188 forslag skal sikre, at vi når målet om 70 procents CO2-reduktion inden 2030 samtidig med, at erhvervslivet og dansk velstand styrkes.
Sådan lyder løftet fra Dansk Industri (DI) i en ny plan, som skal skabe 110.000 private job og løfte velstanden med 100 milliarder kroner.
– Vores 2030-plan dokumenterer sort på hvidt, at Danmark ikke har råd til både de nødvendige investeringer i klimaet, digitalisering, forskning, uddannelse og infrastruktur samt stigende udgifter til ældre og børn. Med mindre vi samtidig gennemfører omfattende reformer, der blandt andet sikrer et løft af dansk eksport, får flere i arbejde og giver smartere opgaveløsning i det offentlige, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI, i en pressemeddelelse.
Med DI’s plan, vil CO2-udledningen blive reduceret med knap 50 pct. i 2025 og med 70 pct. i 2030 målt i forhold til 1990. En af midlerne er den stærkt omdiskuterede CO2-afgift, som DI tidligere har advaret imod, men som Klimarådet mener bør nå et niveau på 1.500 kr. per ton CO2 i 2030. Ifølge DI’s skal en grøn skattereform dog kun gradvist forhøje CO2-beskatningen til op mod ca. 300 kr. i 2030.
DI peger også på nødvendigheden af at komme i gang med de nødvendige investeringer om omstillinger nu, så vi når at høste klimaeffekterne frem mod 2030. Det gælder omstillingen af bilparken, ligesom forskningen i fremtidens teknologier skal sættes i gang.
“Derfor afsættes der i DI’s plan store beløb til klimainitiativer, herunder til forskning og udvikling, på den korte bane. I 2021 og 2025 er der afsat hhv. 9½ og 13½ mia. kr., hvilket svarer til ca. 50 og 75 pct. af de samlede prioriteringer i 2030 på 18 mia. kr.,” skriver DI.
Udover at øge arbejdsudbuddet med mindst 75.000 fuldtidspersoner lægger DI-planen også op til, at:
Skattetrykket skal sænkes med 2 procent af BNP
Eksporten skal løftes med mindst 5 procentpoint,
Danmark skal genanvende 80 pct. af al affald,
Offentlige udgifter til uddannelse, F&U samt investeringer i infrastruktur og digitalisering skal udgøre mindst 18,5 procent af de primære udgifter.
Smartere opgaveløsning i den offentlige sektor skal frigøre mindst 20 mia. kr.
10.000 flere end i dag skal have færdiggjort en STEM-uddannelse.
Offentlige forbrugsudgifter skal udgøre maksimalt 23,5 procent af BNP.
Læs hele DI’s nye 2030 plan
Forsiden lige nu:

Det driver mig at forme fremtidens bæredygtige valg
De unge, der bærer bæredygtighed: Mathilde Husted arbejder med materialeproducenter om at leve op krav til om dokumentation i byggebranchen

Danske topledere bedømmer egen indsats for bæredygtighed som middelmådig
Stort potentiale for at løfte bæredygtighedsarbejde. Både hos bestyrelserne og i virksomhedernes dagligdag, viser ny analyse fra VL-grupperne.

Watts kan hjælpe med at spare watt i kilovis
I kølvandet på de stigende energiprisen har det det Andel-ejede selskab bag app’en Watts oplevet markant stigende interesse.
Seneste artikler:

Nu kan du søge midler til at formidle grønt iværksætteri
Erhvervsministeriet uddeler fem millioner til events, der kan udbrede kendskabet til grønt iværksætteri i Danmark.

Tommy Ahlers en af tre nye bestyrelsesmedlemmer i Concito
Den grønne tænketank byder tre nye bestyrelsesmedlemmer velkommen og siger samtidig farvel til andre tre, heriblandt Anders Eldrup.

Connie Hedegaard med i priskomite
Den tidligere EU-kommissær slutter sig til navne som Kristian Jensen, Torben Möger Pedersen og Le Gammeltoft.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
