Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Mærsk og minister bag nyt, grønt, potentielt væksteventyr

Geotermi i den aarhusianske undergrund har åbenlyse fordele, mener minister.

Klimaminister Dan Jørgensen ser stort potentiale i geotermiprojekt. Foto: Ulrik Jantzen

Det nye sort, eller det nye grønt om man vil, kan vise sig at blive geotermi. Det mener man hos Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

– Vi har set, hvordan andre teknologier som vind- og solenergi har udviklet sig til i dag at være fuldt ud konkurrencedygtige – nu er turen nået til geotermi, lyder det fra klimaminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Et bredt politisk flertal bestående af regeringen, Venstre, SF, DF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet, er blevet enige om at igangsætte byggeriet af Danmarks første geotermianlæg i stor skala.

Og hvad er så egentlig geotermi?

Jo. Geotermi er teknologien, hvor varmt vand pumpes op af undergrunden, og som skal sendes direkte ud det danske fjernvarmesystem og varme bygninger op på en bæredygtig måde.

Mærsk bag roret

Er der vand i sigte, er rederigiganten Mærsk ofte en del af ligningen.

Og i dette tilfælde er det geotermioperatøren Innargi, der skal stå for de konkrete boringer en til to kilometer under den aarhusianske jord.

Innargi blev stiftet i 2017 af A.P. Møller Holding. Ifølge TV 2 overtager pensionskassen ATP og energiselskabet NRGI dog en del af ejerskabet i forbindelse med det store projekt.

– Vi ser store muligheder for at udvikle grøn varme til aarhusianerne og forhåbentlig millioner af boliger i europæiske storbyer, hvor der er politisk vilje til geotermi, udtaler Robert Uggla, CEO for A.P. Møller Holding, i en pressemeddelelse.

Kan dække 20 procent af landets varmebehov

Ifølge klimaministeren kan geotermi meget vel vise sig at blive et decideret grønt væksteventyr, fordi det er en stabil energikilde.

– Geotermi har den åbenlyse fordel, at vandet kan pumpes op uanset, om det blæser, eller solen skinner. Det er altså ikke bare en grøn varme – den er også stabil året rundt. Derfor ser jeg et stort potentiale i geotermi for klimavenlig kollektiv varmeforsyning i ikke mindst de større byer i Danmark, lyder det fra klimaminister Dan Jørgensen i meddelelsen.

Han tilføjer:

– Det betyder samtidig, at vi vil kunne skrue ned for brugen af andre brændsler som for eksempel biomasse.

Det nye anlæg i Aarhus får en kapacitet, der skal kunne dække varmeforbruget for 35.000 huse. I Danmark vurderes geotermi dog i praksis at kunne dække op mod 15-20 procent af varmebehovet, fremgår det af meddelelsen.

Prisen for det nye anlæg, der skal stå færdigt i 2030, ventes at lande på omkring 1,5 milliarder kroner.

Mærsk-gruppen grønnes over hele linjen

A.P. Møller Holding ejer 51,45 procent af de stemmeberettigede aktier i rederiet A.P. Møller-Mærsk.

Og også hos rederiet bliver der i disse dage skruet op for de grønne intentioner.

I sidste uge meldte A.P. Møller-Mærsk ud, at man fremskynder sin bæredygtighedsstrategi med ti år, og vil være CO2-neutral allerede i 2040, og ikke i 2050 som tidligere udmeldt.

Læs også: Mærsk vil være CO2-neutral i 2040

I samme ombæring meldte Mærsk-gruppen ud, at man har givet sin strategi for 2030 en overhaling.

Et af målene lyder, at Mærsks flåde skal halvere sine udledninger i 2030 pr. transporteret container, mens de Mærsk-ejede havne skal sænke deres udledninger med 70 procent.

Forsiden lige nu:

Et kilo status på verdensmålene, tak

Steen Hildebrandt har føjet endnu en bog til sit imponerende forfatterværk. Bogen gør status over verdensmålenes udvikling i Danmark, nu hvor vi er halvvejs mod 2030. Desværre er vi ikke halvvejs i mål, men vi kan nå i mål, hvis vi er villige til at tage verdensmålene seriøst.

Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.