29. september vil fra i år være officiel madspildsdag i Danmark. Den skal bruges til at engagere danskerne i at reducere den enorme mængde mad, der hver år kasseres i danske husholdninger.
Det løber nemlig op i en tredjedel af det totale spild af fødevarer i Danmark, hvilket svarer til knap 250.000 tons årligt. Ser man på hele fødevareværdikæden lander tallet på 700.000 ton fødevarer, hvilket udgør 3,8 procent af CO2-udledningen i Danmark.
Forslaget om en national madspildsdag kom på bordet i december, da ti anbefalinger fra Tænketanken om Forebyggelse af Madspild ONE/THIRD blev overrakt til ministeren. Miljø- og Fødevareministeriet nedsatte selv tænketanken i foråret med Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet og Carlsberg A/S, som formand.
Målsætningen for tænketanken er at gøre Danmark til et “pilot-land” i forhold til FN’s Verdensmål nr. 12.3 om reduktion og forebyggelse af fødevaretab og madaffald inklusiv madspild.
– Tænketankens målsætning om, at Danmark er et pilot-land i forhold til verdensmålet, betyder, at tænketanken skal være med til at udvikle og implementere løsninger, som kan sikre at Danmark og resten af verden opfylder verdensmålet. Det betyder, at andre lande henter inspiration fra Danmark til lokale indsatser rundt om i verden. Det kan være både løsninger på myndighedsniveau, virksomhedsniveau og borgerniveau, sagde Flemming Besenbacher i et interview om lanceringen af tænketanken.
Datoen for den danske madspildsdag er den samme som FN’s internationale madspildsdag International Day of Awareness of Food Loss and Waste, hvor verdens lande opfordres til at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af det enorme madspild og fødevaretab der i dag sker på global basis.
– Vi forbrugere står for en tredjedel af det samlede madspild i Danmark. Dét skal vi gøre noget ved – og vi kan alle sammen være med til at gøre noget for at redde mere af al den gode mad, der i dag ender i skraldespanden, siger fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.
Som en del af tænketankens internationale arbejde, har den medvirket til at udgive en samling af danske cases, om hvordan man undgår madspild til fra virksomheder som Danish Crown, Chr. Hansen og Novozymes.
Den skal tjene som inspiration for virksomheder i andre lande, som et led i Danmarks bidrag til verdensmål 12 om at halvere madspild i 2030.
Tænketankens bestyrelsesmedlemmer er:
Formand Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet og Carlsberg A/S.
Annette Stube, bestyrelsesmedlem og tidligere Head of Sustainability, Mærsk
Christine Nellemann, Institutdirektør, DTU Fødevareinstituttet
Selina Juul, Stifter af Stop Spild af Mad
Birgitte Qvist-Sørensen, Generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
Thomas Prehn, direktør for Ungdommens Røde Kors, og tidligere direktør for MindLab
Tejs Binderup, Afdelingschef, Miljø- og Fødevareministeriet (observatørmedlem uden stemmeret)
Forsiden lige nu:

Risikofond skal understøtte grønne eksperimenter i byggeriet
17 topledere fra byggeriet vil have enklere og let gennemskuelige bæredygtighedsmærkninger. Med Molio som initiativtager peger de på 12 indsatsområder.

HP og Atea lokkede med uholdbare løfter om bæredygtige computere
GREENWASHING: De to it-koncerner lovede bæredygtige computere, men skyndte sig at pille annoncen ned, da Sustain Report spurgte til dokumentation. De burde vide bedre, mener forbrugerjurist.

Amerikanske koncerner, kemi og energi topper sort liste over negative klimalobbyister
Virksomheder med en grøn facade lader deres organisationer om lobbyarbejdet mod strammere klima- og miljølovgivning. Ingen danske virksomheder er på listen. Business Europe med DI som medlem tager en global fjerdeplads på den sorte liste.
Seneste artikler:

Fra Realdania til ny fond med fokus på naturbaserede løsninger
Tidligere sekretariatschef i Realdania Jens Böhme tiltræder som direktør i den nye fond Planetary Responsibility Foundation.

EU-støttet projekt skal udvikle biofuels fra halm
Kvasir Technologies i Søborg har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Nu skal teknologien for at lave biobrændstof af halm videreudvikles.

Nyt Power-to-X center revolutionerer materialer til den grønne omstilling
Flere danske fonde bevilger 300 mio. kr. til et pionercenter for udvikling af materialer og power-to-X-teknologier til den grønne omstilling. Centeret samler førende nationale og internationale forskere.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
