Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Nordiske og britiske pensionskasser vil investere milliarder i grøn omstilling

Mette Frederiksen: – Vi kan alle blive enige om, at vi har brug for mere handling.

Klimakontrakt
Mette Frederiksen præsenterede initiativet Climate Investment Coalition ved COP 26. Foto: Socialdemokratiet

130 milliarder dollars. Eller 833 milliarder kroner.

Så mange penge vil et konsortium af pensionskasser fra Norden og Storbritannien investere i den grønne omstilling.

Det meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) ved et event i Glasgow i forbindelse med klimatopmødet COP26, tirsdag.

– Jeg tror og håber, at dette vil sende et klart signal om, at pensionskasser er klar til at spille en aktiv rolle i energitransformationen i både udviklede og udviklingslande, lød det fra Mette Frederiksen ved en livestreaming.

Bag initiativet Climate Investment Coalition står den danske pensionsbranche og den danske regering.

Ikke råd til at lade være

En af de helt store poser penge kommer fra danske ATP, der allerede meldte ud i slutningen af sidste uge, at pensionskassen vil investere 200 milliarder kroner i grøn omstilling frem mod 2030, og de første 100 milliarder inden 2025.

– Vi har ganske enkelt ikke råd til at lade være – af to årsager. For det første er det åbenlyst for enhver, at klimaet på kloden har brug for grøn omstilling og konkret handling nu, lød det fra Bo Foged, administrerende direktør i ATP, i en pressemeddelelse få dage inden COP26 blev skudt i gang.

Læs også: Dette skal vi holde øje med til COP26, ifølge Connie Hedegaard

Ved eventet tirsdag udtalte Mette Frederiksen, at man håber, at de nye partnerskaber kun er begyndelsen, og at endnu flere lande og pensionskasser vil støde til.

– For det vil betyde mere finansiering, flere investeringer, og vi kan alle blive enige om, at vi har brug for mere handling – også ved denne her COP. Og heldigvis kan vi nu præsentere noget konkret handling, sagde Mette Frederiksen.

Hedegaard: Private investering kan blive afgørende

Udmeldingen om de mange private milliarder kommer samtidig med, at man i Glasgow arbejde på at få skrabet de 100 milliarder årlige dollars sammen, som blev lovet u-landende i klimabistand allerede tilbage i 2009. I skrivende stund er der fundet omkring 80 milliarder dollars, og ifølge tidligere EU-klimakommissær Connie Hedegaard kan de private penge derfor blive afgørende:

– Det er helt vildt afgørende, at der kommer private penge i spil, siger Connie Hedegaard over for Sustain Report.

Hun tilføjer, at dét, at staterne endnu ikke har kunnet levere de 100 milliarder dollars, vil være en skuffelse for en hel del u-lande, hvilket kan forsure stemningen og forhandlingerne ved COP26.

Læs også: Danske virksomheder vil kunne høste frugterne af COP26

Connie Hedegaard peger dog på, at muligheden for private penge, der kan investeres i eksempelvis klimaudvikling i u-landene, vil kunne afhjælpe på den dårlige stemning.

– Vi kommer heller ikke til at lykkes med den grønne omstilling globalt alene på baggrund af 100 milliarder dollars, tilføjer Connie Hedegaard.

Fakta om COP26
– COP står for ‘Conference of the Parties’ og afholdes årligt af FN.
– Som navnet indikerer, er årets konference den 26. af sin slags.
– Årets konference afholdes i Glasgow fra 31. oktober til 12. november.
– En af de mest afgørende COP’er var COP21, der blev holdt i Paris i 2015, hvor Paris-aftalens mål om en maksimal temperaturstigning blev fastlagt.
– I 2009 var København vært for COP15 – et topmøde, der blandt andet huskes for, at man måtte opgive den bebudede bindende juridiske aftale, og for daværende statsminister Lars Løkke Rasmussens udtalelse “I’m banging with my hammer”.
– Nogle af hovedtemaerne for COP26 er: udfasning af kul, skift til el-biler og skovrydning.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.