Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Flere og flere danske SMV’er arbejder med grøn omstilling

Men fire ud af ti mangler stadig at komme i gang, viser ny rapport.

Fire ud af ti danske SMV'er mangler stadig at komme i gang med den grønne omstilling, viser ny rapport. Foto: cyano66/iStock

Antallet af danske små og mellemstore virksomheder, der arbejder med den grønne omstilling, er steget.

Men alligevel mangler fire ud af ti af virksomhederne overhovedet at komme i gang, viser en ny rapport fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

– Vi er på rette vej, men der er fortsat mange SMV’er, der mangler at give sig i kast med den grønne omstilling, lyder det fra Jakob Riis, formand for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af svar fra over 2.900 virksomheder, der blev spurgt første gang i april, og igen i oktober.

Positiv udvikling

Undersøgelsen viser, at antallet af virksomheder, der strategisk arbejder med grøn omstilling og cirkulær økonomi i “nogen grad”, “høj grad” eller i “meget høj grad” samlet set ligger på 38 procent – hvilket er en fremgang på syv procentpoint, siden de første svar i foråret.

Alligevel svarer 40 procent af de adspurgte virksomheder altså, at de slet ikke er kommet i gang.

Det til trods, er Jakob Riis dog overordnet set tilfreds med udviklingen:

– Det er gode nyheder, at SMV’erne i stigende grad ønsker at levere til klimadagsordenen, samtidig med at de arbejder hårdt på at omstille sig til kundernes og myndighedernes krav og ønsker. Det er den udvikling, vi havde håbet på, siger han i meddelelsen.

Læs også: Nordiske og britiske pensionskasser vil investere milliarder i grøn omstilling

Dog understreger dagens tal, at der er behov for at få udbredt relevansen af den grønne omstilling for alle brancher og virksomheder.

EU-midler skal støtte SMV’erne

Svarene fra dagens rapport viser nemlig, at den primære grund til, at fire ud af ti ikke er gået i gang, skyldes, at de ikke mener, at grøn omstilling er relevant for dem eller deres branche.

En del svarer også, at deres kunder ikke efterspørger grønne produkter eller løsninger, og endeligt svarer en femtedel af de “ikke-grønne” virksomheder, at risikoen ved den grønne omstilling er for stor, herunder økonomisk.

– Derfor har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse blandt andet søsat et stort virksomhedsprogram, hvor grøn omstilling og cirkulær økonomi er en af hjørnestenene, fremgår det af pressemeddelelsen i forbindelse med rapporten.

Danmark modtager i 2021 en pulje på 1,3 milliarder kroner i REACT-EU-midler, der skal bruges på at afhjælpe dels konsekvenser af Covid-19-pandemien, dels understøtte den grønne omstilling.

Det er Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses opgave at stå for den konkrete udmøntning af indsatsen, der som en del af aftalen skal være afviklet senest i midten af 2023.

Programmet indebærer, at 600 millioner kroner af REACT-EU-midlerne skal bruges på at udrulle indsatsen SMV:Grøn.

– I SMV:Grøn er der et tilbud til alle typer af virksomheder, der vil have skærpet deres grønne indsats – både til begyndere inden for den grønne omstilling og SMV’er, der allerede har en plan og skal hjælpes skridtet videre, lyder det fra Per Michael Johansen, rektor for Aalborg Universitet og medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Læs også: Danske virksomheder vil kunne høste frugterne af COP26

Det bliver dog måske ikke det letteste stykke arbejde, som ligger foran Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

52 procent af de samlede adspurgte svarer nemlig, at de mener, at virksomhedens behov for rådgivning og hjælp til grøn og cirkulær omstilling ligger på “slet ikke” eller “i mindre grad”.

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.