Novo Nordisk kan sætte flueben ved et sustainability-mål for 2020. Nu er selskabets strømforbrug ved produktionen af diabetesmidler nemlig CO2-neutral.
Selvom der er kommet mange flere udbydere af grøn strøm siden målsætningen blev offentliggjort i 2015, har det ikke været nogen simpel opgave, fortæller Dorethe Nielsen, miljøchef i Novo Nordisk.
– Er man en global virksomhed med produktion på alle kontinenter, som vi er, kan man ikke bruge en one size fits all-tilgang. Vi er blevet nødt til at se på, hvilke energikilder, regulatoriske udfordringer og samarbejdspartnere, der giver mening i Kina, Brasilien, USA, og hvor er vi ellers er. Udenfor Europa er markedet for vedvarende energi jo mere umodent, og det har været en udfordring at lære alle de markeder at kende, siger hun.
Ekstra grøn kapacitet var prioritet
Op til Parisaftalen i 2015 blev Novo Nordisk en del af klimaorganisationen The Climate Groups. initiativ RE100. Det forpligter virksomheder til udelukkende at bruge vedvarende energi i produktionen.
Novo Nordisk har samtidig haft det benspænd, at den grønne energi skulle være “ny”. Det vil sige, at strømmen til produktionen ikke måtte æde af energien fra eksisterende sol- og vindparker.
– Vi ville sikre ekstra grøn kapacitet på markedet. Men vi synes ikke, vi er de rigtige ejere af solcelleparker eller vindmølleparker. Derfor har det krævet, at vi gik en ekstra mil for at finde de rigtige partnere med langsigtede interesser.
Også den politiske side af sagen har været en udfordring, fortæller Dorethe Nielsen.
– Politikerne er blevet meget interesseret i klimadagsordenen, så lovgivningen har ændret sig undervejs. Det har været en stor udfordring at forstå markedsmekanismerne og finde ud af, hvilke regler der gør sig gældende i form af subsidier og lignende.
– En af de læringer, vi trækker ud er derfor, at vi ikke kan lave løsninger, der går på tværs af vores markeder og forvente, at de virker. Der er behov for at tage det land for land.
Erfaringer kan bruges til at nå andre sustainability-mål
Den erfaring kan komme en af Novo Nordisks næste store bæredygtighedsudfordringer til gavn, fortæller Dorethe Nielsen. Som et led i Circular for Zero-strategien skal de insulinpenne som forbruges af selskabets 30 millioner diabetespatienter nemlig indsamles og genanvendes.
– Plastik er jo et andet stort issue globalt, så hvordan får vi lavet gode bæredygtige retursystemer for vores insulinpenne? Der gælder de samme mekanismer i forhold til, at affaldsmarkedet, og måden man behandler affald på, er vidt forskelligt, alt efter om man er i Kina eller USA for eksempel. I nogle lande er insulinpenne medicinsk affald, mens det ikke er tilfældet i andre lande. De forskellige lovkrav kan vi lave en god analogi til fra vores mål om vedvarende energi.
Hvordan ser regnestykket ud i forhold til hvad det har kostet at omlægge til grøn strøm, versus hvad I eventuelt sparer ved det på sigt?
– Når det gælder de første investeringer vi lavede med Dong (nu Ørsted, red.), betalte vi en del ekstra for den grønne strøm fra vindmølleparken. Til gengæld sparede vi nogle penge på energieffektivitet, så det var et fint set-up. Det er klart, at den merpris vi betaler nu er mindre end dengang, for markedet har udviklet sig. Men vi har ikke lavet en cost-benefit analyse. Vi ser det som en investering på den lange bane mod at skabe en mere bæredygtig virksomhed og verden, og vi er villige til at investere det, der skal til. Når det er sagt, har vi selvfølgelig dygtige forhandlere for at få de bedste betingelser.
Det næste vi skal i gang med er at tale med vores leverandører om at gøre ligesom os
Bæredygtig bundlinje bliver vigtigere for investorer og kunder
Virksomheder som Vestas og Ørsted har udover at have ambitiøse mål for at deres egen produktion skal være grøn også sat sig konkrete mål for at leverandørkæden. Den bevægelse bliver Novo Nordisk ligeledes en del af på sigt.
– Det næste vi skal i gang med er at tale med vores leverandører om at gøre ligesom os, siger Dorethe Nielsen.
Hvor vigtigt er bæredygtighed for jer i et stakeholderperspektiv? Giver det jer en konkurrencefordel eller spiller det en mindre rolle, når man er patient eller investor i en medicinalvirksomhed?
– Når man generelt ser på, hvor verden bevæger sig hen, går vi alle sammen mere op i bæredygtighed lige fra de biler vi kører i til hvilke materialer, vores shampooflasker er lavet af. Vores branche er generelt lidt langsommere end mange andre, når det gælder bæredygtige tiltag. Men vi får flere og flere spørgsmål fra patienter om, hvad der sker med vores produkter, efter de har brugt dem, så på sigt kan det give os en fordel.
– Vores investorer har også meget større interesse for ESG-problematikker end tidligere. Den finansielle bundlinje er fortsat meget vigtig for dem, men det er den bæredygtige bundlinje også.
Grøn strøm er en god begyndelse
Hvis andre virksomheder i jeres eller andre brancher skal til at begynde et sted med at blive mere bæredygtige, er grøn energi så et godt sted at begynde, ifølge dig?
– Ja, for det handler om at få sikret, at den måde man producerer på er miljørigtig. Jeg har talt med en del mindre virksomheder i forlængelse af, at vi har lanceret strategien og delt ud af vores erfaringer, siger Dorethe Nielsen og tilføjer:
– Det er selvfølgelig nemmere for en stor virksomhed som vores at arbejde med bæredygtighed, men grøn strøm ligger lige for også som mindre virksomhed. Man behøver ikke at medfinansiere en stor solcelle- eller vindmøllepark, man kan købe den strøm, der er på markedet. Jo flere, der gør det, jo mere vedvarende energi bliver der etableret, så vi til sidst kan komme helt af med kul.
Som et led i Circular for Zero-strategien, går Novo Nordisk desuden efter at sikre nul-udledninger af CO2, når det gælder drift og transport i 2030.
Forsiden lige nu:

Skrap forbrugerombudsmand vil skabe konsensus om grønne løfter i markedsføring
Det er afgørende, at der bliver en bred accept af kravene til markedsføring med løfter om bæredygtighed, siger Christina Toftegaard Nielsen, der samtidig ikke vil acceptere en sproglig udvanding af bæredygtighedsbegrebet.

Svanemærket strammer kravene til byggeri
Miljømærkning Danmark skærper og fermsætter nye krav til cirkulær økonomi, klima og biodiversitet i nybyggeri for at kan bryste sig med Svanemærket. Nye typer af bygninger kan nu også opnå miljømærket.

Samarbejde skal styrke landbrugets ESG-værktøj
SEGES Innovation og Innovationscenter for Økologisk Landbrug arbejder sammen om ESG-værktøj. I første omgange til klimabelastning, i fremtiden skal værktøjet også måle biodiversitet, dyrevelfærd og social ansvarlighed.
Seneste artikler:

Djøfs lederpris 2023 går til leder med blik for bæredygtighed, social ansvarlighed og inklusion
I år kunne Rune Petersen, chef for innovation og investeringer hos Pelican Self Storage, tage imod titlen som årets bedste leder.

Seges Innovation ansætter Niras-profil som ny topchef
Efter årtier i Niras træder Tom Heron fra august til som administrerende direktør for Seges Innovation P/S. Samtidig runder den uafhængige virksomhed sit første årsregnskab.

Et farvel til den traditionelle afdelingsleder
PODCAST: Christian Bason står i spidsen for en udvikling i Dansk Design Center hvor formålet er i fokus. En form der er med til at øge motivationen og skabe mening og forståelse for hvad man som medarbejder er en del af.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
