Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

#MeToo-opråb er blevet til håndbog om sexisme

Bogen giver blandt andet konkrete værktøjer til at håndtere sexisme-sager.

Ny bog skal give konkrete redskaber til at håndtere sexismesager. Foto: AndreyPopov/iStock

Det er ikke kun blandt tv-stjerner og i Hollywood, at problemet med sexisme og generel diskriminerende og krænkende adfærd på jobbet er et problem.

Mange brancher er ramt, og det har fået en gruppe danske forskere til at skrive en ny håndbog i, hvordan man håndterer sexisme på arbejdspladsen – med udgangspunkt i deres egen.

Afsættet er, at 689 personer sidste år under på, at de havde oplevet sexisme i forskningsmiljøet.

Efterfølgende modtog de 16 forskere, der stod bag initiativet, over 800 vidnesbyrd om sexisme i det akademiske miljø.

Håndbogen – ‘Sexism in Danish higher education and research’ – skal hjælpe både de enkelte ansatte og ledere på med at forstå, adressere og håndtere emnet i universitetsverdenen som arbejdsplads.

– Vi vil få bedre universiteter og forskningsmiljøer ved at adressere det her emne. Det er ikke et nemt problem, og det gør os ukomfortable. Men vi skal gøre det, sagde Mie Plotnikof, lektor på DPU på Aarhus Universitet og en af initiativtagerne til projektet, da bogen blev lanceret torsdag i sidste uge.

Prorektor: Et problem vi skal bekæmpe

Til boglanceringen var planlagt ti korte oplæg samt en workshop. Til at repræsentere ledelseslaget var professor og prorektor på CBS, Inger Askehave.

– Sexisme er et problem, vi skal bekæmpe, lød det fra Inger Askehave.

– De seneste år har mange valgt at tale om deres egen oplevelser på arbejdspladserne, og som leder har jeg spurgt mig selv: Hvordan kunne det her ske? En del af forklaringen er, at sexisme har gode vilkår i universitetsmiljøerne, fordi det akademiske personale har meget på spil, fortsatte hun.

Læs også: – Kvinder skal kæmpe mere for at vise deres værd i mandebrancher

Hun påpegede, at især unge forskere konkurrerer og er afhængige af, at være på den gode side af undervisere og kolleger for at kunne realisere deres akademiske karriere. Og selv om det ikke nødvendigvis er et problem i sig selv, skaber det dog nogle problematiske vækstbetingelser for seksisme.

– Jo mere vi ved om sexisme, og hvordan vi bekæmper det, des bedre kan vi reagere på det. Nu har vi en håndbog, der kan hjælpe os med at navigere, sagde hun og tilføjede, at de vil bruge den på CBS.

Både teoretisk og praktisk

Bogen er delt op i tre overordnede kapitler. I det første kapitel har forfatteren lagt kræfter i forklare sexisme-begrebet ud fra en teoretisk vinkel.

De griber her blandt andet også fat i, hvorfor der er nogle, der udøver sexisme, og hvorfor det kan være så svært at sige fra.

Kapitel to er baseret på de mange hundrede vidnesbyrd, som initiativtagerne har modtaget – og stadig modtager. Her præsenteres en række vignetter, som forfatterne kalder de mange korte historier om blandt andet kysseglade professorer, upassende seksuelle kommentarer, hyggesexistiske jokes og manglede handling på overgreb.

Læs også: Kvindelige rollemodeller er afgørende, hvis piger skal skal blive fremtidens ledere

For at beskytte afsendernes anonymitet, har de omskrevet deres historier og inddelt dem i forskellige kategorier. Efter hver vignette er en række spørgsmål, som kan bruges til refleksion og dialog.

Den sidste del af bogen omhandler, hvordan man kan agere både som enkeltindivid, tillidsrepræsentant, leder og organisation i sexisme-sager.

Blandt forfatterne er ansatte fra alle otte danske universiteter. De har modtaget økonomisk støtte til bogen fra Syddansk Universitet, Copenhagen Business School og Aarhus Universitet.

Bogen kan downloades gratis på hjemmesiden sexismedu.dk.

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.