Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Mobilselskaber lancerer klimamærkning

Mærkningen skal skabe transparens omkring miljøpåvirkningen af mobiltelefoner

Fem mobilselskaber har lanceret en ny miljømærkning. Foto: baranozdemir/iStock

Din mobiltelefon skal være grønnere. Sådan lyder det fra teleselskaberne Telia, Vodafone, Deutsche Telekom, Telefonica og Orange. 

– Vi ser et behov for at skabe mere gennemsigtighed og transparens omkring miljøpåvirkningen af de mobiltelefoner, som vores kunder vælger, siger Julie Nilsson Bour-Hil, kommunikations- og bæredygtighedsdirektør i Telia Danmark, i en pressemeddelelse.

For at opnå dette har de fem selskaber indført ‘Eco Rating’ en fælles mærkningsordning til mobiltelefoner, som de håber, kan blive en “ny global standard” inden for miljø- og klimamærkning. 

– Eco Rating lægger sig op ad den bevægelse, vi kan se i andre brancher, hvor klima- og miljøpåvirkning kan aflæses direkte i købssituationen, siger Julie Nilsson Bour-Hil.

Fem parametre

Eco Rating bygger på information leveret af de deltagende mobiltelefon-producenter. Her bliver telefonerne vurderet på en skala fra 0-100. Jo højere scoren er, desto mere miljøvenlig er mobiltelefonen. Vurderingerne sker inden for fem parametre:  

  • Holdbarhed: Denne del ser på, hvor holdbar telefonen er, hvor lang batteriets levetid er, og hvor længe garantiperioden gælder. 
  • Genanvendelighed: Hvor let kan mobiltelefonen skilles ad og genbruges. 
  • Reparerbarhed: Hvor let kan telefonen repareres og telefonen liv forlænges. 
  • Ressourceeffektivitet: Her vurderer Eco Rating virkningen af den mængde knappe råmaterialer (som for eksempel guld), der er i telefonen.Jo bedre score her, desto lavere er påvirkningen af tilgængeligheden af materialer
  • Klimahensyn: Hvor stor CO2-emission telefonen har i hele sin levetid. 

Mobilselskaberne oplyser, at Eco Rating er udviklet efter seneste standarder fra blandt andet EU. 

– Det ligger også i naturlig forlængelse af vores indsats for bæredygtighed, hvor produktion og brug af mobiltelefoner fylder 20 procent af vores samlede CO2-aftryk. Der er altså tale om et område, hvor der er meget at hente, hvis vi får flyttet forbrugere og producenter i en mere bæredygtig retning,” siger Julie Nilsson Bour-Hil, kommunikations- og bæredygtighedsdirektør i Telia Danmark.

Læs også: TDC-medarbejdere stiller krav om samfundsansvar

Planen er, at kunderne hos Telia Danmark vil kunne se de første ratings i butikker og webshop efter sommerferien.

Eco Rating i Europa
De fem telefonselskaber vil arbejde med Eco Rating i følgende lande:
Albanien
Danmark
England
Estland
Finland
Frankrig
Grækenland
Irland
Kroatien
Litauen
Montenegro
Nord Makedonien
Polen
Portugal
Rumænien
Slovakiet
Spanien
Sverige
Tjekkiet
Tyrkiet
Tyskland
Ungarn
Østrig

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.