For bare ti år siden, kunne Carlsbergs vandforbrug per øl ligge på mellem 9-10 liter. Nu ligger det på 2,9 liter og skal i 2022 ramme 2,5 liter globalt, hvis selskabet skal nå et af sine strategiske bæredygtighedsmål.
Men i visse dele af verden er vand en mangelvare, og det gør den gennemsigtige væske til en af de største hovedpiner i Carlsbergs 2030-strategi Together Towards Zero.
Tidligere i år afsluttede Carlsberg en vandrisikovurdering i samarbejde med WWF, som identificerede ni vandbassiner som høj-risiko områder. Et af dem var Hoogly nær Kolkata i Vestbengalen, hvor Carlsberg har et bryggeri.
Rent vand er en forudsætning for, at vi kan brygge øl og drive en virksomhed
Ud over at være hårdt ramt af klimaændringer og vandknaphed, har udbruddet af COVID-19 og cyklonen Amphan forværret situationen i 2020.
Det skal et nyt samarbejde med Desolenator, der ifølge Carlsberg er verdens første vandrensningsteknologi på solenergi, i byen Sundarbans lave om på. Byggeriet er planlagt til at begynde i november og skal stå færdigt medio 2021.
– Som vi fortalte i nat, da vi lancerede nyheden i Indien, så er vand jo en af de vigtigste ingredienser i øl, og adgang til rent vand er en forudsætning for, at vi kan brygge øl og drive en virksomhed. Derfor er vi meget stolte over, at kunne introducere en helt ny teknologi sammen med Desolonator, der kan være med til at sikre vandressourcer i højrisikoområder, siger Kasper Elbjørn, Carlsbergs informationschef, tirsdag morgen, til Sustain Report.
Det kommer til at ske, som her, gennem partnerskaber med NGOer, ny teknologi og infrastrukturinvesteringer
Vandrensningsteknologi fra Desolenator består af en soldrevet afsaltningsenhed, som destillerer det mest forurenede og komplekse vand til 20.000 liter rent drikkevand om dagen.
Arbejdet for at sikre vandforsyningen i de hårdets ramte områder stopper dog ikke her. Kasper Elbjørn fortæller, at Carlsberg vil iværksætte projekter i alle de ni vandbassiner, som ligger spredt udover Asien.
– Det er vores ambition i Carlsbergs Together Towards Zero bæredygtighedsprogram at lave projekter knyttet til alle de ni vandbassiner for hermed at være med til at sikre tilgang til rent drikkevand til byerne omkring vores bryggerier. Det kommer til at ske, som her, gennem partnerskaber med NGOer, ny teknologi og infrastrukturinvesteringer, siger Kasper Elbjørn.
Ud over at sikre at alle i området får adgang til rent drikkevand, skal det første af de ni vandprojekter også styrke kvindelige iværksættere i lokalområdet.
Det skal ske via en lokalstyret distributionsmodel, som Carlsberg og Desolonator har designet i samarbejde med WaterAid og Sundarbans Social Development Center og førende forskere fra Strathclyde University i Storbritannien.
Samarbejdet giver samtidig mulighed for at engagere kvinder til at lede og styre distributionen af denne dyrebare ressource
Denne tilgang sikrer ifølge Carlsberg den langsigtede forsyning af rent drikkevand, og danner også grundlaget for andre udviklingsmål: sundhed, uddannelse, indkomstgenerering og kvindelig empowerment i landdistrikter.
– Indien oplever allerede den globale vandkrise. Dette samarbejde har et enormt potentiale både for at skabe en bæredygtig løsning på krisen og samtidig give mulighed for at engagere kvinder fra lokalsamfundet til at lede og styre distributionen af denne dyrebare ressource, siger Rishi Chawla, vicepræsident Corporate Affairs, Carlsberg India, i en pressemeddelelse.
Hos Desolonator er man ligeledes bevidste om, at partnerskabet går videre end sikring af rent vand.
– Som projektleder har det været et privilegium at arbejde med så utrolige sektoroverskridende organisationer såvel som kvindelige iværksættere i Sundarbans, siger Louise Bleach, Development and Impact Lead hos Desolenator og tilføjer:
– Resultatet afdette samarbejde går videre end sikring af rent vand. Det er en demonstration af det transformerende potentiale ved at samle partnere omkring en fælles vision for fremtiden. Når det kommer til global bæredygtighed, er vi alle interessenter, og det er et mål, vi kun kan håbe på at nå sammen.
Forsiden lige nu:

GTS-institutterne sætter turbo på erhvervslivets innovation og grønne produkter
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.

Livsstilsprogrammer på tv er mere sorte end grønne
Mad-, bolig- og rejseprogrammer understøtter en traditionel og klimabelastende livsstil og afspejler drømmen om, at vi kan købe os lykkelige.

Verdensmål 7: Vi skal bruge vores energi mere effektivt, hvis vi skal sikre bæredygtig energi til alle
Bliver energisystemet klar til al den grønne strøm? Bør overskudsvarme egentlig ikke være i overskud? Og hvor bliver den politiske handling af? Danfoss kaster lys over, hvad der skal til for at opfylde FN’s Verdensmål 7.
Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
