Såvel mangel på data som manglende tillid til den tilgængelige data er i top fem over virksomhedernes udfordringer med at blive mere bæredygtige.
Det viser en undersøgelse blandt 140 virksomheder i de fire nordiske lande. Rapporten “Enabling the Sustainable Enterprise” er udført af IDC på vegne af SAP Concur og SAP Ariba.
På listen som inkluderer 11 punkter, kunne virksomhederne vælge op til tre issues i forhold til bæredygtighed.
Ud over data-problematikken (på en 3. og 4. plads), er samarbejde på tværs og manglende kontrol med indirekte udgifter, virksomhedernes største issues.
Undersøgelsen spørger dog ikke til en af de data-hovedpiner, som oftest fremhæves af såvel eksperter som sustainability-ansvarlige i virksomhederne og investorer; manglen på fælles standarder for, hvordan man opgør klimadata som fx CO2-udledninger. Selvom de eksisterer, bliver de nemlig langt fra fulgt af alle.
Ikke desto mindre er dataindsamling et vigtigt skridt på vejen til bæredygtige forbedringer, mener Dan Lillie, direktør for SAP Concur i Danmark ikke overraskende, da SAP er en af verdens største software-leverandører til virksomheder.
– Med de rigtige digitale værktøjer er det muligt at inkorporere bæredygtighed tidligt i samarbejdet med partnere og leverandører, såKPI’er ikke blot handler om profit, men også om andre vigtige faktorer, såsom CO2-udledning, siger han i et skriftligt svar, hvor han giver nogle eksempler på det:
– Data kan hjælpe en virksomhed med at identificere, hvor deres indsats skal lægges eller optimeres for at forbedre virksomhedens bæredygtige strategi. Det kunne være databaserede ændringer i virksomhedens rejsepolitik, som gør virksomheden ‘grønnere’, eller identifikation af de rette leverandører til at understøtte virksomhedens vision – fx ved at vælge dem, som er kompatible med virksomhedens politikker og værdier, og som kan understøttes med teknologi.
Vigtigheden af data for bæredygtighed spiller ligeledes en rolle for det femtestørste issue på virksomhedernes liste. Det handler om information vedrørende produkternes livscyklus – et omfattende arbejde, som kortlægger aftrykket af produktet fra det skabes til det skal kasseres eller indgå i nye kredsløb.
Genanvendelse af plastik samt affalds- og vandhåndtering er desuden i top, når virksomhederne i et andet spørgsmål skal pege på, hvilke områder der bidrager mest til at opnå miljømæssig og social bæredygtighed. CO2-neutralitet ligger derimod og roder i bunden af listen.
Hos SAP Concur oplever man dog en stigende interesse fra kunder, der ønsker digitale løsninger, som inkluderer data om CO2-udledning, ifølge Dan Lillie.
– Det handler i sidste ende om at skabe intelligente virksomheder, der bruger ressourcer optimalt og skaber gennemsigtighed i hele virksomheden. Mange af de nordiske organisationer er allerede opmærksomme på dette aspekt. De angiver i undersøgelsen, at evnen til at flytte ressourcer til hvor de er mest nødvendige på en agil måde er det vigtigste aspekt i langsigtet bæredygtighedsstrategi.
– Derudover tror jeg, at vi i Danmark har ekstra fokus på cirkulær økonomi, bl.a. fordi vi har set store omstillinger indenfor vindenergi og kraftværker samt at affaldssortering for de fleste af os er en helt naturlig del af vores hverdag.
Trods de udfordringer virksomhederne i undersøgelsen erkender, at de har med bæredygtige omstilling, er selvtilliden høj.
Mere end 8 ud af 10 af de nordiske virksomheder mener, at de er på niveau med – eller endda bedre end – sammenlignelige virksomheder på tværs af Europa. Ser man på, hvad de underbygger det med i undersøgelsen, har de til dels noget at have selvtilliden i, mener Dan Lillie.
– Undersøgelsen bekræfter den konventionelle viden om, at nordiske virksomheder er meget modne, når det gælder bæredygtighedsspørgsmål. I gennemsnit skitserer flere organisationer i Norden bæredygtighedsmål i anmodninger om forslag (RFP’er) end organisationer på tværs af den europæiske region (69 mod 58 pct.). Derudover er bæredygtighedsmål integreret i strategierne i flere organisationer i Norden (38 pct. versus det europæiske gennemsnit på 33 pct.), siger han og tilføjer:
– Selvom disse tal er opmuntrende, har mange organisationer stadig lang vej endnu i forhold til at integrere bæredygtighedsrelaterede parametre i deres forretningsstrategi og drift. 74 pct. af respondenterne i undersøgelsen angiver, at ESG-relaterede aktiviteter først skal tages i betragtning, når de vigtigste finansielle mål er nået.
Om rapporten
Rapporten “Enabling the Sustainable Enterprise” kan downloades mod afgivelse af email. Den er udført af IDC på vegne af SAP Concur og SAP Ariba. De statistiske resultater er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 140 virksomhedsledere i de nordiske lande (Danmark, Finland, Norge og Sverige) i sommeren 2020. 31 af virksomhederne i undersøgelsen, svarende til 22. pct., er fra Danmark. Rapporten blev udgivet i december 2020.
American Cowboy April 13, am I get the impression that the author disapproves of people having improved lifestyles. Gene Quinn April 13, am Caesar- It is inappropriate to make a comment about the looks of an author, period. Caesar Salazar April 14, pm I was simply pointing out what American Cowboy was saying with an example. cialis malaysia TG May 25, pm There is an elephant in the room here.
Forsiden lige nu:

AkademikerPension skubbede Toyota i en mere bæredygtig retning
PODCAST. AkademikerPension har både frasolgt aktier i nogle virksomheder og udvist aktivt ejerskab. Investeringsdirektør Anders Schelde er gæst hos Steffen Max Høg i Bæredygtig Business.

Hostel halverer klimaaftryk
Tre ud af fire gæster på vandrehjem lægger vægt på bæredygtighedstiltag. Mens a&o Hostels har halveret klimaaftrykket, sparer Danhostel på papiret.

Forskning i træbyggeriers bæredygtighed kaster indstilling pris af sig
Ph.d.-studerende på BUILD Camilla Ernst Andersen har set på klimagevinsterne ved at bygge i træ, det har bragt hende i opløbet om talentpris.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
