Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Ny 2030-plan fra DI indfører CO2-afgift og mål for genanvendelse af affald

Vejen til et grønnere og mere velstående Danmark  går gennem nye reformer, ifølge DI.

Lars Sanddahl Sørensen, adm. direktør for DI. Foto: Dansk Industri/Thomas Arnbo, Fotojournalist

188 forslag skal sikre, at vi når målet om 70 procents CO2-reduktion inden 2030 samtidig med, at erhvervslivet og dansk velstand styrkes.

Sådan lyder løftet fra Dansk Industri (DI) i en ny plan, som skal skabe 110.000 private job og løfte velstanden med 100 milliarder kroner.

– Vores 2030-plan dokumenterer sort på hvidt, at Danmark ikke har råd til både de nødvendige investeringer i klimaet, digitalisering, forskning, uddannelse og infrastruktur samt stigende udgifter til ældre og børn. Med mindre vi samtidig gennemfører omfattende reformer, der blandt andet sikrer et løft af dansk eksport, får flere i arbejde og giver smartere opgaveløsning i det offentlige, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI, i en pressemeddelelse.

Med DI’s plan, vil CO2-udledningen blive reduceret med knap 50 pct. i 2025 og med 70 pct. i 2030 målt i forhold til 1990. En af midlerne er den stærkt omdiskuterede CO2-afgift, som DI tidligere har advaret imod, men som Klimarådet mener bør nå et niveau på 1.500 kr. per ton CO2 i 2030. Ifølge DI’s skal en grøn skattereform dog kun gradvist forhøje CO2-beskatningen til op mod ca. 300 kr. i 2030.

DI peger også på nødvendigheden af at komme i gang med de nødvendige investeringer om omstillinger nu, så vi når at høste klimaeffekterne frem mod 2030. Det gælder omstillingen af bilparken, ligesom forskningen i fremtidens teknologier skal sættes i gang.

“Derfor afsættes der i DI’s plan store beløb til klimainitiativer, herunder til forskning og udvikling, på den korte bane. I 2021 og 2025 er der afsat hhv. 9½ og 13½ mia. kr., hvilket svarer til ca. 50 og 75 pct. af de samlede prioriteringer i 2030 på 18 mia. kr.,” skriver DI.

Udover at øge arbejdsudbuddet med mindst 75.000 fuldtidspersoner lægger DI-planen også op til, at:

Skattetrykket skal sænkes med 2 procent af BNP

Eksporten skal løftes med mindst 5 procentpoint,

Danmark skal genanvende 80 pct. af al affald,

Offentlige udgifter til uddannelse, F&U samt investeringer i infrastruktur og digitalisering skal udgøre mindst 18,5 procent af de primære udgifter.

Smartere opgaveløsning i den offentlige sektor skal frigøre mindst 20 mia. kr.

10.000 flere end i dag skal have færdiggjort en STEM-uddannelse.

Offentlige forbrugsudgifter skal udgøre maksimalt 23,5 procent af BNP.

Læs hele DI’s nye 2030 plan

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.