Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Flere kvinder skal tegne fremtidens forskning

– Det er 2021, og feltet har været mandsdomineret i lang tid, siger videnskabsformidler Maria Jarjis.

27-årige Maria Jarjis kæmper for at udbrede interessen for videnskab hos børn og unge via sin populære YouTube-kanal 'WTF er det?'. Foto: PR

Der er mangel på piger og kvinder i dansk forskning.

Sådan lyder meldingen fra en børsnoteret virksomhed, der primært beskæftiger ingeniører, og fra en kvindelig YouTuber, der har gjort det til sin levevej at formidle videnskab til børn og unge.

– Man ser ikke kvinder i særlig høj grad lave science, heller ikke på tv – det er typisk mænd. Og det er på tide, der sker en ændring – det her er 2021, og feltet har været mandsdomineret i lang tid, siger Maria Jarjis.

Hendes YouTube-kanal ‘WTF Er Det’ har i skrivende stund over 63.400 abonnenter, og den bliver blandt andet brugt til undervisning flere steder i folkeskolen.

Det handler ikke om køn

Fora t sætte sætte fokus på at få flere piger og kvinder til at gå ind i naturvidenskabsfeltet afholdt Naturvidenskabernes Hus onsdag eventet ‘Girls Day In Science’.

Ifølge Thomas A.E. Andersen, der er administrerende direktør for Danish Aerospace Company, der udvikler blandt andet trænings- og måleudstyr til brug i rummet, er der brug for flere kvinder inden for videnskab. Og det handler ikke kun om køn, men om stærke kandidater, der skal være med til at tegne fremtiden.

Hvad betyder det for jer som virksomhed at have mere ligestilling i et fag, der ellers historisk set er mandsdomineret?

– Jeg vil sige det sådan, at verden består jo af mænd og kvinder. Det gør erhvervslivet også, så derfor ansætter vi mænd og kvinder. Vi ansætter de bedste kandidater, og kigger ikke som sådan på køn, siger Thomas A.E. Andersen, der selv har en baggrund som civilingeniør.

Læs også: – Kvinder skal kæmpe mere for at vise deres værd i mandebrancher

Hos Danish Aerospace Company har de blandt andet en kvindelig leder af mekanikafdelingen, fortæller Thomas A.E. Andersen, der har været CEO for selskabet siden 2011. Omkring en tredjedel af medarbejderne hos Danish Aerospace Company er kvinder.

– Jeg har kun ét ønske – og det er, at endnu flere vil vælge ingeniøruddannelser og naturvidenskabelige uddannelser, for det er den slags folk vi skal bruge i fremtiden, siger han.

Danish Aerospace Company, der blev børsnoteret på First North i 2019, er placeret i Odense. Selskabets udstyr har været opsendt på de fleste af verdens bemandede og ubemandede rumtransportfartøjer – herunder russiske og amerikanske fartøjer, og på den Internationale Rumstation, ISS, som danske Andreas Mogensen besøgte i 2015.

Danish Aerospace Company deltog på ‘Girls day in science’ for som Thomas A.E. Andersen siger, støtter selskabet op om alle initiativer, der kan generere flere kompetente medarbejdere på den lange bane.

Piger kan andet end make-up og fashion

Maria Jarjis gik startede sin YouTube-kanal, fordi hun havde svært ved at følge med i STEM-timerne i folkeskolen.

– Jeg kunne ikke forstå den måde, som lærerne formidlede stoffet på, siger hun.

– Og det var ikke, fordi der var noget galt med den måde, de formidlede på, men jeg kunne bare ikke forstå det. Så jeg tænkte, at der må være andre børn og unge, der havde det på samme måde, tilføjer hun.

Maria Jarjis fortæller, at hun gerne vil være rollemodel for piger, så de kan se, at man også kan være en ung kvinde og interessere sig for videnskab.

– Det er vigtigt for mig at bringe fokus på, at piger godt kan, og med min historie vise piger, at kvinder ikke behøver lave traditionelle pigeting, og at vi sagtens kan mere end makeup op fashion, især på de sociale medier.

Ville klippes som en dreng

Maria Jarjis fortæller, at hun i folkeskolen, i starten af 00’erne oplevede, hvordan eleverne til en emnedag blev opdelt i piger og drenge. Drengene skulle spille computerspil, mens pigerne skulle sy eller tegne. Og Maria Jarjis kunne ikke få lov til at være i drengenes rum, selvom hun syntes, det var langt sjovere end håndarbejdet.

– Jeg gik hjem til min mor og bad hende klippe mit hår som dreng. Hun nøjedes dog med at klippe en page på mig. Men det var først, da drengene fra klassen begyndte at spørge læreren, om jeg måtte være hos dem, at jeg fik lov, siger den i dag 27-årige Maria Jarjis.

Læs også: Sådan får du flere kvinder i din bestyrelse

Hun fortæller, at selvom hun ser et skift på vej, er der stadig mange nedarvede normer og forestillinger om passive Disney-prinsesser, som ligger dybt i samfundet.

– Der er stadigvæk forskel på at være en mand og en kvinde i dag, og de få, jeg har oplevet være nedgraderende over for mig, har været midaldrende mænd. Det skal dog siges, at det er få, der prøver at mansplaine og være belærende – de fleste, også mænd, er støttende.

Hun tilføjer:

– Havde jeg været en mand, havde jeg for eksempel aldrig fået kommentarer som: “Du er for smuk til lave videnskab” eller at jeg burde fokusere på at lave beauty og fashion.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik var der 8.600 kvinder i 2019, som studerede på STEM-uddannelser, svarende til 34 procent af alle STEM-studerende, mens 17.000 mænd studerede STEM-fag.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.