Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

ATP sortlister udskældt selskab med dansk direktør

Rio Tinto er et af de mineselskaber, som er kommet på ATP’s sorte liste.

Foto: Presse

Trods en hård kamp for sit job, lykkedes det ikke Jean-Sébastien Jacques at beholde sit job som CEO, da mineselskabet Rio Tinto tidligere på året ødelagde to 46.000 år gamle og hellige huler i Australien. Også bestyrelsen kom under voldsomt pres og to andre medlemmer af topledelsen blev fyret.

– Når konsekvenserne når op på det niveau, er ingen i tvivl om, hvor alvorligt det er, lød vurderingen fra Lise Kingo, tidligere CEO for FN’s Global Compact, som kaldte det et “vendepunkt for ansvarlige virksomheder” i et interview med Sustain Report.

I ATP, som investerer danskernes pensionsmidler, er Rio Tinto og to andre mineselskaber; BHP og Vale også kommet på en sort liste over virksomheder, man ikke ønsker at poste penge i.

Det skyldes “de adskillige lignende og andre problematiske sager, som selskabet har haft”, skriver ATP i sin nye rapport ‘Fact-finding 2020‘. Derfor har ATP “ikke tillid til, at disse afskedigelser er tilstrækkeligt”, lyder det også i rapporten, som fortsætter:

“Meget tyder på, at der er strukturelle problemer i selskabet, der ikke er løst, og at dette meget vel kan føre til lignende sager i fremtiden. På den baggrund valgte vi at ekskludere Rio Tinto fra investeringsuniverset”.

Og det ændrer ansættelsen af en ny topchef, danske Jakob Stausholm, som er tidligere CFO i Rio Tinto, ikke ved.

– Det, Rio Tinto har gjort i sit eget hjemland, kan groft sagt sidestilles med, at en dansk entreprenør kom til at jævne gravhøjene ved Jelling med jorden og samtidig lige kvase Jellingstenene med en maskine. Det er uden tvivl godt, at den danske topchef kommer ind og tager affære, og så kan det på et tidspunkt være, at vi kan genoverveje investeringer, siger Ole Buhl, vicedirektør i ATP med ansvar for ansvarlighed til Børsen.

Problemet med mineselskaberne går videre end skaderne på kulturarv og miljø, ifølge ATP.

“Selskaberne har over de senere år forsømt deres forpligtelse til at drive sikre miner, hvilket har resulteret i enorme miljøskader, omfattende tab af menneskeliv og øvrige
menneskerettighedsbrud,” skriver ATP i rapporten.

Ifølge Financial Times er konsekvenserne for Rio Tinto som følge af ødelæggelsen af hulerne, et udtryk for  ‘The Power of ESG’ med henvisning til de miljømæssige-, sociale- og ledelsesmæssige faktorer, som virksomheder i stigende grad holdes op på af investorer, NGO’er og andre stakeholdere.

ATP har i 2020:
• screenet over 1.100 selskaber for brud på ATP’s politik for samfundsansvar
• gennemført 29 fact-findings
• ekskluderet 9 selskaber efter fact-finding
• behandlet temaer som arbejdstagerrettigheder, miljø- og menneskerettigheder, korruption og produktsikkerhed.
Kilde: ATP

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.