Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Dansk fond giver mere end en halv milliard kroner til CO2-fangst

Nyt center skal forske i at fjerne CO2 fra atmosfæren og omdanne den til råmaterialer.

Nyt center skal forske i CO2-fangst. Foto: georgeclerk/iStock

Novo Nordisk Fonden bevilger 630 millioner kroner til etableringen af et nyt forskningscenter ved Aarhus Universitet.

Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.

Centret skal forske i at ”indfange, bearbejde og genanvende CO2 fra vores atmosfære og produktionsanlæg og anvende det som råstoffer i nye produkter”.

– Vi er nødt til at handle hurtigt og udvikle løsninger, som kan hjælpe med ikke blot at nedbringe mængden af drivhusgasser i atmosfæren, men også omdanne den skadelige CO2 til værdifulde råmaterialer, der kan erstatte fossile brændstoffer og give os mulighed for at få negative CO2-udledninger, siger Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, i pressemeddelelsen.

Samarbejde på tværs af landegrænser

Centret får navnet ’The Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center’. Her vil Aarhus Universitet fungere som hoveduniversitet i et samarbejde med seks institutioner: Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Stanford University, University of Tromsø, University of Tübingen og Netherlands Organization for Applied Scientific Research.

Derudover vil centret ifølge Novo Nordisk Fonden samarbejde med ”en række industripartnere og andre nationale og internationale universiteter”.

– The Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center vil blive en drivkraft i kampen mod den globale klimakrise, lyder det videre fra Mads Krogsgaard Thomsen.

Inspireret af samspil mellem partnere

Fondens bevilling løber over syv år. Centret forventes at være klar til kamp i Aarhus fra januar 2022. I spidsen for centret vil stå professor Alfred M. Spormann.

– Det nye center samler ledende forskere, der på tværs af faglighed skal arbejde dedikeret henimod et fælles mål om at finde metoder, der kan reducere CO2 i vores atmosfære, udtaler han i pressemeddelelsen.

Alfred M. Spormann har en doktorgrad fra Philipps-Universität i Marburg. Han er på nuværende tidspunkt ansat ved Stanford University, USA, hvor han blandt andet forsker i molekylær mikrobiel metabolisme og dens forbindelse til økologiske og evolutionære processer.

– Centrets forskning vil i høj grad være inspireret af samspil med relevante industripartnere. Dette samspil vil give os mulighed for hurtigst muligt at implementere nye teknologier i praksis, så de kan komme samfundet til gavn, siger han videre.

The Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center

Det nye center vil kombinere flere forskellige forskningsretninger for at udvikle teknologier, der kan bruges til fangst, lagring og genanvendelse af CO2.

Forskningen i centret er bundet op på fire temaer:

1. Fangst af CO2
2. Kemisk bearbejdelse af CO2 til genanvendelse
3. Biologisk bearbejdelse af CO2 til genanvendelse
4. Systemanalyse

De tre første temaer fokuserer på at udvikle metoderne og teknologien til at indfange og genanvende CO2. Målet med fjerde tema er blandt andet at binde centrets forskning og teknologiudvikling sammen med behovene i samfundet.

Centret vil fra begyndelsen fokusere på at indfange CO2 fra punktkilder – det kan være industrielle produktionsanlæg og kraftværker, der får strøm fra vedvarende energi. Centret vil også på længere sigt arbejde på at udvikle metoder til at indfange og bearbejde CO2 direkte fra atmosfæren. Her står forskerne foran en større udfordring, da metoderne inden for dette område ikke er lige så veludviklede.

Kilde: Novo Nordisk Fonden

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.