130 milliarder dollars. Eller 833 milliarder kroner.
Så mange penge vil et konsortium af pensionskasser fra Norden og Storbritannien investere i den grønne omstilling.
Det meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) ved et event i Glasgow i forbindelse med klimatopmødet COP26, tirsdag.
– Jeg tror og håber, at dette vil sende et klart signal om, at pensionskasser er klar til at spille en aktiv rolle i energitransformationen i både udviklede og udviklingslande, lød det fra Mette Frederiksen ved en livestreaming.
Bag initiativet Climate Investment Coalition står den danske pensionsbranche og den danske regering.
Ikke råd til at lade være
En af de helt store poser penge kommer fra danske ATP, der allerede meldte ud i slutningen af sidste uge, at pensionskassen vil investere 200 milliarder kroner i grøn omstilling frem mod 2030, og de første 100 milliarder inden 2025.
– Vi har ganske enkelt ikke råd til at lade være – af to årsager. For det første er det åbenlyst for enhver, at klimaet på kloden har brug for grøn omstilling og konkret handling nu, lød det fra Bo Foged, administrerende direktør i ATP, i en pressemeddelelse få dage inden COP26 blev skudt i gang.
Læs også: Dette skal vi holde øje med til COP26, ifølge Connie Hedegaard
Ved eventet tirsdag udtalte Mette Frederiksen, at man håber, at de nye partnerskaber kun er begyndelsen, og at endnu flere lande og pensionskasser vil støde til.
– For det vil betyde mere finansiering, flere investeringer, og vi kan alle blive enige om, at vi har brug for mere handling – også ved denne her COP. Og heldigvis kan vi nu præsentere noget konkret handling, sagde Mette Frederiksen.
Hedegaard: Private investering kan blive afgørende
Udmeldingen om de mange private milliarder kommer samtidig med, at man i Glasgow arbejde på at få skrabet de 100 milliarder årlige dollars sammen, som blev lovet u-landende i klimabistand allerede tilbage i 2009. I skrivende stund er der fundet omkring 80 milliarder dollars, og ifølge tidligere EU-klimakommissær Connie Hedegaard kan de private penge derfor blive afgørende:
– Det er helt vildt afgørende, at der kommer private penge i spil, siger Connie Hedegaard over for Sustain Report.
Hun tilføjer, at dét, at staterne endnu ikke har kunnet levere de 100 milliarder dollars, vil være en skuffelse for en hel del u-lande, hvilket kan forsure stemningen og forhandlingerne ved COP26.
Læs også: Danske virksomheder vil kunne høste frugterne af COP26
Connie Hedegaard peger dog på, at muligheden for private penge, der kan investeres i eksempelvis klimaudvikling i u-landene, vil kunne afhjælpe på den dårlige stemning.
– Vi kommer heller ikke til at lykkes med den grønne omstilling globalt alene på baggrund af 100 milliarder dollars, tilføjer Connie Hedegaard.
– Som navnet indikerer, er årets konference den 26. af sin slags.
– Årets konference afholdes i Glasgow fra 31. oktober til 12. november.
– En af de mest afgørende COP’er var COP21, der blev holdt i Paris i 2015, hvor Paris-aftalens mål om en maksimal temperaturstigning blev fastlagt.
– I 2009 var København vært for COP15 – et topmøde, der blandt andet huskes for, at man måtte opgive den bebudede bindende juridiske aftale, og for daværende statsminister Lars Løkke Rasmussens udtalelse “I’m banging with my hammer”.
– Nogle af hovedtemaerne for COP26 er: udfasning af kul, skift til el-biler og skovrydning.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
