslov, fordi projektet kan blive banebrydende for klimaet.
– Det kommer til at koste ca. 75-80 kr. pr. dansker. Det kan man så se som få eller mange penge i forhold til, hvad man sammenligner det med. Men det er alligevel så mange penge, at jeg mener, at det skal på Finansloven, siger Henrik Stiesdal.
DTU og AU vurderer, at landbruget med SkyClean-teknologien kan reducere sin udledning af klimagasser med 50 procent, og samtidig kan der dannes klimaneutralt flybrændstof, der potentielt kan række til alle fly, der tankes i Danmark.
Klimaudledningen mindskes konkret ved, at halvdelen af kulstoffet fra landbrugets overskudshalm og rest-fibrene fra biogasanlæggene ikke havner i atmosfæren som CO2, men i stedet bindes i biokul. Samtidigt dannes der klimaneutralt flybrændstof.
Du kan læse mere om den konkrete teknologiproces bag SkyClean her.
Kilde: Landbrug & Fødevarer
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
