Når man præsenteres for 17 ambitiøse mål, der skal alt fra at afskaffe hungersnød til at fremme sanitet og livet i havene, er det klart, det er lidt af en mundfuld at kaste sig over som en dansk virksomhed.
Meningen er dog ikke, at man skal løse alle problemerne, men derimod, at man skal løse de problemer, man måske selv er med til at holde i live i sin virksomhed.
Så der skal udvælges nogle mål – og det er vigtigt, at man vælger de rigtige, fortæller Sydbanks områdedirektør for Sekretariat, digitalisering & strategi, Flemming Ramberg Mortensen.
Det er nemlig efterhånden blevet et krav fra både kunder og investorer, fortæller han.
Vi har talt med Flemming Ramberg Mortensen om hans erfaringer med at implementere FN’s Verdensmål i anledning af, at det i lørdags var seks år siden, at målene blev til.
Kvinder i ledelse
I Sydbank har man valgt at fokusere på syv ud af de 17 Verdensmål, og de udvalgte mål relaterer sig til kerneforretningen som bank, fortæller Flemming Ramberg Mortensen.
– Arbejdet med bæredygtighed finder hovedsageligt sted inden for vores fire strategiske fokusområder, nemlig ansvarlig finansiering, ansvarlige investeringer, ansvarlig arbejdsgiver og ansvarligt klimaaftryk, siger han.
Blandt andet arbejder landets tredjestørste bank med Verdensmål fem, ‘Ligestilling mellem kønnene’, når det kommer til ledelse, fortæller Flemming Ramberg Mortensen.
En oversigt fra Berlingske viste for nylig, at kun 71 ud af de 1.000 topchefer i de største danske virksomheder er kvinder.
Én af dem er Karen Frøsig, der siden 2010 har været administrerende direktør for Sydbank.
– Vi arbejder aktivt med Verdensmål fem, når det gælder om at være en ansvarlig arbejdsgiver. Her fokuserer vi på ligestilling og kvinder i ledelse, siger Flemming Ramberg Mortensen.
Investeringer i Verdensmål ni
Flemming Ramberg Mortensen fortæller, at banken desuden beskæftiger sig med de Verdensmål, der direkte har betydning for kerneforretingen – herunder mål nummer ni, ‘Industri, innovation og infrastruktur’.
Læs også: Bank-ekspert: Danske Bank kommer til at bruge meget mere på bæredygtig finansiering
Det gør Sydbank ved at sikre finansieringsmuligheder til netop de tre områder, der kan fremme bæredygtig omstilling.
– Det kommer også til udtryk i vores kampagne ’Danmarks Erhvervsbank’, hvor vi fortæller om vores bidrag og relationer til dansk erhvervsliv, siger Flemming Ramberg Mortensen.
FN’s mål og finanser
Spørger man Flemming Ramberg Mortensen er der en klar sammenhæng mellem FN’s Verdensmål og bankforretning.
Sidste år valgte Sydbank derfor at tilslutte sig FN’s principper for ansvarlig bankdrift, kaldet FN PAB, som er et rammeværk for bankvirksomheder, der er i overensstemmelse med FN’s Verdensmål og Paris-aftalen.
– Vores arbejde med FN’s 17 Verdensmål sker i høj grad i forbindelse med vores implementering af FN PAB, hvor vi har forpligtet os til: A) at analysere vores påvirkning på samfundet, B) at sætte mål til at forbedre vores påvirkning, og C) at rapportere på vores fremgang i forhold til bæredygtig omstilling, forklarer Flemming Ramberg Mortensen.
Han tilføjer:
– Vi har derfor forpligtet os til at integrere principperne om ansvarlig bankdrift i bankens kerneforretning.
Derudover arbejder banken aktivt med mål nummer 16, ‘Fred, retfærdighed og stærke institutioner’, med henblik på at bekæmpe finansiel kriminalitet såsom hvidvask og finansiering af terror.
– Særligt Verdensmål 16 spiller en rolle, når vi kigger vores investeringsunivers for statsobligationer igennem. Her udelukker vi lande, der for eksempel er underlagt internationale sanktioner, eller som ikke tilstrækkeligt understøtter sikkerhed og velfærd for deres befolkning, siger Flemming Ramberg Mortensen.
Verdensmålene bliver derfor også indtænkt i Sydbanks investeringsporteføljer, forklarer han:
– I det strategiske fokusområde med ansvarlige investeringer er ESG-faktorer indarbejdet i analyserne, der ligger til grund for valget af investeringer.
Men hvor og hvornår giver FN’s Verdensmål udfordringer for jer?
– Verdensmålene bliver jo anvendt i en global kontekst og forpligter alle FN’s 193 medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst, siger Flemmning Ramberg Mortensen.
Han tilføjer:
– Målene er derfor i deres natur og beskrivelse bredde. Det kan derfor være en udfordring for en privat virksomhed, der driver forretning i Danmark og Nordtyskland at finde relevans og en direkte kobling til alle 17 mål. Vi vurderer derfor, at det er vigtigt at fokusere på de mål, hvor der kan gøres en forskel.
Læs også: ‘Årets Håb’-kandidat håber, at grønt arbejde vil styrke Sydbank
Derfor har Sydbank da også valgt, at det i højere grad er den konkrete guide fra FN PAB, som banken læner sig op ad i det daglige.
– Vi ser i Sydbank den stærkeste kobling til FN’s Verdensmål igennem arbejdet med FN PAB. Her finder vi klare krav for, hvordan vi på sigt kan drive en bæredygtig bank.
Hvordan påvirker FN’s Verdensmål jeres forretning, internt såvel som eksternt?
– Vi oplever i højere grad en forventning fra vores interessenter om, at vi som virksomhed arbejder aktivt med bæredygtighed, herunder FN’s Verdensmål. Den øgede interesse ser vi ikke kun fra kunder, men også fra bankens investorer, siger Flemming Ramberg Mortensen.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
