Anne Zachariassen kommer fra energibranchen. Hun er oprindeligt ingeniør, og da hun startede i Aarhus Havn, havde man en tilgang til bæredygtighed, som rigtig mange andre danske virksomheder har: Nemlig det hun kalder en ”ildsjælstilgang”.
– Det var enkelte ildsjæle, altså medarbejdere, der drev forskellige bæredygtige agendaer, men der var ingen overordnet plan på ledelsesniveau, fortæller Anne Zachariassen til podcastvært Steffen Max Høgh.
Derfor satte hun sig i 2018 for, at bæredygtighed skulle med i havnens strategi.
Fem gode råd
Aarhus Havn startede med at definere en ambitiøs målsætning: De ville være Østersøområdets mest bæredygtige havn og samtidig blive CO2-neutrale.
Da strategien var lagt, var det tid til at gennemføre målsætningerne i praksis. Der blev ansat to profiler. De hyrede konsulenter, der kunne hjælpe med at omsætte målsætningerne til praktik, de satte delmål for at nedbringe CO2 og de udvalgte fire af FN’s 17 Verdensmål, som de ville fokusere på, og hvor det var muligt for dem, at gøre en forskel.
Du kan læse Bæredygtighedsrapporten 2021 fra Aarhus Havn her.
Anne Zachariassens gode råd til andre virksomheder, der skal i gang:
- Få lavet et CO2-regnskab for Scope 1 og 2 (benyt eventuelt Klimakompasset)
- Ledelsen skal eje bæredygtighedsagendaen, vise hvad de selv brænder for og være autentisk
- Start med de tiltag, man ved noget om i forvejen
- Kig på de fem største kunders ESG-rapporter og læs hvad de skriver, så man ved hvilke krav, de kommer til at stille fremover
- Få en konsulent til at hjælpe med at skaffe den viden, man ikke selv har
- Lyt til podcasts om bæredygtighed – Bæredygtig Business er (i al beskedenhed) et fremragende sted at hente viden!
Du kan lytte til episoden om Aarhus Havn her.
Forsiden lige nu:

GTS-institutterne sætter turbo på erhvervslivets innovation og grønne produkter
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.

Livsstilsprogrammer på tv er mere sorte end grønne
Mad-, bolig- og rejseprogrammer understøtter en traditionel og klimabelastende livsstil og afspejler drømmen om, at vi kan købe os lykkelige.

Verdensmål 7: Vi skal bruge vores energi mere effektivt, hvis vi skal sikre bæredygtig energi til alle
Bliver energisystemet klar til al den grønne strøm? Bør overskudsvarme egentlig ikke være i overskud? Og hvor bliver den politiske handling af? Danfoss kaster lys over, hvad der skal til for at opfylde FN’s Verdensmål 7.
Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.