Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Danske virksomheder falder i global bæredygtighedsmåling

Ændringer i målingen og nye kriterier har blandt andet ramt Chr. Hansen i global måling.

Chr. Hansens hovedkvarter i Hørsholm. Foto: Presse

Kun en af ud af fem danske virksomheder går frem i Global 100, den årlige bæredygtighedsmåling fra det canadiske medie- og analysefirma Corporate Knights.  Men de står stadig stærkt i forhold til konkurrenterne i deres respektive brancher.

Ørsted er således fortsat verdens mest bæredygtige energiselskab for tredje år i træk, men har måttet overlade sidste års førsteplads til franske Schneider Electronic.

For at komme igennem nåleøjet til top 100, skal de 8.080 virksomheder, som er screenet, have en omsætning på over en mia. dollar. De bliver målt på en række miljø- og sociale faktorer samt hvor stor en del af deres omsætning, der er “ren”.

Små ændringer i indikatorer kan have en ret signifikant indvirkning

Listens andenbedste placering til en dansk virksomhed går i år til Vestas, som springer 16 pladser fra en placering som nr. 37 til nr. 21. Ingrediensvirksomheden. Chr. Hansen tog derimod turen fra en 2. plads sidste år til en 24. plads. Novozymes falder fra plads 36 til plads nr. 6, mens Novo Nordisk falder fra plads 71 til 98.

En del af forklaringen på de stejle fald for flere af de danske virksomheder på listen kan skyldes nye kriterier og måder at vægte dem på.

– Det gør det svært at sammenligne resultater på tværs af år, og det kan forklare nogle af de signifikante bevægelser i målingen, siger Andreas Rasche, professor i Corporate Social Responsibility ved CBS, som for nylig har udgivet en omfattende bog om ESG-målinger.

– Når det kommer til målinger afhænger meget af, hvad der bliver målt, og hvordan det bliver målt. Nogle gange kan små ændringer i indikatorer, eller indikatorer der droppes eller tilføjes, have en ret signifikant indvirkning på resultaterne, forklarer han, men understreger at en nærmere analyse kræver indsigt i de rådata, der ligger til grund for målingen.

Det har været udslagsgivende for vores score, at vi i år er flyttet kategori

Den nye måde at blande kortene på har ramt Chr. Hansen, mener Annemarie Meisling, Senior Director for bæredygtighed og Corporate Affairs i Chr. Hansen. Fra en topplacering i 2019 og en andenplads i 2020, må ingrediensvirksomheden tage til takke med en placering som nummer 24 i år.

– Vi er super stolte af, at vi er den mest bæredygtige biotekvirksomhed i målingen, siger hun og tilføjer:

– Men det har været udslagsgivende for vores score, at vi i år er flyttet kategori til ‘farma og biotek’, hvor der er nogle andre parametre. Derudover vejer den såkaldte ’clean revenue’ kategori ikke så tungt som tidligere, og det har en betydning for vores samlede score, siger Annemarie Meisling.

Hun tilføjer at Corporate Knights desuden adskiller sig fra andre målinger som Carbon Disclosure Project (CDP), Sustainalytics, MSCI og FTSE4Good.

– De er mere stabile målinger, der ikke som Corporate Knights ændrer i terminologien og vægtningen af forskellige kategorier fra år til år.

Etnisk diversitet er et område, vi vil kigge mere på

Et af de nye områder, som Corporate Knights har målt virksomhederne på i år er “racial diversity”. Her scorer Chr. Hansen nul i målingen.

– Vi er glade for, at vi har en 50/50 balance mellem mænd og kvinder i vores direktion, og at vi som det eneste C25-selskab har en kvindelig bestyrelsesformand (franske Dominique Reiniche, red.). Men etnisk diversitet er et område, vi vil kigge mere på. Når det er sagt, har vi otte nationaliteter i vores bestyrelse og mexikansk direktør, og diversitet er noget, vi har fokus på, siger Annemarie Meisling.

Novozymes har taget et stejlt fald fra en placering som nummer seks til en placering som nummer 36. Også her hæfter man sig ved, at Corporate Knights blot er en ud af utallige bæredygtighedsmålinger med hver deres styrker.

– Vi prioriterer og optimerer de bæredygtighedsområder, som skaber mest mulig værdi for Novozymes, for miljøet og for vores eksterne stakeholders. Vi er glade for at blive anerkendt for vores arbejde, og det er vigtigt for os, at vi hele tiden forbedrer os. Men det er ikke en direkte målsætning, at vi forbedrer vores rating scores. Der findes mere end 600 forskellige ratings, som alle anvender deres kriterier. Corporate Knights er en af dem, siger Lina Danstrup, Head of Global Media Relations, Global Communications & Brand i Novozymes i et skriftligt svar.

Vi er meget glade for vores fortsatte høje placering i Global 100

I Ørsted glæder nyudnævnte CEO Mads Nipper sig over, at selskabet igen i år har en topplacering.

– Vi er meget glade for vores fortsatte høje placering i Global 100, som både afspejler vores målrettede indsats med at drive en bæredygtig og rentabel forretning og vores ambition om at være katalysator for den globale omstilling til grøn energi, siger han i en pressemeddelelse.

Årets topplacering på Global 100 gik dog i år til franske Schneider Electric, som bl.a. arbejder med løsninger, der sikrer energieffektivitet.

Det er positivt at se sejren gå til en virksomhed, der arbejder for at mindske energispildet

Det er en god nyhed, mener Katrine Bjerre M. Eriksen, direktør i Synergi, som er interesseorganisationen for bl.a. Danfoss, Rockwool, Velux og Grundfos.

– Først og fremmest stort tillykke til Schneider Electric med en fortjent førsteplads. Det er positivt at se sejren gå til en virksomhed, der som kerneydelse og med stor succes arbejder for at mindske energispildet, siger hun i et skriftligt svar og tilføjer:

– Mange af Schneider Electrics produkter leverer lige præcis det, som bør stå på side 1 i ethvert lands handlingsplan for at sænke udledningen af drivhusgasser: ”Høst først de lette CO2-besparelser ved at mindske det helt unødvendigt høje energiforbrug i både industri og bygninger.” På den måde bliver det langt billigere og mindre besværligt at omstille vores energiproduktion fra fossile til grønne kilder. Det er, hvad Schneider Electric gør. De leverer løsninger til hele kæden af energiforbrugere: Private hjem, store bygninger, industri osv.”

Den slags målinger er et tveægget sværd

Selvom Corporate Knights-målingen er prestigefyldt, hvad er så egentlig værdien af målinger som den? Svært at sige, mener professor Andreas Rasche.

– Personligt synes jeg, at den slags målinger er et tveægget sværd. De hjælper grupper som investorer og forbrugere med hurtigt at identificere selskaber, som tilsyneladende gør det godt i forhold til ESG (miljø, sociale- og ledelsesmæssige forhold, red.). De hjælper også virksomheder med at bygge brandværdi, og det er godt at fejre virksomheder med en “ESG-fordel”. Men vi skal huske på, at der er mange målinger og ratings derude, og det er svært at sammenligne dem.

For Annemarie Meisling i Chr. Hansen, som de seneste to år har nydt godt af topplaceringer i Global 100, er værdien af den ikke til diskussion.

– Det har betydet meget for vores medarbejdere at få den anerkendelse. Den har også været en god katalysator for at stille sig op på ølkassen og forklare, hvad gode bakterier kan, fordi flere har spurgt til, hvad vi laver. Det er nemmere at forstå, hvorfor en vindmølle er bæredygtig, så vi har benyttet chancen til at fortælle, at gode bakterier kan skabe en transformation på både inden for landbruget, ved at erstatte pesticider og inden for regenerativ sundhed.

Læs mere om årets ranking her og metodologien bag her.

LÆS OGSÅ: Manglende diversitet koster på bundlinjen

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.