– Der er enormt mange forskere og praktikere, der ligger inde med fantastisk viden på det her område. Så idéen er at få dem samlet, eller starte med at få dem samlet på den her platform, fortæller Sarah Netter, der er center manager for CBS Sustainability og CBS Business and Development Studies.
Hun står desuden bag CBS’s nye podcastserie ‘Cirkulær mode’, der vil belyse og skabe dialog inden for cirkulær økonomi.
For dialog er der brug for, når Sustain Report spørger Sarah Netter, der har en ph.d.-grad i deleøkonomi og bæredygtig forbrugeradfærd. Dialogen kan nemlig være vejen dels til at oplyse flere forbrugere, dels til at skabe dialog mellem forskere.
– Hvis vi gerne vil rykke på det her og sætte gang i den cirkulære omstilling, så er vi nødt til at begynde at tale med hinanden, siger hun.

Frustrerende, når videnskabelige artikler ikke bliver læst
Sarah Netter fortæller, at CBS i første omgang havde drøftet andre måder at skabe dialog på, hvor blandt andet netværksmøder var oppe og vende. Men valget faldt på podcasts, fordi den platform giver mulighed for at formidle tungt stof på en mere tilgængelig måde, fortæller hun.
– Der er mange videnskabelige artikler, der går ud på at lyde så komplekse som muligt, siger Sarah Netter, der selv tidligere har arbejdet på fuld tid som forsker, og nu forsker ved siden af jobbet som center manager.
Hun oplevede desuden frustration over, at meget forskning ikke bliver læst af særligt mange.
– Der er måske ti, der læser din artikel, og det er irriterende, at der ikke er nogen, der rent faktisk bruger forskningen til noget, siger hun og tilføjer, at det derfor var vigtigt for hende, at podcasten blev lavet i et let tilgængeligt sprog.
Læs også: Disse sustainability-forskere bør du holde øje med
Podcastens målgruppe er foruden folk i forsknings- og sustainabilitymiljøet også danskere, der er alment interesserede i forbrug, tøj, bæredygtighed og cirkulær økonomi. Derfor er første emne, som podcasten i de første ti episoder beskæftiger sig med, tøj.
– Tøj er noget alle har et forhold til. Selv hvis du ikke går op i mode, har de fleste taget stilling til det tøj, de går i på den ene eller anden måde. Og de har præferencer til pasform, materialer eller produktionen, siger Sarah Netter.
Podcastforsker: Det giver værdi mens du gør rent
Ifølge podcastforsker og postdoc på Aarhus Universitet, Sigrid Nielsen Saabye, er podcasts et “nørdemedie”, der giver lytteren mulighed for at gå i dybden med et emne, som hun fortalte til Sustain Reports søstermedie Science Report i begyndelsen af august.
– Mange oplever podcastlytning som et optimeringsredskab i hverdagen, hvor man kan kombinere alle de kedelige og trivielle sider af hverdagslivet – at gøre rent, rydde op eller transportere sig til og fra arbejde – med samtidig at give sig selv noget værdifuldt indhold, hvor vi kan blive klogere, overraskede og udvide vores horisont, fortalte Sigrid Nielsen Saabye.
Læs også: Her er fire videnskabspodcasts, du skal kende
Ifølge Danmarks Statistik lytter omkring 40 procent af befolkningen til podcasts, hvilket svarer til 1,7 millioner danskere.
Væk fra silotænkning
Men når det kommer til at tænke i løsninger, så mener Sarah Netter, at vejen frem er at samle “kloge hoveder” på en platform som CBS’s podcast. Sarah Netter siger, at podcasten er den første podcast herhjemme, der udelukkende beskæftiger sig med cirkulær økonomi.
– Vi er stadig på et ret spædt stadie, eller et pilotstadie, når det kommer til at omsætte cirkulær økonomi i praksis. Der mangler enormt meget viden, og der mangler enormt meget data, og samtidig er cirkulær økonomi så kompleks en størrelse, der kræver systemisk samarbejde langs hele værdikæden, siger Sarah Netter.
Hun tilføjer:
– Det kræver, at der er rigtigt mange aktører involveret. Og indtil videre er vi bare ikke særligt gode til at tale med hinanden og lytte til hinanden. Vi holder os rigtigt meget inden for vores egne siloer.
Sarah Netter opfordrer derfor også til, at man kontakter hende direkte, hvis man har inputs til problemstillingen.
Forsiden lige nu:

GTS-institutterne sætter turbo på erhvervslivets innovation og grønne produkter
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.

Livsstilsprogrammer på tv er mere sorte end grønne
Mad-, bolig- og rejseprogrammer understøtter en traditionel og klimabelastende livsstil og afspejler drømmen om, at vi kan købe os lykkelige.

Verdensmål 7: Vi skal bruge vores energi mere effektivt, hvis vi skal sikre bæredygtig energi til alle
Bliver energisystemet klar til al den grønne strøm? Bør overskudsvarme egentlig ikke være i overskud? Og hvor bliver den politiske handling af? Danfoss kaster lys over, hvad der skal til for at opfylde FN’s Verdensmål 7.
Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
