Hvordan kan man måle, om noget er bæredygtigt, når der er så utroligt mange parametre at måle på? Det forsøger Mia Heide at forklare i dagens afsnit af Bæredygtig Business. Samtidig gør hun lytterne klogere på begreber som Absolut Bæredygtighed, LCA’er og et værktøj, som bl.a. byggebranchen kan bruge for at forstå, hvad deres aftryk på planeten er.
Mia Heide er uddannet civilingeniør og har forsket i bæredygtighedsopgørelser i byggebranchen. Hun forklarer, at vi gerne skal frem til en verden, hvor vi mennesker kan se, hvor meget de ting vi køber eller konsumerer, belaster planeten. Det gælder både, når vi går ned i det lokale supermarked eller i en tøjbutik, men det gælder også for virksomheder og i alle brancher.
For at få det hen på et plan, vi alle kan forstå, dykker podcastvært Steffen Max Høgh og Mia Heide ned i hendes Ph.d. ”Operationalisering af FN’s verdensmål i absolutte bæredygtighedsopgørelser til den danske byggebranche”.
Her står det klart, at Mia Heides Ph.d. kan hjælpe virksomheder et skridt på vejen med at sætte bæredygtighedsmål, udvælge tiltag til at reducere deres klima- og miljøbelastning, samt hvordan de kan arbejde med social bæredygtighed.
Mia Heide har sammen med sin arbejdsplads Niras, rådgivende ingeniører, udviklet et værktøj, der gør det muligt at arbejde operationelt med FN’s Verdensmål.
Læs også: CSRD er et skub til at forandre virksomhedernes forretningsmodel
Steffen Max Høgh anerkender, at værktøjet er vigtigt, men spørger også Mia Heide, om det kan bruges af andre end byggebranchen. Og svaret er ja:
– Alle metoderne, der er udviklet, er generiske, og de kan bruges til alle sektorer. På den måde vil de kunne få nogle tal, de skal holde sig inden for og få viden om, hvor meget de må belaste, svarer Mia Heide.
Lyt med og bliv klogere på Absolut Bæredygtighed, LCA, komparativ LCA og ”Social LCA” – en slags social hotspot-analyse, som kan måle på en masse parametre, man måske ikke tænker over, når man skal forstå om et produkt er produceret inden for de planetære grænser.
Forsiden lige nu:

GTS-institutterne sætter turbo på erhvervslivets innovation og grønne produkter
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.

Livsstilsprogrammer på tv er mere sorte end grønne
Mad-, bolig- og rejseprogrammer understøtter en traditionel og klimabelastende livsstil og afspejler drømmen om, at vi kan købe os lykkelige.

Verdensmål 7: Vi skal bruge vores energi mere effektivt, hvis vi skal sikre bæredygtig energi til alle
Bliver energisystemet klar til al den grønne strøm? Bør overskudsvarme egentlig ikke være i overskud? Og hvor bliver den politiske handling af? Danfoss kaster lys over, hvad der skal til for at opfylde FN’s Verdensmål 7.
Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.