Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Lundbeck har “tæt og kritisk” klima-dialog med leverandører

Størstedelen af Lundbecks CO2-aftryk ligger i leverandørkæden.

Lundbecks hovedkvarter i Valby. Foto: Presse

I slutningen af 2020 var Lundbeck blandt de fire danske virksomheder, som fik topkarakter for deres klimaarbejde af CDP, en international non-profit organisation. Nu er medicinalvirksomheden, der primært har fokus på hjernesygdomme, klar med en ny 15-årig klimaplan, der stiller krav både til Lundbeck og til virksomhedens samarbejdspartnere om at reducere klimaaftrykket.

I første omgang skal virksomhedens partnere og leverandører reducerer deres CO2-udledning med mindst en femtedel inden 2034, og i 2050 skal Lundbeck være klimaneutral i hele værdikæden.

Lundbecks nye klimaplan omfatter blandt andet en grøn el-købsaftale, opførelsen af en solcellepark, der skal levere el til Lundbecks faciliteter i Danmark, udfasning af benzindrevne biler og at virksomhedens egne udledninger skal reduceres med en tredjedel af den nuværende udledning før 2034.

Den nye klimastrategi er en fase to, hvor vi yderligere accelerer den indsats, vi har haft igennem mange år

Ny klimastrategi er fase to
Lundbeck forpligter sig nu til at reducere egne udledning (scope 1 og scope 2) med to tredje dele i forhold til den nuværende udledning, og til at samarbejde med leverandører og kunder (scope 3) om at reducere CO2-udledningerne med cirka en femtedel.

Klimadagsordenen er dog langt fra et nyt fokus for Lundbeck, forklarer virksomhedens bæredygtighedschef, Uffe Kåre Rasmussen.

– Det er en rejse, vi har startet for mange år siden. Vi ser den nye klimastrategi som en fase to, hvor vi yderligere accelerer den indsats, vi har haft igennem mange år, siger han og uddyber;

– Gradvist er vi lykkedes med både at nedbringe vores energiforbrug og vores CO2-udledning, men alt det fantastiske arbejde dækker kun vores egne anlæg og indkøb af energi (Scope 1 og Scope 2, red.).

Scope 3-udledninger er største udfordring
Ifølge Uffe Kåre Rasmussen er der “ingen tvivl om”, at den største udfordring bliver at reducere udledningen i Scope 3.

– Knap trefjerdedele af udledningerne i vores nye mål ligger i Scope 3. Faktisk dækker alt det gode arbejde, vi har gjort med at nedbringe Scope 1 og 2 en meget mindre del af vores samlede CO2-udledning. Det er ikke usædvanligt for virksomheder af vores type, at det er sådan, siger bæredygtighedschefen.

Vi mener, at vores klimamål er så ambitiøse, at vi kan opfylde kriterierne i Parisaftalen

Hvad er baggrunden for Lundbecks klimamål om, at aftrykket i scope 3 “kun” skal falde med en femtedel i 2034? Novo Nordisk har for eksempel et mål om en CO2-fri leverandørkæde, som betyder, at senest i 2030 skal alle deres 60.000 leverandører sikre, at deres leverancer er baseret på 100 pct. grøn strøm.

– Det er vigtigt for os, at vi laver et mål, der både er ambitiøst og realistisk. Det mener vi, at det er, fordi det er godkendt af Science Based Targets. På grund af de teknologier, varestrømme og leverandører, vi arbejder med, skal der ske en stor omstilling. Jeg tror, det er lidt farligt at oversætte fra virksomhed til virksomhed, fordi det er ikke helt det samme, siger han og uddyber;

– Vi mener, at vores klimamål er så ambitiøse, at vi kan opfylde kriterierne i Parisaftalen. Det har vi fået Science Based Targets Initiatives ord for, så det er vi tilfredse med.

Vælger anden strategi end Novo over for leverandører
Da Novo Nordisk kom med deres klimastrategi i sommeren 2020 var budskabet fra adm. direktør Lars Fruergaard Jørgensen, at man godt kunne sige farvel til Novo Nordisk som kunde, hvis ikke man stiler mod at blive CO2-neutral inden 2030. Vil I være lige så kontante i udmeldingen til jeres leverandører omkring Lundbecks klimamål i 2034?

– Vi stiller rigtig mange krav til vores leverandører. Jeg tror mere på, at man gennem en tæt og kritisk dialog kan komme langt i forhold til den forandring, der skal ske. Det er en kæmpe omstilling, og der er mange, der skal skifte adfærd. Vi skal være med til at efterspørge de grønne løsninger i vores leverandørkæde. Det har en kæmpe impact, lyder det fra Uffe Kåre Rasmussen.

Når vi har valgt at sige senest 2050, er det ikke for at give os selv en familiesofa, hvor vi kan ligge og slappe af

Det er som regel kun olieselskaber eller selskaber i transportbranchen, som først vil være helt klimaneutrale i 2050. Har I givet jer selv en relativt lang deadline?

– Det er et kæmpe omstilling, der kommer til at tage kolossal lang tid. Når vi har valgt at sige senest 2050, er det ikke for at give os selv en familiesofa, hvor vi kan ligge og slappe af. Det er simpelthen for at holde realismen. Jeg tror, vi når det før. Vi kommer til at skubbe vores leverandører og arbejde med den her dagsorden meget seriøst, siger Uffe Kåre Rasmussen.

Afviser ikke CO2-kompensation
En vigtig del af klimastrategien er en aftale mellem Lundbeck og energiselskabet Better Energy som skal sikre, at medicinalvirksomheden fremover får dækket elforbruget fra dansk solenergi.

– Det er planen, at vi kommer til at gøre noget tilsvarende andre steder i verden, fortæller Uffe Kåre Rasmussen.

Vi skal være varsomme med at smække døre i, men omvendt vil vi også være varsomme med at springe på hvad som helst

For nuværende overvejer virksomheden ikke at benytte CO2-kompensation som en del af strategien, men bæredygtighedschefen vil ikke afvise, at det bliver en mulighed.

– Jeg tror, vi skal være varsomme med at smække døre i, men omvendt vil vi også være varsomme med at springe på hvad som helst. På EU-plan taler man meget om, hvad der må kaldes en grøn investering. Vi har til dato kun brugt certifikater i meget begrænset omfang, fordi vi også stiller store krav til de certifikater, vi vil bruge, forklarer Uffe Kåre Rasmussen og tilføjer til sidst;

– Vi kan ikke som industri i Danmark nå i mål uden en form for investering, som ligger uden for vores direkte kontrol. Ligesom vi ikke kan komme i mål med scope 3 uden at have tillid til at de folk, vi samarbejder med, gør som vi har aftalt.

Siden 2006 har Lundbeck reduceret sin CO2-udledning med mere end 70 procent og nåede sit første klimamål, der var godkendt af Science Based Targets initiative, fire år før tid, oplyser virksomheden.

Forsiden lige nu:

Svanemærket strammer kravene til byggeri

Miljømærkning Danmark skærper og fermsætter nye krav til cirkulær økonomi, klima og biodiversitet i nybyggeri for at kan bryste sig med Svanemærket. Nye typer af bygninger kan nu også opnå miljømærket.

Samarbejde skal styrke landbrugets ESG-værktøj

SEGES Innovation og Innovationscenter for Økologisk Landbrug arbejder sammen om ESG-værktøj. I første omgange til klimabelastning, i fremtiden skal værktøjet også måle biodiversitet, dyrevelfærd og social ansvarlighed.

Seneste artikler:

Et farvel til den traditionelle afdelingsleder

PODCAST: Christian Bason står i spidsen for en udvikling i Dansk Design Center hvor formålet er i fokus. En form der er med til at øge motivationen og skabe mening og forståelse for hvad man som medarbejder er en del af.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.