Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Her er de nyeste danske bæredygtigsprojekter

Fra selvsorterende affaldsspande og undertøj syet med sølvtråd til reparation af teknik

Foto: iStock

Selvom sustainability rykker højere og højere op på ønskesedlen hos forbrugerne, og både nationale og internationale handlingsplaner bliver udarbejdet på området, er det stadig en udfordring for mange virksomheder at spinde guld på bæredygtighed.

Dog blomstrer der hele tiden nye virksomheder frem, som formår at skabe deres grundlag og forretning på baggrund af de globale udfordringer.

Sustain Report har samlet fem af de nyeste skud på stammen, der arbejder med alt fra reparation af elektriske apparater til undertøjet syet i sølvtråd, der mindsker hyppig vask.

1. Affaldsspanden, der selv sorterer affaldet
“Waste Wizard” er ikke navnet på en ny virksomhed, men derimod en opfindelse, som tre studerende fra interaktionsdesign-uddannelsen på Aalborg Universitet er kommet op med.

Det er en skraldespand, der via maskinlæring og billedgenkendelse selv er i stand til at sortere det affald, som smides i den. 

Det skal både gøre affaldssorteringen bedre, men det skal også hjælpe de forbrugere, der ofte er i tvivl om, hvilket skrald der hører til hvor. 

Det er nemlig ikke muligt at smide skrald i “Waste Wizard” uden selv først at gætte på, hvilket rum det skal i.

– Vi har inddraget et spilelement i skraldespanden, fordi vi ved, det inviterer til leg og afprøvning. Dermed kan vi skabe engagement i aktiviteten – og således opnå en større påvirkning og læring, end hvis forbrugerne blot smed affaldet i, og det på magisk vis forsvandt ned i den rigtige beholder, siger en af opfinderne bag “Waste Wizard” Lukas Bjørn Leer Bysted til AAU.dk

Skraldespanden er blevet testet i det offentlige rum, hvor især børn havde stor glæde af den, og endda samlede endnu mere skrald for at prøve funktionerne.

Også de tre studerendes vejleder ser stort potentiale i intelligente skraldespande i det offentlige rum, da det er en udfordring at få folk til at sortere, når de er på farten.

2. Undertøj syet med sølvtråd, der minimerer behovet for vask
En ny, aarhusiansk virksomhed “Organic Basic” har hentet deres produktviden fra rumfartsteknologien og hospitalssektoren til at skabe undertøj og strømper, der ikke skal vaskes lige så hyppigt som det almindelige.

Det skyldes, at de væver en sølvtråd ind i beklædningen, hvilket har en termoeffekt og dræber bakterier. 

– SilverTech er fremtidens undertøj. Sølvet dræber 99,9 procent af alle bakterier. Og med ingen bakterier, ingen kropslugt. Det styrker blodcirkulationen, som reducerer mængden af sved og regulerer kropstemperaturen, siger designmanager hos Organic Basics Christoffer Immanuel til Århus Stiftstidende

Resten af beklædningsdelen er fremstillet af økologisk bomuld, som de forener med det ægte sølv.

Virksomheden anvendte crowdfunding-kanalen Kickstarter til at samle penge ind til produktionen af deres første kollektion.

3. Strandrensning langs Vestkysten
Tidligere på året fik virksomheden Strandet overrakt Landdistriktsprisen 2019 af erhvervsminister Simon Kollerup.

Det gjorde de af flere årsager. Virksomheden engagerer bl.a. kystkommuner, frivillige, institutioner og foreninger til at foretage strandrensninger med dem langs Vestkysten for at indsamle plast.

Og den plast omdanner virksomheden også til nye produkter, ligesom de deler deres viden om plast og havmiljø med skoler og som rådgiver til virksomheder.

Det er miljøgeografen Julie Müller, der er ejer af Strandet og har stiftet virksomheden. Det var også hende, der tog imod Landdistriktsprisen, hvor hun fik følgende ord med fra erhvervsministeren:

– Virksomheden Strandet er et mønstereksempel på, hvordan det lokale erhvervsliv kan bidrage til gavn for både miljøet og lokalsamfundet. Strandet arbejder med én af tidens store udfordringer og er med til at uddanne de fremtidige generationer. De fortjener i den grad vores hyldest, sagde Simon Kollerup.

4. Fra produktionsspild til værdifulde ressourcer
De to maskiningeniører Thomas Trebbien og Andreas Leth Bockhoff er kun lige blevet færdige med deres uddannelse på Danmarks Tekniske Universitet, men i november stod de alligevel klar med en helt ny opfindelse.

De har udviklet en plastsorteringsmaskine, som skal hjælpe med at integrere genanvendelse og cirkulær økonomi direkte hos de mange plastproduktions-virksomheder.

Virksomheden hedder Trebo, og de har fået fondsstøtte til at udvikle deres maskine, som gør det muligt for virksomheder at omdanne produktionsspild til værdifulde ressourcer hos virksomheden selv – her sikrer Trebo så den renhed, som der kræves til at producere nye emner.

– Teknologien og systemet er skalerbart, hvilket gør det til en unik økonomisk løsning til et lukket genanvendelses- kredsløb, også til mindre plastmængder. Systemet er enestående på grund af dets ufølsomhed over for variationer i form, størrelse, farve og niveau af forurening, hvilket gør det muligt at sortere komplekse plastblandinger, så længe den mindste densitetsforskel er til stede mellem materialerne (testet ned til 0,02 g/cm3 i forskel), siger administerende direktør Andreas Leth Bockhoff til Magasinet Plast.

Magasinet kan også fortælle, at plastvirksomhederne er lydhøre overfor idéen.

5. Gratiskurser til reparation af elektronik i husholdningen
To ud af tre danskere kan ikke finde ud af at reparere deres elektroniske udstyr i husholdningen, selvom det mange gange er muligt udføre selv og dermed forlænge levetiden. Men vi vil gerne.

Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion for LB Forsikring – og det har fået forsikringsselskabet til at indlede et samarbejde med græsrodsforeningen Repair Cafe. 

Foreningen afholder allerede nu gratis kurser over hele landet, hvor folk kan lære at reparere deres ting i husholdningen i forsøget på at få danskerne til at blive mere bevidste om, hvordan man sikrer den længst mulige levetid på produkter – og dermed reducering af klimabelastningen.

Støtten til projektet fra LB Forsikring betyder, at antallet af gratiskurser nu fordobles fra 21 til 50, og forsikringsselskabet vil ligeledes engagere deres medlemmer til at deltage eller blive frivillige. 

– Som forsikringsselskab har vi historisk set været med til at udbrede den her, at ”det kun er nyt der dur-kultur”, fordi vi for det meste har erstattet ting med nyt. Men skal det lykkes at gøre kloden mere bæredygtig, bliver vi også som forsikringsselskab nødt til at være med til at ændre den indstilling. Hvis hele verden levede, som vi gør i Danmark, ville vi bruge ressourcerne fra 4,2 jordkloder i år. Det siger sig selv, at det ikke kan blive ved, siger skadesdirektør i LB Forsikring, Ulrik Erritsø.

Forsiden lige nu:

Politikerne har forladt os, så nu stikker han selv spaden i jorden

PORTRÆT. Forsker og bestsellerforfatter Rasmus Willig har mistet troen på politikernes evne til at løse biodiversitets- og klimakriserne. Derfor har han droppet forskerlivet ved skrivebordet for selv at gå i marken med nye forretningsmodeller og løsninger, som tør vende profitræs til samskabelse fra jord til bord.

Seneste artikler:

Norlys snupper Arlas strategichef

Mikkel Pedersen har ledet Arlas globale strategikontor. Nu skal han sikre transformationen af Norlys’ energiforretning.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Sustain Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading