Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Ny grøn megaregion i Nordeuropa skal sikre teknologisk førerposition

Danmark bliver del af ny region i partnerskab med OECD.

Samarbejdet mod grøn omstilling skal styrkes i Nordeuropa. Foto: iStock/Lightguard

Tre ud af Danmarks fem regioner bliver en del af ny megaregion, som projektet String i dag præsenterer i partnerskab med OECD. Planen er at skabe bedre sammenhængskraft og partnerskaber på det grønne område, oplyser organisationen i en pressemeddelelse.

Blandt andre tidligere klimakommissær Connie Hedegaard, den svenske statsminister Stefan Löfven og den danske klima- og energiminister Dan Jørgensen deltog ved præsentationen af megaregionen fredag.

– Hvis vi samler vores kræfter, kan vi nå et punkt, hvor vi kan konkurrere med sværvægterne på et globalt niveau, lyder det fra Dan Jørgensen i en tale ved præsentationen af String.

Regionen består af 13 byer og regioner i Nordeuropa på strækningen Oslo til Hamburg. København samt Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Syddanmark indgår i planerne. Region Midtjylland og Nordjylland indgår ikke.

Den nye megaregion. Kilde: String.

23 anbefalinger

En del af dagens præsentation fra String er 23 konkrete politiske anbefalinger til, hvordan de 13 regioner og byer skal arbejde for at blive en megaregion, der er ‘verdensførende inden for grønne teknologiløsninger’. 

Blandt andet anbefaler String, at man styrker samarbejdet på tværs af landegrænserne for transport og infrastruktur ved at lave en fælles 2030-plan for infrastruktur.

– Globale udfordringer som klimaforandringer og pandemier kræver en agil regeringsførelse, som kan transcendere traditionelle syn på samhandel og geografi, hvilket gør planlægning på et megaregionalt niveau stigende nødvendigt, siger OECD’s vicegeneralsekretær Ulrik Vestergaard.

Læs også: Regeringen præsenterer handlingsplan for FN’s Verdensmål

En anden anbefaling går på at opskalere eksisterende grønne virksomheder, innovationsinfrastruktur og teknologier. Som en del af det anbefaler String, at man skaber partnerskaber mellem virksomheder og vidensorganisationer og på den måde udnytter hinanden bedre inden for brancherne, på tværs af grænser.

– Det handler om at samle en kritisk masse. At etablere sig som en megaregion medfører en forbunden og
styrket økonomi, der er afgørende for at tiltrække arbejdskraft, investeringer og skabe vækst, siger vicegeneralsekretær for OECD, Ulrik Vestergaard i meddelelsen.

OECD: Det haster med samarbejder

I et nyt policy paper fra OECD, der omhandler String-organisationen, lægges der vægt på, at der er en generel tendens til, at flere og flere byer og regioner samler sig i megaregioner for at få mere kraft bag, når der skal handles på det grønne område.

Læs også: Danske politikere er for længe om at indføre selvkørende biler

Samlet har den nye megaregion omkring 14 millioner indbyggere, og ifølge OECD’s rapport, giver det mulighed for, at String kan blive en ‘førende europæisk megaregion og en internationalt anerkendt Green Hub’. Særligt hvis regeringerne er klar til at se ud over sine egne grænser, skriver OECD.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.