Optimismen blandt danske topchefer er vokset, selvom coronapandemien stadig hærger verden over.
Det viser en ny analyse fra revisionshuset PwC.
– Det er meget positivt, at så stor en andel af toplederne forventer vækst i deres virksomhed, lyder det fra Mogens Nørgaard Mogensen, administrerende direktør i PwC, i en pressemeddelelse.
I alt venter 76 procent af de danske topledere, at der vil komme vækst i nationaløkonomien de kommende 12 måneder.
Og det er blandt andet nye grønnere toner i fra USA, der giver grund til den gode stemning, peger analysen på.
Højkonjunkturen giver håb
En anden af årsagerne til optimismen skyldes dog også den rapport, der udkom fra Finansministeriet i december – nemlig Økonomisk Redegørelse.
– Vi har allerede set positive takter for væksten i dansk økonomi i 2021, og selvom Covid-19-pandemien tog til i styrke i løbet af vinteren, står dansk økonomi stærkt ifølge den seneste prognose i Økonomisk Redegørelse, siger Mogens Nørgaard Mogensen.
Læs også: Tania Ellis – Disse tendenser kan du vente i 2022
Økonomisk Redegørelse udkommer hvert halvår og giver et bud på væksten i den kommende tid.
“Dansk økonomi er i løbet af kort tid kommet tilbage i en højkonjunktur med høj beskæftigelse og lav ledighed. Der er stadig virksomheder og brancher, som har det svært, men samlet set er der i dag flere i job end nogensinde før, og ledigheden er den laveste i 12 år,” lød det i Økonomisk Redegørelse fra 17. december.
Ifølge den nye prognose fortsætter højkonjunkturen med en vækst i bruttonationalproduktet på henholdsvis 2,8 procent og 2,1 procent i 2022 og 2023 efter en vækst på 3,9 procent i 2021.
Biden giver nyt håb
Året 2021 startede med et præsidentskifte i USA til demokraternes Joe Biden efter en enkelt periode til republikaneren og tv-personligheden Donald Trump.
Mens Trump kæmpede for at bevare olieindustrien, trak USA ud af Paris-aftalen og mente, at USA trak for tungt et læs, når det kom den globale grønne omstilling, så har tonerne været anderledes hos Biden.
I april 2021 meddelte den nytiltrådte præsident, at USA skal halvere sin udledning af CO2, og ifølge Mogens Nørgaard Mogensen er den udmelding en af de vigtige grunde til, at optimismen spirer hos de danske chefer.
– Valget af Joe Biden som præsident har betydet, at USA er blevet mere attraktiv. For eksempel har Joe Biden planer om, at USA’s udledning af klimagasser skal halveres frem mod 2030, hvilket udgør et stort potentiale for blandt andet dansk eksport til USA, siger Mogens Nørgaard Mogensen.
Danske virksomheder sælger for 159 milliarder kroner om året i USA, og det er med til at sikre knap 100.000 danske arbejdspladser, ifølge tal fra Dansk Industri.
Læs også: Grønne virksomheder jubler over Biden-sejr
I forbindelse med Bidens valgsejr i november 2020 lød det fra Dansk Industris direktør Lars Sandahl Sørensen:
– Den amerikanske økonomi er buldret derudaf under præsident Trump, og dansk eksport til USA er øget, men Joe Biden har lagt op til et vigtigt kursskifte i amerikansk politik med øget fokus på internationalt samarbejde og grøn omstilling.
Enkelte brancher hænger stadig med mulen
Det er dog ikke alle brancher, at optimismen drives af de høje vækstforventninger og Joe Bidens klimapolitik.
For måske ikke så overraskende er de brancher, der har været hårdest ramt af nedlukninger og coronapandemien, mindre optimistiske.
Blandt de mest optimistiske brancher ses teknologi- og ejendomsbranchen, mens kun 44 procent af toplederne i oplevelses- og rejsebranchen tror på vækst i “høj grad” eller “meget høj grad”.
– Undersøgelsen understreger endnu engang, at pandemien – direkte eller indirekte – har ramt nogle brancher langt hårdere end andre. Derigennem er i forvejen hårdt prøvede brancher og virksomheder fortsat ramt, og usikkerhederne om fremtiden øget, lyder det fra Mogens Nørgaard Mogensen.
PwC’s analyse, CEO Survey, er en del af en global undersøgelse af 4.446 topchefers forventninger i 89 lande. I alt har 80 danske CEO’er deltaget i undersøgelsen.
Forsiden lige nu:

GTS-institutterne sætter turbo på erhvervslivets innovation og grønne produkter
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.

Livsstilsprogrammer på tv er mere sorte end grønne
Mad-, bolig- og rejseprogrammer understøtter en traditionel og klimabelastende livsstil og afspejler drømmen om, at vi kan købe os lykkelige.

Verdensmål 7: Vi skal bruge vores energi mere effektivt, hvis vi skal sikre bæredygtig energi til alle
Bliver energisystemet klar til al den grønne strøm? Bør overskudsvarme egentlig ikke være i overskud? Og hvor bliver den politiske handling af? Danfoss kaster lys over, hvad der skal til for at opfylde FN’s Verdensmål 7.
Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.