“Taking action for a better future”.
De fem ord er det første, der møder dig, når du klikker sig ind på Arla Foods’ internationale hjemmeside.
Mejerivirksomheden har egentlig længe arbejdet med bæredygtighed, men som man kan læse i deres nyeste CSR-rapport, har de har intensiveret deres grønne indsats yderligere. Også, når det kommer til deres forskning.
I anledning af FN’s Verdensmåls fødselsdag har vi talt med Arla Foods om deres arbejde med Verdensmålene som forskningsvirksomhed.
– Arla har igennem mange år arbejdet systematisk med bæredygtighed i hele værdikæden. Vi har arbejdet med tidligere FN mål, vi er en del af United Nations Global Compact, og det er derfor helt naturligt for os at inkorporere Verdensmålene i vores virksomhed, siger Susanne Andersen, Senior CSR project manager hos Arla Foods.
Hun fortsætter:
– Verdensmålene, delmål og indikatorer indgår sammen med andre input og studier i vores forskningsarbejde. Ved at bruge dem som pejlemærke, bidrager vores forskning til at løse verdens udfordringer.
Fokus på fødevarer
Da verdensmålene blev lanceret for seks år siden, gennemgik Arla Foods alle mål og delmål, for at forstå hvordan deres forretningsaktiviteter indvirkede på flere af verdensmålene direkte eller indirekte.
– Verdensmålene hænger tæt sammen med hinanden, og vi ved, at vi har indflydelse på dem alle gennem vores generelle forretningsadfærd og engagement, siger Susanne Andersen.
Læs også: Novo Nordisk Fonden bevilger mere end en halv milliard kroner til CO2-fangst
Arlas prioriterede fokus er på de verdensmål, som vedrører fødevarer, miljø og klima, hvor de mener, de kan bidrage mest.
Forskningsmæssigt indebærer det et bredt spektrum, fra undersøgelser af kostvaner i Bangladesh til oprettelsen af Arla Innovation Center (AIC) i Skejby.
Derudover har virksomheden netop underskrevet en global erklæring, Pathways to Dairy Net Zero, hvor de sammen med andre globale mejerivirksomheder forpligter sig til at arbejde med at nedbringe deres drivgasudslip over de næste 30 år.
Det indebærer blandt andet, at Arla vil “identificere og igangsætte nye positive klimatiltag i mejeribranchen”.
De tiltag understøttes af ny forskning “med data om forskellige metoder, værktøjer og veje til at opnå en bæredygtig fremtid for mejeri”, skriver Arla Foods i en pressemeddelelse.
Læs også: Arla, Mærsk og Ørsted vinder CSR Prisen
Eksempelvis har andelsselskabet allerede etableret et klimatjek baseret på data fra godt 8.000 gårde i syv europæiske lande, som både viser, hvor meget CO2 deres mælkeproduktion udleder samt hvor de fremadrettet vil kunne reducere deres CO2-aftryk.
De har også netop igangsat et pilotprojekt om regenerativt landbrug, hvor 24 gårde over de næste fire år skal teste mulige praksisser for regenerativ mælkeproduktion.
Nyt forskningscenter
I den større ende af skalaen har Arla Foods under datterselskabet Arla Foods Ingredients investeret 40 millioner Euro i endnu et innovationscenter. Det nye AFI Innovation Centre skal være hjem for førende internationale forskere og innovatører, som skal fokusere på mælk- og vallebaserede ingredienser.
– Verdens befolkning vokser, hvilket øger behovet for sunde og bæredygtige fødevarer. Det er en stor udfordring, og i Arla ønsker vi at være en del af løsningen, udtalte Peder Tuborgh, administrerende direktør for Arla Foods, i 2018 til blandt andet Landbrugsavisen.
Hvordan påvirker det jeres forskning, at I arbejder aktivt med Verdensmålene som virksomhed?
– Verdensmålene er med til at sætte retning for vores forskning, og til at skabe det fælles sprog, som vi taler med vores samarbejdspartnere. Desuden arbejder vi aktivt og strategisk med mål 17, også i denne sammenhæng, siger Susanne Andersen.
Mål 17, ‘Partnerskaber for handling’, handler ifølge det officielle danske site om Verdensmålene meget bredt om “politisk, teknologisk og økonomisk samarbejde på tværs af landegrænser, hvor både regeringer, virksomheder, organisationer og helt almindelige mennesker tager målene til sig og arbejder sammen for at nå dem”.
Hvilke udfordringer giver det at tænke Verdensmålene ind i jeres forskningsarbejde?
– Der kunne evt. være en risiko for at forskning ikke ville blive gennemført – men det har ikke været tilfældet hos os, da Verdensmålene dækker utroligt bredt, siger Susanne Andersen.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
