Trods en hård kamp for sit job, lykkedes det ikke Jean-Sébastien Jacques at beholde sit job som CEO, da mineselskabet Rio Tinto tidligere på året ødelagde to 46.000 år gamle og hellige huler i Australien. Også bestyrelsen kom under voldsomt pres og to andre medlemmer af topledelsen blev fyret.
– Når konsekvenserne når op på det niveau, er ingen i tvivl om, hvor alvorligt det er, lød vurderingen fra Lise Kingo, tidligere CEO for FN’s Global Compact, som kaldte det et “vendepunkt for ansvarlige virksomheder” i et interview med Sustain Report.
I ATP, som investerer danskernes pensionsmidler, er Rio Tinto og to andre mineselskaber; BHP og Vale også kommet på en sort liste over virksomheder, man ikke ønsker at poste penge i.
Det skyldes “de adskillige lignende og andre problematiske sager, som selskabet har haft”, skriver ATP i sin nye rapport ‘Fact-finding 2020‘. Derfor har ATP “ikke tillid til, at disse afskedigelser er tilstrækkeligt”, lyder det også i rapporten, som fortsætter:
“Meget tyder på, at der er strukturelle problemer i selskabet, der ikke er løst, og at dette meget vel kan føre til lignende sager i fremtiden. På den baggrund valgte vi at ekskludere Rio Tinto fra investeringsuniverset”.
Og det ændrer ansættelsen af en ny topchef, danske Jakob Stausholm, som er tidligere CFO i Rio Tinto, ikke ved.
– Det, Rio Tinto har gjort i sit eget hjemland, kan groft sagt sidestilles med, at en dansk entreprenør kom til at jævne gravhøjene ved Jelling med jorden og samtidig lige kvase Jellingstenene med en maskine. Det er uden tvivl godt, at den danske topchef kommer ind og tager affære, og så kan det på et tidspunkt være, at vi kan genoverveje investeringer, siger Ole Buhl, vicedirektør i ATP med ansvar for ansvarlighed til Børsen.
Problemet med mineselskaberne går videre end skaderne på kulturarv og miljø, ifølge ATP.
“Selskaberne har over de senere år forsømt deres forpligtelse til at drive sikre miner, hvilket har resulteret i enorme miljøskader, omfattende tab af menneskeliv og øvrige
menneskerettighedsbrud,” skriver ATP i rapporten.
Ifølge Financial Times er konsekvenserne for Rio Tinto som følge af ødelæggelsen af hulerne, et udtryk for ‘The Power of ESG’ med henvisning til de miljømæssige-, sociale- og ledelsesmæssige faktorer, som virksomheder i stigende grad holdes op på af investorer, NGO’er og andre stakeholdere.
ATP har i 2020:
• screenet over 1.100 selskaber for brud på ATP’s politik for samfundsansvar
• gennemført 29 fact-findings
• ekskluderet 9 selskaber efter fact-finding
• behandlet temaer som arbejdstagerrettigheder, miljø- og menneskerettigheder, korruption og produktsikkerhed.
Kilde: ATP
Forsiden lige nu:

Medier, organisationer og advokatfirma hoppede alle på historien om bæredygtigt badetøj
GREENWASHING. Copenhagens Cartels historie om badetøj lavet af fiskenet havde alle ingredienser til en god historie. Og det var bekvemt at tro på den, påpeger reklamemanden Frederik Preisler.

Lovændring åbner for fængselsstraf for vildledende markedsføring
Regeringen lægger op til, at systematisk og grov vildledende markedsføring kan straffes med fængsel. Dansk Erhverv efterlyser mere vejledning frem for strengere straffe.

Det kræver en kulturændring at skabe det meningsfulde arbejdsliv
Ledelsesekspert og forfatter Louise Sparf deler i sin bog Lederskab i Balance sin personlige ledelsesfortælling. For hende er balancen mellem hjerne og hjerte vigtig for at opnå de bedste resultater på arbejdspladserne.
Seneste artikler:

Tidligere Ørsted-direktør bliver ny partner og investeringsdirektør i CIP
Tidligere viceadministrerende direktør i Ørsted, Martin Neubert, tager de strategiske tøjler over Copenhagen Infrastructure Partners’ investeringsområde på tværs af fonde.

PFA Pension henter særlig rådgiver til at dirigere strategi og bæredygtighed
Tidligere særlig rådgiver i S-regeringen og afdelingsdirektør i Nykredit Karl Kjær Bang bliver ny chef for bæredygtighed, public affairs og strategi hos PFA Pension.

Halvdelen af forskningsreserven skal gå til grøn omstilling
Et bredt flertal i Folketinget er enige om at fordele 3,6 mia. kr. til dansk forskning. Næsten halvdelen går til forskning i den grønne omstilling.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
