Skal Danmark have succes med forskning i den grønne omstilling, bør staten spille en større rolle.
– Arbejdet med den grønne omstilling kræver systemisk governance. Fra vores side ser vi et behov for, at staten går ind og laver en koordinering og sætter en retning, for ellers når vi ikke tingene.
Sådan lød det fra Claus Felby, vicepræsident i Novo Nordisk Fonden, under en paneldebat med Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i Villum Fonden, til DFiR Konferencen 2021.
– Så kan det være, at to ud tre projekter fejler, men sådan er det. Ikke alle lykkes på en mission, sagde han videre.
Læs også: Novo Nordisk Fonden sætter rekord i udbetalinger
Novo Nordisk Fonden modtog i 2020 4.410 ansøgninger, hvoraf 756 modtog støtte med samlede bevillinger for 5,54 milliarder kroner. De støttede projekter spændte bredt fra fremme af grøn omstilling til forskning i sygdomme.
– Vi vil fortsætte med at have et primært fokus i Danmark og Norden, men vi vil også sigte mod mere internationalt samarbejde, da mange af de udfordringer, vi står overfor, for eksempel klimaindsatsen, den grønne omstilling og sundhedstrusler, er globale og kræver et internationalt samarbejde for at blive løst, sagde Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, i forbindelse med præsentationen af fondens årsrapport.
Fond køber ind på missionerne
På DFiR-konferencen lød det fra Claus Felby, at Novo Nordisk Fonden støtter op om samfundets prioriteringer.
– Vi køber ind på den grønne omstilling, så over de næste fem år kommer vi formentlig til at uddele det samme, som vi har gjort de foregående 80 år af vores levetid. Men det kræver, at projekterne fungerer, og at der er et godt økosystem.
Blandt andet, fordi Novo Nordisk Fonden støtter op om samfundets prioriteringer, har fonden taget politikernes ønsker til sig.
– I år har vi støttet det første missionsdrevne center. Det var første gang, at vi gjorde det. Vi har ingen erfaringer med det, men vi har gode samarbejdspartnere. Og vi har mere i pipelinen, sagde Claus Felby.
Læs også: Novo Nordisk Fonden bevilger mere end en halv milliard kroner til CO2-fangst
I september meddelte fonden, at den havde bevilget 630 millioner kroner til etableringen af et nyt missionsdrevet forskningscenter ved Aarhus Universitet.
– Centrets forskning vil i høj grad være inspireret af samspil med relevante industripartnere. Dette samspil vil give os mulighed for hurtigst muligt at implementere nye teknologier i praksis, så de kan komme samfundet til gavn, sagde den nye centerleder, Alfred M. Spormann, i en pressemeddelelse.
Fokus på økosystemet
Villum Fonden uddeler hvert år omkring 1,5 milliarder kroner. Også her har økosystemet fokus.
– Som sådan er vores filosofi, at vi skal styrke økosystemet ved at styrke kapaciteterne på de danske universiteter, sagde Thomas Bjørnholm.

– Alle der har befundet sig på et universitet ved, at de bedste forskere bliver tiltrukket af deres egne idéer, dygtige kolleger og dygtige studerende.
Læs også: Villum Fonden giver 313 millioner kroner til topforskere
Ifølge Thomas Bjørnholm består omkring 25 procent af fondens forskningsportefølje af projekter, der handler om klima.
– Der er tusind veje til at undfange en idé til et endnu et vindmølleeventyr. Det mangler vi at erkende i Danmark. Derfor er vi nødt til at tale om, hvordan vi får systemet til at hænge sammen, sagde Thomas Bjørnholm.
At være styrker bevidst
I arbejdet med missionerne allokerer Novo Nordisk Fonden 55 procent af midlerne i en bevilling up front til forskerne.
– Derefter skal universiteterne og deres partnere styre forskning. Det giver udfordringer på universiteterne, for hvordan ser pengene ud om fem år? Hvordan håndterer man ph.d. og postdocs? Vores tilgang er, at går forskningen godt, så får man flere midler, sagde Claus Felby.
– Fonden er i den situation, at vi har flere midler, så er der noget, der ikke fungerer, kan vi holde hånden under folk. Vi skal have en agil struktur, hvor vi kan starte/stoppe forskning fra dag til dag, sagde Claus Felby videre.
Her handler det ifølge vicepræsidenten om, at Danmark er sine styrker bevidst.
– Vi bliver ikke Silicon Valley. Vi er små, men vi kan tænke ting sammen og få dem afprøvet i praksis.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
