Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Grundfos om C40: Det handler ikke om at underskrive kontrakter

På borgmestrenes klimatopmøde, har Grundfos kæmpet for, at vand kom højt på dagsordenen.

Grundfos
Foto: Grundfos.

Grundfos er blandt sponsorerne af klimatopmødet for borgmestre fra nogle af verdens megabyer, C40, som finder fra 9. til 12. oktober.

Det har i de senere dage holdt Peter Trillingsgaard, Group Vice President i Grundfos, travlt beskæftiget. Men hvad er den forretningsmæssige værdi af C40 nu og her, og hvad er perspektiverne for danske virksomheder, som leverer klimaløsninger? Vi spurgte Peter Trillingsgaard op til og under klimabyernes topmøde.

Hvorfor er I sponsorer for C40 – og regner I med at kunne underskrive kontrakter?

– Vi synes, det er mega spændende, at C40 er her. For de byer, der er med i C40 har vist lederskab gennem nogle år, også når man sammenligner med nogle af de stater, de indgår i. Det er også interessant at arbejde med byerne, fordi de har mange forskellige niveauer, afhængig af om det er Accra i Ghana eller Paris. De kan ikke skæres over en kam, men det at de er med i C40 og er taget til København viser, at de er progressive.

– Jeg kan med stor sikkerhed sige, at der ikke bliver underskrevet kontrakter under C40. Det er ikke en kommerciel øvelse for os. Vi ønsker at rejse opmærksomheden på vand. Hvis bekæmpelsen af klimaforandringer handler om reduktion af CO2, så handler klimatilpasning i høj grad om vand, fordi der er flere oversvømmelser og tørker. Samtidig er der en stigende urbanisering, som øger behovet for vand i byerne. Derfor ønsker vi at sætte vand på C40’s dagsorden.

I 2050 anslår FN, at to tredjedele af verdens befolkning vil bo i byerne. Byerne er desuden ansvarlige for 70 procent af den samlede CO2-udledning, og de rummer derfor et stort potentiale, når det gælder at reducere klimaforandringerne, som Jesper Nygård, adm. direktør for Realdania pointerede på VL’s optakt til C40.

Hvordan sætter I vand på dagsordenen under C40? 

– Vi er sponsorer ved C40, og det giver os mulighed for at være i kontakt med borgmestre fra hele verden og for at deltage og forhåbentlig medvirke til, at C40 som organisation sætter mere fokus på udfordringerne med vand.

Byerne har jo vidt forskellige budgetter og størrelser. Kan I skalere jeres løsninger, så de passer til byernes vilkår? 

– Vi kan ikke tilbyde noget til alle byer, men vi har løsninger i forhold til teknologi, der kan reducere vandtab, floodgates, der kan begrænse oversvømmelser og mange andre tiltag. Men byerne i C40 er så store, at vi ikke kan lave totalløsninger, men vi kan bidrage til dem og til at  dagsordenen om vand accelererer. Men vi har også meget, vi skal lære og meget vi ikke ved endnu, så det handler også for os om at blive skarpere på, hvad byernes udfordringer er.

Torsdag fangede vi Peter Trillingsgaard på farten fra et arrangement til et andet for en kort opdatering på, hvordan det gik med at fange borgmestrenes interesse. Tilsammen repræsenterer deres 700 mio. indbyggere en fjerdedel af den globale BNP.

– Vi har brugt formiddagen ved den store plenarsession, hvor Mads Nipper var på. Hans udgangspunkt var at sige, at der er brug for en ny social kontrakt mellem myndigheder, civilsamfund og virksomheder, hvis vi skal løse klimaudfordringerne, og at nye partnerskaber som dem kræver mod, siger Peter Trillingsgaard og tilføjer:

– Der var bred opbakning fra flere af de borgmestre, der var på scenen til, at både for lidt, for meget og forurenet vand er en vigtig dagsorden, så vi følte, at vi skubbede til en åben dør. Så det vi håber på er, at vi kan lave et tæt partnerskab med C40 i forhold til, hvordan vi  griber den enorme opgave an med at forstå de forskellige problemstillinger byerne har og skabe nye partnerskaber

Så hvad er det økonomiske potentiale i at være med på C40 for jer? 

– Umiddelbart har vi ikke solgt flere pumper i dag (torsdag, red.), men vi har fået sat fokus på problemstillingen med vand, som kræver langsigtede investeringer fra mange af de byer, der er med i C40. Det ved de godt, men vi har tilføjet, at vi kan være en ekspert på det her område, som de kan samarbejde med om at løse det.

Tør du give et bud på, hvad C40 generelt vil betyde for dansk erhvervsliv?

– Det er svært at sige præcis, men Københavns Kommune har været gode til at bruge København som showcase for langsigtede investeringer og for nogle af de klimaløsninger, danske virksomheder kan tilbyde. Det er virkelig sejt at se, hvordan de beslutninger der er taget over de seneste 10-15 år begynder at materialisere sig nu, men det er svært at sige, hvilken impact det kommer til at få for danske virksomheder.

Hvad I selv lært noget af at deltage? 

– Ja, vi har fået endnu mere respekt for den kæmpe udfordring, det er, og for de initiativer byerne tager, som jeg aldrig havde hørt om før både når det gælder vand og klima. Det gælder eksempelvis et land som USA, hvor det føderale niveau ikke understøtter nogle klimainitiativer, men hvor man har borgmestre, der har en dagsorden på det område.

– Vi lærer også meget som virksomhed i forhold til at omgås offentlige myndigheder og stakeholdere og blive mere professionelle og dygtige til det. 

Rapporten Cities100 opsummerer nogle af verdens bedste klimaløsninger fra byer over hele verden. Læs mere her.

 

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.