– Mange danske familieejede virksomheder arbejder allerede strategisk med bæredygtighed, men der er plads til forbedringer, siger partner i PwC Karina Hejlesen Jensen i en pressemeddelelse om en ny global undersøgelse, som inkluderer 50 danske familieejede virksomheder.
Hun fortsætter:
– Specifikke, målbare og tidsbegrænsede mål for bæredygtighed fremmer fælles prioriteter og skaber dermed resultater og værdi på tværs af virksomheden, og derfor er en klar strategi helt afgørende.
Og netop en klar strategi for bæredygtighed, der er formaliseret og nedskrevet, er en mangelvare i både danske og globale familieejede virksomheder. Kun cirka en tredjedel (hhv. 36 og 37 pct.) kan prale af det.
Næsten halvdelen (47 pct.) af de danske familieejede virksomheder er dog bevidste om, at deres forretning er nødsaget til at yde en større indsats for klima og samfund for at få succes fremover.
57 pct. mener desuden, at de har et ansvar for at bekæmpe klimaforandringer, men kun 43 pct. kan bekræfte, at “bæredygtighed er centralt i alle vores aktiviteter”.
Det giver “mulighed for udvikling”, som Karina Hejlesen Jensen diplomatisk formulerer det i meddelelsen.
Ser man på hvilken rolle bæredygtighed spiller for familieejede virksomheder globalt, hvor i alt 2.801 virksomheder medvirker, er resultatet nedslående.
På listen over virksomhedernes 15 topprioriteter indtager områder inden for bæredygtighed, som socialt ansvar og CO2-aftryk, fire ud af fem bundplaceringer.
Kun 28 pct. af de danske familieejede virksomheder siger, at reduktion af deres CO2-udledninger er blandt deres top-5 prioriteter nu og for de kommende to år. Det er dog langt bedre end deres globale pendanter. Her er tallet blot 15 pct.
Årsagen til at emner som eksport, digitalisering og udvikling af nye produkter anskues som vigtigere prioriteter kan skyldes, at familieejede virksomheder er mindre udsat for eksternt pres.
Det vurderer Morten Bennedsen, professor ved den internationale business school Insead, som rådgiver familie-ejede virksomheder i hele verden.
– En af udfordringerne ved familie-ejede virksomheder er, at der ikke er det pres, der findes i andre virksomheder, hvor aktionærerne og bestyrelsen kan presse på og kontrollere, hvad der sker i virksomheden. Hvis lederen af en familieejet virksomhed ikke bekymrer sig om bæredygtighed overhovedet, er der ingen, der sætter vedkommende på plads, siger Morten Bennedsen til Finans.dk.
Kritikere af visse børsnoterede virksomheder fremhæver derimod, de har tendens til at prioritere kortsigtet profit til gavn for aktionærerne, frem for langsigtede strategier, der fremmer bæredygtighed.
PwC fremhæver selv, at det er familievirksomhedernes forståelse af bæredygtighed skal udvikle sig. At give tilbage er nemlig i deres dna med over 80 pct., som siger, at de tager socialt ansvar blandt andet via filantropi.
– Sustainability bliver nødt til at være centralt i deres forretningsdrift snarere end en del af filantropiske aktiviteter, skriver PwC i analysen.
Om undersøgelsen
Analysen er baseret på 2.801 interviews med ledere fra familieejede virksomheder fra 87 forskellige lande mellem den 5. oktober og 11. december 2020. Læs hele analysen her.
Forsiden lige nu:

GTS-institutterne sætter turbo på erhvervslivets innovation og grønne produkter
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.

Livsstilsprogrammer på tv er mere sorte end grønne
Mad-, bolig- og rejseprogrammer understøtter en traditionel og klimabelastende livsstil og afspejler drømmen om, at vi kan købe os lykkelige.

Verdensmål 7: Vi skal bruge vores energi mere effektivt, hvis vi skal sikre bæredygtig energi til alle
Bliver energisystemet klar til al den grønne strøm? Bør overskudsvarme egentlig ikke være i overskud? Og hvor bliver den politiske handling af? Danfoss kaster lys over, hvad der skal til for at opfylde FN’s Verdensmål 7.
Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
