Når borgmestre fra omkring 90 af verdens førende byer næste uge mødes i København til C40 World Mayors Summit for at diskutere klimaløsninger for verdens megabyer, er det med en fjerdedel af den globale BNP i ryggen fra deres til sammen over 700 mio. indbyggere.
På deres foretrukne digitale device har borgmestrene formentlig en ny rapport, Cities100. Den fungerer som inspirationskatalog til grønne løsninger i byerne.
Cities100 fremviser nemlig 100 af de mest ambitiøse klimaprojekter i verden på baggrund af fem kriterier: Klimaeffekt, merværdi, innovation, samarbejde samt deling og opskalering.
Så hvis danske virksomheder er interesseret i at vide, hvor verdens førende byer bevæger sig hen på klimaområdet, og hvilke produkter og løsninger de vil efterspørge, kan de med fordel læse med.
Cities100 er et katalog over nogle af verdens bedste klimaløsninger
Rapporten er finansieret af Realdania og forfattet af konsulentbureauet Nordic Sustainability i samarbejde med C40, som er en sammenslutning af ledende byer på klimaområdet.
Og Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania, peger netop på de potentielle eksportmuligheder i rapporten.
– Cities100 er et katalog over nogle af verdens bedste klimaløsninger, og det skal være en inspiration for byer og kommuner over hele landet. Men helt oplagt er jo også, at erhvervslivet, både etablerede virksomheder og startups, kan lade sig inspirere af en række løsninger, som der bliver stigende behov for og som derfor rækker ind i fremtiden.
– Det private marked er en meget vigtig faktor i klimaarbejdet. Uden involvering af virksomhedernes kompetencer og i øvrigt virksomhedernes innovations- og skaleringskraft kommer vi aldrig i mål i forhold til de akutte klimaudfordringer. Det er markedskræfterne og det at gøre det muligt for forbrugere – både de private, virksomheder og det offentlige – at vælge det bæredygtige produkt, der kan være med til at skalere de gode klimaløsninger, lyder Jesper Nygårds vurdering.
Det har Danfoss som partner for at udvikle løsninger for fremtidens energisystem
Pernille Jægerfelt Mouritsen, Project Manager i Nordic Sustainability, peger på nogle konkrete områder, hvor danske virksomheder med fordel kan byde ind. Og hun tager udgangspunkt i nogle af de i alt fem danske eksempler, som er en del af årets rapport.
– Energilab Nordhavn er et godt eksempel på et projekt andre virksomheder kan lade sig inspirere af. Det har Danfoss som partner for at udvikle løsninger for fremtidens energisystem. Kigger man på Glasklyngen i Næstved, arbejder glasproduktions-virksomheden Ardagh Glass Holmegaard og glassorterings-virksomheden Reiling Glassrecycling sammen med Næstved Kommunes Ressource City.
– De sparer tilsammen klimaet for ca. 15.000 tons CO2 om året med deres samarbejde. I den forstand har vi, med flere af de danske løsninger, som indgår i Cities100 nogle bud på byer, der er gode til at udvikle projekter, som også inkluderer private virksomheder.
Ser man overordnet på de løsninger, byerne i Cities100 arbejder med, ligger de tæt op ad kompetencer, som danske virksomheder ligger inde med, mener Pernille Jægerfelt Mouritsen.
– Der er flere elementer, som vi i Danmark er dygtige til, når det gælder klimaløsninger, der er interessante for byer verden over. Det gælder alt fra vindmøller til fjernvarme og klimatilpasning. I rapporten indgår netop to kategorier, som vedrører byernes fokus på ren energi (clean energy) og på klimatilpasning (adaptation and resilience). Så der er jo ingen tvivl om, at denne slags løsninger er efterspurgt i udlandet.
Vi er stadig er i front, når vi taler om byer med god, sammenhængende og fossilfri transport
Et andet københavnsk projekt, som har fundet vej til rapporten er mobilitetsprojektet ”Supercykelstier”.
– Det viser, at vi stadig er i front, når vi taler om byer med god, sammenhængende og fossilfri transport. Det er selvfølgelig ikke lige så nemt at eksportere cykelstier, men her ligger der en eksportmulighed i den viden, som ligger bag, når det gælder strategisk og bæredygtig byplanlægning.
2019-udgaven af Cities100 er fjerde udgave, og den sætter ifølge en pressemeddelelse endnu mere fokus på videndeling. Afsnittet ”Hvad andre byer kan lære” er målrettet borgmestre og beslutningstagere med inspiration fra hvert af de 100 projekter.
Og rapporten indeholder også en omfattende analyse af de globale tendenser inden for byernes arbejde med klima og bæredygtighed, herunder indsigt i de udfordringer og succeser byerne møder i arbejdet.
Lanceringen af Cities100-rapporten bliver fejret ved C40 World Mayors Summit, hvor syv af de 100 projekter bliver valgt som vindere af C40 Cities Bloomberg Philantropies Award. Det foregår i København fra den 9.-12. oktober, hvor borgmestre fra hele verden samles i København til klimatopmøde.
Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain
I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Et flertal er med på forandringer – men det kræver inddragelse
PODCAST: Naturens konto er i voldsomt overtræk, og derfor er vi nødt til at vende op og ned på det hele. Det argumenterer Rune Baastrup for, når han gæster Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.

Startede Footprint Firm: Nu skal han sætte aftryk på grønt råd
Stifter og partner fra The Footprint Firm, Christian Sparrevohn, skal overtage posten som forperson for Rådet for Grøn Omstilling.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
