For bare ti år siden, kunne Carlsbergs vandforbrug per øl ligge på mellem 9-10 liter. Nu ligger det på 2,9 liter og skal i 2022 ramme 2,5 liter globalt, hvis selskabet skal nå et af sine strategiske bæredygtighedsmål.
Men i visse dele af verden er vand en mangelvare, og det gør den gennemsigtige væske til en af de største hovedpiner i Carlsbergs 2030-strategi Together Towards Zero.
Tidligere i år afsluttede Carlsberg en vandrisikovurdering i samarbejde med WWF, som identificerede ni vandbassiner som høj-risiko områder. Et af dem var Hoogly nær Kolkata i Vestbengalen, hvor Carlsberg har et bryggeri.
Rent vand er en forudsætning for, at vi kan brygge øl og drive en virksomhed
Ud over at være hårdt ramt af klimaændringer og vandknaphed, har udbruddet af COVID-19 og cyklonen Amphan forværret situationen i 2020.
Det skal et nyt samarbejde med Desolenator, der ifølge Carlsberg er verdens første vandrensningsteknologi på solenergi, i byen Sundarbans lave om på. Byggeriet er planlagt til at begynde i november og skal stå færdigt medio 2021.
– Som vi fortalte i nat, da vi lancerede nyheden i Indien, så er vand jo en af de vigtigste ingredienser i øl, og adgang til rent vand er en forudsætning for, at vi kan brygge øl og drive en virksomhed. Derfor er vi meget stolte over, at kunne introducere en helt ny teknologi sammen med Desolonator, der kan være med til at sikre vandressourcer i højrisikoområder, siger Kasper Elbjørn, Carlsbergs informationschef, tirsdag morgen, til Sustain Report.
Det kommer til at ske, som her, gennem partnerskaber med NGOer, ny teknologi og infrastrukturinvesteringer
Vandrensningsteknologi fra Desolenator består af en soldrevet afsaltningsenhed, som destillerer det mest forurenede og komplekse vand til 20.000 liter rent drikkevand om dagen.
Arbejdet for at sikre vandforsyningen i de hårdets ramte områder stopper dog ikke her. Kasper Elbjørn fortæller, at Carlsberg vil iværksætte projekter i alle de ni vandbassiner, som ligger spredt udover Asien.
– Det er vores ambition i Carlsbergs Together Towards Zero bæredygtighedsprogram at lave projekter knyttet til alle de ni vandbassiner for hermed at være med til at sikre tilgang til rent drikkevand til byerne omkring vores bryggerier. Det kommer til at ske, som her, gennem partnerskaber med NGOer, ny teknologi og infrastrukturinvesteringer, siger Kasper Elbjørn.
Ud over at sikre at alle i området får adgang til rent drikkevand, skal det første af de ni vandprojekter også styrke kvindelige iværksættere i lokalområdet.
Det skal ske via en lokalstyret distributionsmodel, som Carlsberg og Desolonator har designet i samarbejde med WaterAid og Sundarbans Social Development Center og førende forskere fra Strathclyde University i Storbritannien.
Samarbejdet giver samtidig mulighed for at engagere kvinder til at lede og styre distributionen af denne dyrebare ressource
Denne tilgang sikrer ifølge Carlsberg den langsigtede forsyning af rent drikkevand, og danner også grundlaget for andre udviklingsmål: sundhed, uddannelse, indkomstgenerering og kvindelig empowerment i landdistrikter.
– Indien oplever allerede den globale vandkrise. Dette samarbejde har et enormt potentiale både for at skabe en bæredygtig løsning på krisen og samtidig give mulighed for at engagere kvinder fra lokalsamfundet til at lede og styre distributionen af denne dyrebare ressource, siger Rishi Chawla, vicepræsident Corporate Affairs, Carlsberg India, i en pressemeddelelse.
Hos Desolonator er man ligeledes bevidste om, at partnerskabet går videre end sikring af rent vand.
– Som projektleder har det været et privilegium at arbejde med så utrolige sektoroverskridende organisationer såvel som kvindelige iværksættere i Sundarbans, siger Louise Bleach, Development and Impact Lead hos Desolenator og tilføjer:
– Resultatet afdette samarbejde går videre end sikring af rent vand. Det er en demonstration af det transformerende potentiale ved at samle partnere omkring en fælles vision for fremtiden. Når det kommer til global bæredygtighed, er vi alle interessenter, og det er et mål, vi kun kan håbe på at nå sammen.
Forsiden lige nu:

PensionDanmark planlægger også for planter og dyr, når de bygger nyt
Strategien kom på plads i 2022, og nu kommer Pension Danmark som det første selskab herhjemme med en rapport om deres aftryk på biodiversitet.

Nordisk rapport anbefaler stærkere regulering og et opgør med vækst-ideologien
Gennemgang af videnskabelige artikler viser, at der ikke findes eksempler på reel afkobling af økonomisk vækst fra den uholdbare miljø- og klimabelastning og overtræk på jordens ressourcer.

Uden den indre balance kan vi ikke skabe mere bæredygtige løsninger
PODCAST: Mange ledere famler, når de skal tage livsbalancen alvorligt, siger Louise Sparf til Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.
Seneste artikler:

PFA Pension henter særlig rådgiver til at dirigere strategi og bæredygtighed
Tidligere særlig rådgiver i S-regeringen og afdelingsdirektør i Nykredit Karl Kjær Bang bliver ny chef for bæredygtighed, public affairs og strategi hos PFA Pension.

Halvdelen af forskningsreserven skal gå til grøn omstilling
Et bredt flertal i Folketinget er enige om at fordele 3,6 mia. kr. til dansk forskning. Næsten halvdelen går til forskning i den grønne omstilling.

-Kvinder skal finde deres indre Pippi frem
FEMININ FORTROP. Bæredygtighedschef Camilla Dyring var med, før byggebranchen overhovedet havde ord for bæredygtighed. Siden da har hun været med til at slå hul på den bæredygtige udvikling – både i byggeriet og indad til i virksomheder.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
