Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Coca-Cola præsenterer prototype af ny papirflaske

Coca-Colas bud på en mere bæredygtig papirflaske er godt, men kan forvirre forbrugerne

Coca-Colas første prototype af ny papirflaske. Foto: Paboco.

Coca-Cola har netop præsenteret en ny papirflaske, der på længere sigt skal supplere de velkendte plastik- og glasflasker.

– Vi har lavet vores første prototype på den kommende papirflaske, men vi er et stykke fra det endelige produkt, fortæller Jes Randrup Nielsen, Director, Public Affairs, Comminications & Sustainability, Coca-Cola, Danmark.

Hvornår regner I med at være færdige? 

– Vi har ikke offentliggjort nogen tidsplan, men vi håber at kunne blive færdige hurtigst muligt. Vi har at gøre med en ny form for teknologi, så der er mange ting, der ændrer sig, men vi prøver selvfølgelig at gøre det så hurtigt, som vi kan, svarer han.

Papirflasken bliver produceret i samarbejde med papirflaskevirksomheden Paboco, som Coca-Cola i lighed med andre brands har hjulpet med at udvikle den nye emballage. Mens Paboco står for den teknologiske udvikling, hjælper Coca-Cola med erfaring inden for fabrikation, produktion, påfyldning på transportmidler samt præsentationen i butikkerne.

Hvad koster det at investere i udviklingen af sådan en ny type for emballage?

–Det vil vi ikke oplyse, svarer Jes Randrup Nielsen.

Prisen på bæredygtighed
Formålet med den nye flaske er at opnå en flaske, der kan genbruges som papir, forklarer han.

Men bliver papirflasken så dyrere end plastik- og glasflasken?

– Den nuværende version og prototype kommer ikke til at komme på hylderne som et kommercielt produkt. Lige nu er omkostningerne meget højere, fordi vi producerer få flasker, og så skal vi jo også ud og teste dem på en bredere forsamling. Men den nye flaske er stadigvæk på forskningsstadiet endnu, så det, flasken koster nu, bliver ikke den endelige pris.

Hvad håber I så på, at den kommer til koste? 

– Det er umuligt at sige noget om omkostninger ved det færdige produkt på nuværende tidspunkt, men vi håber på, at den nye forpakning prismæssigt kommer til at konkurrere med glas, plastik og metal. Dermed ikke sagt, at den skal være billigere, men nu er papir ikke et særligt dyrt materiale.

– Men man kan jo måle på omkostninger på mange forskellige måder. Det kan godt være at den bliver lidt dyrere, men hvis den reducerer CO2-aftrykket eller øger cirkulariteten, så kunne det godt være en investering værd.

At arbejde med bæredygtige emballager er noget, der bliver taget godt imod hos forbrugerne, forklarer professor Polymeros Chrysochou, der forsker i forbrugerrespons på bæredygtige emballager til fødevarer på Aarhus Universitet.

– Alle bæredygtige bestræbelser er værdsat, da de er i tråd med den nuværende offentlige diskurs om bæredygtighed, uddyber han.

Men den første prototype, som Coca-Cola netop har lanceret, kan også løbe ind i flere problematikker, fortæller Polymeros Chrysochou.

Forskellige materialer forvirrer forbrugeren
Forbrugere forvirres af et produkt, der er lavet af forskellige materialer – især når forbrugeren står med et færdigt produkt, der skal genbruges. Og netop det problem fremhæver Polymeros Chrysochou ved den første prototype, hvor papirflasken stadigvæk har et plastik låg.

– Hvis den nye emballage består af forskellige materialer, der kræver en særlig sorteringsmetode, kan det skabe forvirring for forbrugerne, og så risikerer det ikke at blive bortskaffet korrekt, forklarer han.

Og det er også et problem, som Jes Randrup Nielsen er klar over. Han forklarer nemlig, at målet er at få erstattet plastiklåget med en anden løsning, så flasken kan genbruges som papir.

Et andet problem, der kan opstå med en ny papirflaske er transporten. Her vil man kunne forvente et større produkttab, da en papirflaske ikke kan holde til så meget som f.eks. plastik.

– Papirflaskens konstruktion er muligvis ikke så stærk som eksisterende emballagetyper (plastik, glas og metal red.), og det betyder en større mulighed for skader under distributionen, fortæller Polymeros Chrysochou.

Har i overvejet problemet ved transport af papirflasker?

– Jo, det er klart, at der er masser af risici ved ny teknologi, og det er selvfølgelig noget af det, vi tester i øjeblikket, svarer Jes Randrup Nielsen.

– Men det er et forhold, som vi kan håndtere. Det er et helt basalt problem med mange nye typer emballage, så det er vi ikke så nervøse for, og det kommer ikke til at bremse projektet, uddyber han.

Bæredygtig papirflasker
Paboco fungerer både som facilitator for teknologien og videreudvikling af papirflasken i samarbejde med fire kommercielle partnere: Coca Cola, Carlsberg Group, The Absolut Company og L’Oréal.

– Det skal ikke ses som fire individuelle partnere, men et fælles projekt, hvor vi vidensdeler fra forskellige brancher, fortæller Michael Michelsen, Business Development Manager, Paboco.

Det er nemlig ham, som Jes Randrup Nielsen henviser til, da jeg begynder at spørge ind til bæredygtighed.

For Michael Michelsen har været med hele vejen – i 2019 blev Paboco nemlig dannet af virksomhederne BillerudKorsnäs, der udvikler og producerer papiremballage, og Alpla, der producerer flasker. Det er derfor en virksomhed, der er skabt til at producere en ny papirflaske, fortæller Michael Michelsen.

Der er også en del CO2-omkostninger, når man fælder træer, mens der skal benyttes store mængder vand til papirproduktionen – hvordan imødekommer I det problem?

– Vi sikrer, at papirvarerne kommer fra områder, hvor det ikke udsætter et tab af naturressourcer. Det gør vi bl.a. gennem Billerud Korsnäs, som kun fælder træer fra skandinaviske og baltiske skove, der er FSC-mærket, svarer Michael Michelsen, inden han uddyber.

– Det betyder, at de træer, der bliver anvendt i dag, bliver taget, når træet er så gammelt, at det begynder at afgive CO2, så bliver det anvendt som materiale bl.a. til papir, og så bliver der plantet to til tre nye træer.

– Vand er en naturligt anvendt komponent i fremstilling af papir – her sikrer vi at vand benyttes med henblik på bæredygtige betragninger af process og oprindelsessted af vandet.

Hvor stor del af papirflaskens livscyklus kommer I så til at måle?

– Når vi udregner papirflaskens CO2-udledning, så måler vi derfra, hvor træet bliver taget fra, og til flasken bliver genbrugt igen, afslutter han.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.