Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Novo Nordisk Fonden ønsker mere politisk retning på grøn forskning

– Over de næste fem år kommer vi formentlig til at uddele det samme, som vi har gjort de foregående 80 år af vores levetid, siger vicepræsident.

Professor Claus Felby er vicepræsident i Novo Nordisk Fonden med ansvar for uddelinger inden for bioteknologisk forskning. Foto: Hanne Kokkegård.

Skal Danmark have succes med forskning i den grønne omstilling, bør staten spille en større rolle.

– Arbejdet med den grønne omstilling kræver systemisk governance. Fra vores side ser vi et behov for, at staten går ind og laver en koordinering og sætter en retning, for ellers når vi ikke tingene.

Sådan lød det fra Claus Felby, vicepræsident i Novo Nordisk Fonden, under en paneldebat med Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i Villum Fonden, til DFiR Konferencen 2021.

– Så kan det være, at to ud tre projekter fejler, men sådan er det. Ikke alle lykkes på en mission, sagde han videre.

Læs også: Novo Nordisk Fonden sætter rekord i udbetalinger

Novo Nordisk Fonden modtog i 2020 4.410 ansøgninger, hvoraf 756 modtog støtte med samlede bevillinger for 5,54 milliarder kroner. De støttede projekter spændte bredt fra fremme af grøn omstilling til forskning i sygdomme.

– Vi vil fortsætte med at have et primært fokus i Danmark og Norden, men vi vil også sigte mod mere internationalt samarbejde, da mange af de udfordringer, vi står overfor, for eksempel klimaindsatsen, den grønne omstilling og sundhedstrusler, er globale og kræver et internationalt samarbejde for at blive løst, sagde Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, i forbindelse med præsentationen af fondens årsrapport.

Fond køber ind på missionerne

På DFiR-konferencen lød det fra Claus Felby, at Novo Nordisk Fonden støtter op om samfundets prioriteringer.

– Vi køber ind på den grønne omstilling, så over de næste fem år kommer vi formentlig til at uddele det samme, som vi har gjort de foregående 80 år af vores levetid. Men det kræver, at projekterne fungerer, og at der er et godt økosystem.

Blandt andet, fordi Novo Nordisk Fonden støtter op om samfundets prioriteringer, har fonden taget politikernes ønsker til sig.

– I år har vi støttet det første missionsdrevne center. Det var første gang, at vi gjorde det. Vi har ingen erfaringer med det, men vi har gode samarbejdspartnere. Og vi har mere i pipelinen, sagde Claus Felby.

Læs også: Novo Nordisk Fonden bevilger mere end en halv milliard kroner til CO2-fangst

I september meddelte fonden, at den havde bevilget 630 millioner kroner til etableringen af et nyt missionsdrevet forskningscenter ved Aarhus Universitet.

– Centrets forskning vil i høj grad være inspireret af samspil med relevante industripartnere. Dette samspil vil give os mulighed for hurtigst muligt at implementere nye teknologier i praksis, så de kan komme samfundet til gavn, sagde den nye centerleder, Alfred M. Spormann, i en pressemeddelelse.

Fokus på økosystemet

Villum Fonden uddeler hvert år omkring 1,5 milliarder kroner. Også her har økosystemet fokus.

– Som sådan er vores filosofi, at vi skal styrke økosystemet ved at styrke kapaciteterne på de danske universiteter, sagde Thomas Bjørnholm.

Forskningsdirektør i Villum Fonden Thomas Bjørnholm. Foto: Velux Fonden

– Alle der har befundet sig på et universitet ved, at de bedste forskere bliver tiltrukket af deres egne idéer, dygtige kolleger og dygtige studerende.

Læs også: Villum Fonden giver 313 millioner kroner til topforskere

Ifølge Thomas Bjørnholm består omkring 25 procent af fondens forskningsportefølje af projekter, der handler om klima.

– Der er tusind veje til at undfange en idé til et endnu et vindmølleeventyr. Det mangler vi at erkende i Danmark. Derfor er vi nødt til at tale om, hvordan vi får systemet til at hænge sammen, sagde Thomas Bjørnholm.

At være styrker bevidst

I arbejdet med missionerne allokerer Novo Nordisk Fonden 55 procent af midlerne i en bevilling up front til forskerne.

– Derefter skal universiteterne og deres partnere styre forskning. Det giver udfordringer på universiteterne, for hvordan ser pengene ud om fem år? Hvordan håndterer man ph.d. og postdocs? Vores tilgang er, at går forskningen godt, så får man flere midler, sagde Claus Felby.

– Fonden er i den situation, at vi har flere midler, så er der noget, der ikke fungerer, kan vi holde hånden under folk. Vi skal have en agil struktur, hvor vi kan starte/stoppe forskning fra dag til dag, sagde Claus Felby videre.

Her handler det ifølge vicepræsidenten om, at Danmark er sine styrker bevidst.

– Vi bliver ikke Silicon Valley. Vi er små, men vi kan tænke ting sammen og få dem afprøvet i praksis.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.