Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Bygninger har ansvar for 36 procent af CO2-udledningen i EU

Men 79 procent af boligejere ville lave miljøforbedringer, hvis det var billigere, viser ny rapport.

Foto: Rockwool

Hvis det var billigere, ville langt størstedelen af boligejere gladeligt renovere deres hjem, for at gøre dem mere energieffektive.

Det viser en ny rapport fra Cambridge Econometrics, som er blevet udarbejdet for isoleringsproducenten Rockwool.

– Det er måske en kliché, men det er stadig sandt – den billigste, reneste og sikreste energi er den, vi ikke bruger, lyder det i rapporten fra Rockwools CEO Jens Birgersson.

Men den absolut største faktor, der i dag holder boligejerne tilbage, er hverken covid-19 eller usikkerheden og besværet ved lange byggeprojekter på matriklen – men derimod kroner og ører, viser rapporten.

COP26-tema

Rapporten udkom torsdag, som også var dagen, hvor temaet på COP26-konferencen var ‘byer, regioner og byggeri’.

– Accelereret handling i byggerisektoren, drevet af subnationale ledere, er vitalt for både afbødning af CO2-udledning og for at støtte modstandsdygtige miljøer, lyder det i det officielle program for COP26.

Læs også: Novozymes-topchef: – Jeg rejser fra COP26 med forsigtig optimisme

For bygninger har ansvaret for 36 procent af al CO2-udledning alene i EU, og i USA står bygninger for 40 procent. Det indikerer, at området er vigtigt at, påpeger direktøren for Rockwool.

– Globale ledere bør huske, at idéer er billigere, men energi er dyrt. Hvis vi prioriterer renovation, sender vi et klart signal om, at vi investerer i folks fremtid og vores planet. Og, at den vindende opskrift er, at vi handler nu, lyder det fra Jens Birgersson.

Faktisk ville hele 79 procent gerne renovere deres hjem med henblik på at energieffektivisere dem, mens 73 procent mener, at forbedringer bør være obligatoriske, viser rapporten.

Resultaterne er baseret på 14.000 adspurgte personer i Danmark, Frankrig, Tyskland, Italien, Polen, Storbritannien og USA.

– Penge er ikke problemet. Mens der altid vil være debat om omkostningerne ved klimatiltag – og forhåbentlig også om omkostninger ved mangel på tiltag – så er det et faktum, at der er rigeligt med penge tilgængeligt til bygningsrenoveringer og grønne investeringer, lyder det fra Jens Birgersson.

Materialer skal genbruges

Men ét er den enkelte private boligejer – ét andet er, når store byggeprojekter søsættes, og gamle og mindre energieffektive huse rives ned til fordel for nye.

For når det kommer til nybyg, peger rapporten på, at der skal rykkes på den bæredygtige agenda. Og mange gange vil renovering kunne svare sig frem for nybyg.

Læs også: Fondsmillioner til forskning i cirkulært byggeri

I oktober udgav Danmarks Tekniske Universitet en rapport, hvori man anbefalede, at byggesektorens aktører samarbejder om at skalere cirkulært byggeri og at igangsætte store testprojekter.

– Direkte genbrug af byggekomponenter vil betyde et mindre træk på naturressourcer til produktion af nye materialer. Samtidig bevarer og udnytter det de ressourcer, som allerede er i det eksisterende byggeri, lød det fra Lisbeth M. Ottosen, professor og sektionsleder i Materialer og Holdbarhed på DTU Byg i en pressemeddelelse.

Hun tilføjede:

– Og gevinsten er større, jo højere niveau vi genanvender materialerne på, for eksempel ved at renovere byggeri eller genanvende hele moduler i nye bygninger.

Energieffektivisering kan redde liv

Ifølge data fra Eurostat var 96,5 millioner mennesker alene i EU i risiko for at havne i fattigdom eller social eksklusion i 2020.

I USA har Energiministeriet estimeret, at opvarmning i denne vinter vil stige med omkring 30 procent i snit, sammenlignet med sidste år.

Rapporten fra Rockwool understreger, at de stigende gaspriser er med til at forværre problemet med fattigdom, da det alt sammen tærer af husholdningernes overskud. I EU vil det særligt ramme lande som Polen, Rumænien og Slovenien.

– Bygningsrenovering kan bogstavelig talt isolere folk fra høje energipriser, lyder det fra Rockwools Jens Birgersson.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.