Selvom mange iværksættere er unge mennesker, så er det også typisk de unge, som knækker nakken med deres virksomheder. Derfor er der brug for flere iværksættere med erhvervserfaring, mener Profounders, der har startet et venture builder program, der skal tiltrække erfarne erhvervspersoner med grønne iværksætterdrømme.
– Du har dobbelt så stor chance for at lykkes med din startup, hvis du er i 40’erne end i 30’erne, lyder det fra Richard Georg Engström, der er medstifter af Profounders.
Ifølge en rapport fra Harvard University fra 2018, så er den gennemsnitlige alder på en succesfuld iværksætter 45 år, til trods for at iværksættere i film og tv ofte portrætteres som helt unge, der lige er blevet færdig med studierne.
Grundlæggere af softwareselskaber er i gennemsnit 40 år, mens den gennemsnitlige alder for iværksættere inden for biotek eller olieindustrien er 47 år, viser rapporten.
– Vi har brug for flere personer, der har erfaring ledelsesmæssigt og erfaringsmæssigt. Mange startups bliver startet af unge mennesker, og de har ikke nødvendigvis evnerne til at eksekvere, siger Richard Georg Engström.

Tanken bag Profounders er at samle modne erhvervspersoner med ambitionen om at blive iværksættere, men som endnu ikke har færdige idéer, et team eller adgang til kapital.
Deltagerne indgår i et 12-måneders program, hvor de ved siden af deres nuværende karriere, blandt andet får indsigt i globale klimaproblemer, får mulighed for at finde medstiftere, udvikle løsninger og prøve dem af på potentielle kunder og slutbrugere.
Profounders vil investere op til 200.000 euro i et dusin af de nye startups, der blive etableret i løbet af programmet.
Støtte til fødevareindustrien
Ifølge Vækstfonden har de danske startups fået en stærk start på 2021 efter et lunkent og coronaramt 2020. I første kvartal af året blev der foretaget 19 ventureinvesteringer i danske startups for i alt 2,5 milliarder kroner, hvilket er det højeste niveau målt på et kvartal nogensinde.
20 procent af investeringerne var til firmaer, der arbejder inden for fødevare- eller landbrugsteknologi. Grunden til det er, at fødevaresystemet står for næsten en tredjedel af den globale CO2-udledning.
Læs også: Her er de tre faktorer, der afholder virksomhederne fra grøn omstilling
Til at begynde med fokuserer programmet Profounders også på bæredygtige løsninger inden for fødevareindustrien.
– Udover modne iværksættere har vi behov for, at man forstår de underliggende problemer inden for eksempelvis energi-, finans- eller fødevaresektoren, siger Richard Georg Engström og tilføjer:
– Det vil generere flere startups, der arbejder med systemiske løsninger.
Mellem 70 og 150 personer ventes at deltage i programmet.
Nemmere at få investeringer
En af fordelene ved ikke at gå efter at blive det nye Zuckerberg-vidunderbarn, men i stedet at starte op som iværksætter senere i livet er ifølge Richard Georg Engström, at det bliver nemmere at hente finansiering:
– De unge har ofte nogle rigtig gode idéer, men de har ikke forstået de systemiske problemer i for eksempel fødevarekæden og kommer derfor til at kortsigtet symptombehandle problemerne i deres nærhed.
– Investorer investerer typisk i teamet, og mange fokuserer ikke så meget på idéen. Tidligere lå fokus på, om en virksomhed havde enormt unikke teknologier. Men det som er unikt i dag, er et team med tydeligt lederskab og som kan eksekvere, siger Richard Georg Engström.
Læs også: Forskning kan stå over for et gennembrud inden for genbrugsplastik
Han tilføjer, at iværksætteren i 40’erne typisk kommer med lang erhvervserfaring specifikt inden for det område deres virksomhed arbejder i, samtidig med, at de kan komme med ledelseserfaring. Og det er med til at gøre investorerne trygge.
– Vi ser mange startups, der udvikler sig alt for langsomt, fordi de ikke har den erfaring, der kræves for at få fodfæste i markedet, og som derfor ofte ikke overlever deres første et til to år i markedet. Også selvom de har en stærk teknologi eller anden veludviklet løsning. Det er jo meget ærgerligt, tilføjer han.
Forsiden lige nu:

Her er de juridiske kamppladser for bæredygtighed
JURIDISKE KAMPPLADSER. Denne temaserie følger med advokathuset Lundgrens de juridiske kampladser i arbejdet med bæredygtighed. Datasikring er første step.

Kommuner mangler værktøjer til at stoppe klimabelastende nedrivninger af gode huse
Kommuner kan erklære huse og bygninger bevaringsværdige med henvisning til arkitektur og kulturarv. Her skal klima også tænkes ind, mener flere aktører.

Kærligheden til mad kan løse udfordringen med at mange forlanger kød på bordet
PODCAST: Vi er nødt til at få mennesker til at forstå, at billig mad kan laves godt, siger Claus Meyer, som gæster Steffen Max Høgh i Bæredygtig Business.
Seneste artikler:

Kristian Jensen træder ind i bestyrelsen hos grøn tech-virksomhed
Kristian Jensen, tidligere minister og næstformand for Venstre, indtager bestyrelsespost hos virksomheden Sustainable Projects Group Inc.

Departementschef skal afløse Möger
Peter Stensgaard Mørch skal være ny administrerende direktør hos PensionDanmark. Men først efter et år, hvor han bliver rustet til stillingen.

Djøfs lederpris 2023 går til leder med blik for bæredygtighed, social ansvarlighed og inklusion
I år kunne Rune Petersen, chef for innovation og investeringer hos Pelican Self Storage, tage imod titlen som årets bedste leder.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
