Lundbecks adm. direktør Deborah Dunsire går ikke nødvendigvis ind for kønskvoter, når det gælder bestyrelser, men der bør være målsætninger, siger hun til Børsen Pro:
– Hvis man ikke italesætter det, fastholder man blot status quo. Og i de fleste lande betyder det i større eller mindre udstrækning, at ledelsen udgøres af hvide mænd. Medmindre vi begynder at spørge os selv: Er det virkelig rigtigt, at de eneste mennesker, der ved, hvad der er rigtigt at gøre i denne verden, er hvide mænd? Er det virkelig sandheden?
Selv har Lundbeck to kvindelige bestyrelsesmedlemmer ud af i alt ni.
Det er tunge investorer som BlackRock, verdens største kapitalforvalter, og flere institutionelle investorer, som PensionDanmark helt på linje med, ifølge Børsen Pro.
Det kunne eksempelvis ske ved at gå sammen om et fælles kodeks, som pensionsselskaberne tidligere har gjort, når det gælder emner som klima og ansvarlig skat, fortæller Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark.
En mere ligelig kønsfordeling, og diversitet i det hele taget, er nemlig en god forretning for virksomhederne selv såvel som for investorer. Det viser flere undersøgelser fra blandt andet McKinsey.
Der er dog stadig lang vej igen i Danmark. I C25-selskaberne har kun to selskaber en kvindelig bestyrelsesformand. To selskaber har desuden en kvindelig topchef, ifølge Børsen Pro.
Selv når bestyrelsen består af flere kvinder, er arbejdet dog ikke gjort, ifølge Lone Jager Lindquist, som er professionelt bestyrelsesmedlem og formand for foreningen Bestyrelseskvinder. I sin liste af gode råd til, hvordan man får kv20indelige bestyrelsesmedlemmer og introducerer dem til arbejdet, fortsætter hun:
– Det allervigtigste er at lade det nye (kvindelige) bestyrelsesmedlem få taletid på møderne, for ellers kan man jo lige så godt lade være.
19 nordiske topchefer, inklusiv PensionDanmarks, underskrev sidste år et CEO Pledge om at arbejde for diversitet og inklusion i regi af The Diversity Council. Det skal sikre mere kønsdiversitet på ledergangene, mere inkluderende arbejdspladser samt lige muligheder for alle talenter.
Forsiden lige nu:

CSR-prisen: Kvantespring i rapporters kvalitet – og stadig plads til forbedring
Danske virksomheder er ved at få bedre fat om deres bæredygtighedsrapportering. Udfordringerne er CO2-udledninger i leverandørkæden og distribution og data om social bæredygtighed.

ESG kan have en reel indflydelse på virksomheders vurdering og værdi
De unge, der bærer bæredygtighed: Fran Owen fra PwC har konkrete eksempler på, at en due diligence på bæredygtighed kan rykke prisen på en virksomhed.

Ørsted vil have klimaneutralt stål i 2040
25 globale koncerner arbejder sammen i Steel Zero Initiative for at gøre stålindustrien grønnere.
Seneste artikler:

Podcast: Bryd vanerne med Thomas VovemoD
Vi skal bryde vores vaner. Det er pinedød nødvendigt, for at vi kan komme i mål med den grønne omstilling. Men hvordan gør vi det, og hvorfor er det så svært? Det ved Thomas VovemoD en masse om. Lyt med her.

Grøn grundforskning styrker målrettethed og samarbejde
Danmarks Frie Forskningsfond har med grønt fokus bevilliget 300 millioner kroner til grøn grundforskning i 2021

Nu kan du søge midler til at formidle grønt iværksætteri
Erhvervsministeriet uddeler fem millioner til events, der kan udbrede kendskabet til grønt iværksætteri i Danmark.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
