Corona-pandemien er ikke et overstået kapitel endnu, men det har allerede kostet dyrt for verdens største smykkevirksomhed.
Omkring 90 procent af Pandoras butikker har været lukket i første halvår, hvilket er hovedforklaringen på, at regnskabet viser røde tal, siger John Melchior, Director for External Relations i Pandora.
– Men vi ruller videre med de bæredygtighedsplaner, som vi har sat i gang, tilføjer han.
Mandag aften offentliggjorde Pandora et fald i omsætningen på 2,1 mia. kr. i andet kvartal. Det svarer til et fald på 44 procent sammenlignet med samme periode sidste år og resulterede i et umiddelbart aktiefald på cirka 7,5 procent, ifølge Finans.dk.
Vi oplever, at investorer har en stigende opmærksomhed på bæredygtighed
Men selvom ikke alle investorer belønner en grøn profil, når omsætningen falder, er den helt afgørende for virksomheden at holde fast i, fortæller Johan Melchior. Han vurderer at både investorer, kunder og medarbejdere sætter pris på et Pandora, som gør sit for at modvirke miljø- og klimaforandringer.
– Vi oplever, at investorer har en stigende opmærksomhed på bæredygtighed. Der er jo investorer og fonde, som vælger firmaer fra, hvis de ikke har en tilpas grøn profil, forklarer han.
Bæredygtighedsplan ramte coronamuren
Pandora indledte året med at lancere en ny bæredygtighedsstrategi, som består af tre mål:
- CO2 neutrale i håndværks- og distributionsfaciliteter, egne butikker og kontorer i 2025
- Håndværksfaciliteter i Thailand, der i 2020 skal køre på 100 procent vedvarende energi
- En forpligtelse til Science Based Targets for at reducere CO2-udledningen i hele værdikæden
– Vi skal nu kortlægge vores CO2-aftryk i værdikæden og finde ud af, hvordan vi kan begrænse det, siger Johan Melchior med henvisning til sidstnævnte mål, som bliver ressourcekrævende at opnå.
Inden for to år forventer han, at virksomheden har en plan for, hvordan CO2-aftrykket kan reduceres for at blive verificeret af SBTi.
– 90 procent af vores samlede udledning af drivhusgasser kommer fra vores levenrandører, og størstedelen heraf kommer fra vores råvareindkøb, især sølv og guld. Derfor vil vores genanvendelsesplan have en stor effekt på vores samlede udledning, siger Johan Melchior.
Der er ikke nogen besparelse ved at købe genanvendte metaller
Nyt bæredygtighedsmål
I juni supplerede Pandora med endnu et bæredygtighedsmål om kun at købe genanvendt guld og sølv i 2025.
Kommer I til at spare penge på genanvendelse, eller er det omvendt en udgift?
– Der er ikke nogen besparelse ved at købe genanvendte metaller. Vi betaler lidt ekstra for at have sikkerhed i vores værdikæde for at kunne dokumentere, hvor metallerne kommer fra, men ellers er prisen på sølv den samme – uanset om det er gravet op af jorden i går eller genanvendt 100 gange. Men for at få dokumenteret, at vi handler med certificeret leverandører, koster det os lidt, men det er ikke en stor sum, siger Johan Melchior.
Kommer I til at sætte nye bæredygtighedsmål i nærmeste fremtid?
– Der kan godt komme flere bæredygtige mål i fremtiden.
Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain
I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Et flertal er med på forandringer – men det kræver inddragelse
PODCAST: Naturens konto er i voldsomt overtræk, og derfor er vi nødt til at vende op og ned på det hele. Det argumenterer Rune Baastrup for, når han gæster Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.

Startede Footprint Firm: Nu skal han sætte aftryk på grønt råd
Stifter og partner fra The Footprint Firm, Christian Sparrevohn, skal overtage posten som forperson for Rådet for Grøn Omstilling.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
