Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Derfor er 6 virksomheders bæredygtighedsrapporter “eksemplariske”

Reelt CO2-aftryk, delmål og gode cases gør disse rapporter til nogle alle kan lære af.

SMV COP
Fra venstre Sara Krüger Falk, direktør, Global Compact, Susanne Kær, CSR-konsulent, Vandcenter Syd, Anne Vibeke Madsen, HR-chef, Lodam Electronics (nu Bitzer A/S), Yvonne Kyed, Souschef, GrønlandsBANKEN, Susanne Søndahl Wolff, Nordic Communications & Marketing Director, e-Boks, Kirsten Mariager, Head of Sustainability, Danish Energy Management, Christina Dorff, Redaktør, MP Pension. Foto: FSR – danske revisorer

Denne artikel blev første gang udgivet i september 2019. 

De 1.000 største virksomheder i landet løber ofte med opmærksomheden, når det gælder samfundsansvar. Det er de nemlig forpligtet til at rapportere om.

Men hvad med underskoven af virksomheder, der udgør 99 procent af virksomhedsgrundlaget i Danmark?

e-Boks, Danish Energy Management, GrøndlandsBANKEN, Lodam Electronics, MP Pension og VandCenter Syd beviser, at de også kan lege med.

De fremhæves for at være dygtige til at rapportere på delmål, solide data og verdensmålene.

Derfor hyldes de seks mindre virksomheder for deres bæredygtighedsrapportering i SMV COP. Den løb af stablen for første gang i år med FSR – Danske Revisorer og FN’s Global Compact som arrangør.

COP-rapporten, eller ”Communication on Progress”, aflægges af virksomheder, som er medlem af FN’s Global Compact, og den skal rapporterer på ti principper inden for menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, anti-korruption og miljø.

– De seks virksomheder viser, at det er muligt for alle størrelser af virksomheder at arbejde med samfundsansvar og udarbejde en god rapport, der kommunikerer klart til interessenter, siger Birgitte Mogensen, formand for CSR-udvalget hos FSR – danske revisorer i en pressemeddelse.

Hun suppleres af direktør i Global Compact Network Denmark, Sara Krüger Falk:

– Én af vores missioner er, at flere mindre virksomheder skal få øjnene for det forretningspotentiale, der ligger i at være en ansvarlig virksomhed. At minimere sit negative aftryk på omverdenen og maksimere sine positive bidrag gennem nye bæredygtige løsninger bør være Danmarks nye forretningsmantra for alle slags virksomheder.

Her kommer begrundelserne for, at de seks vinder-virksomheder skiller sig ud med deres COP-rapporter. Læs mere her.

e-boks: Godt indblik i fremdrift
e-Boks er et selvstændigt aktieselskab stiftet i 2001 og ejet af Nets og PostNord. COP-rapporten får ros for dens oversigt over kerneaktiviteter og værdiskabelse, som både større og mindre virksomheder kan tage ved lære af, ifølge begrundelsen, som fortsætter:

“e-Boks har fokus på at fremhæve delmål, hvilket giver læseren et godt indblik i virksomhedens fremdrift. Rapporten indeholder desuden konkrete data, og sætter virksomhedens eksisterende
arbejde i relation til FN’s verdensmål.”

Danish Energy Management: Solide miljødata
Det internationalt konsulentfirma Danish Energy Management fremhæves for rapportens oversigt over mål, resultater og delmål, der er visuelt flot fremstillet.

“Virksomheden rapporterer desuden grundigt og klart på klima og miljø med solide data, og de udregner et reelt carbon footprint på deres aktiviteter i det forgangne år med baseline i 2015. Rapporten indeholder også en god kobling mellem FN’s verdensmål og værdiskabelsen for kunderne,” lyder det i begrundelsen.

Lodam Electronics, nu BITZER Electronics: God case
Rapporten fremhæves for sin brug af data, der går flere år tilbage. Det skaber transparens om udviklingen i energiforbruget, hvilket sjældent ses for virksomheder i den størrelse, lyder begrundelsen fra CSR-udvalget, som fortsætter:

“Rapporten giver et nemt overblik over arbejdet med Global Compacts 10 principper, herunder om handlinger og resultater. Rapporten er læsevenlig og inddrager en case, der tydeliggør koblingen mellem virksomhedens produkter og FN’s verdensmål for læseren”.

GrønlandsBANKEN: God refleksion over samfundsansvar
Grønlandsbanken er ifølge bedømmelsen et godt eksempel på, hvor simpel, og alligevel informativ, en rapport kan udarbejdes.

“Grønlandsbanken inddrager både Global Compacts 10 principper og FN’s verdensmål, og rapporten har en fin struktur, der gør, at den er læsevenlig. Rapporten er stringent i forhold til den vejledning, der findes for COP-rapporter og inddrager et afsnit, der evaluerer bankens arbejde med samfundsansvar, hvilket viser god refleksion fra virksomhedens side.”

MP Pension: Eksemplarisk forord
Forordet i COP-rapporten fra MP Pension er eksemplarisk på grund af sin klare forpligtelse til Global Compact og et godt resumé af arbejdet med Global Compacts 10 principper i det forgange år, hedder det i begrundelsen, som fortsætter:

“MP Pension rapporterer grundigt på arbejdet med ansvarlige investeringer, herunder særligt på menneskerettigheder og klima. Rapporten relaterer succesfuldt forretningsmodellen og Global Compacts 10 principper og har også en god oversigt, der kobler arbejdet med ansvarlige investeringer til FN’s verdensmål.”

VandCenter Syd: Viser at Global Compact-principper er integreret i arbejdsgangene
Landets ældste vandcenter, VandCenter Syd, har været særligt god til at skabe en logisk struktur, lyder begrundelsen for, at selskabet har gjort sig fortjent til at vinde SMV COP 2019.

“Særligt beskrivelsen af forretningsmodellen på side fire er let forståelig, og grafikken går igen og skaber genkendelighed for læseren. VandCenter Syd inddrager relevante oplysninger i prosa og data, og forklarer væsentligheden af de oplysninger, der er med i rapporten. Rapporten integrerer i høj grad Global Compacts 10 principper. Det illustrerer, at principperne er en naturlig del af virksomhedens arbejdsgange.”

Om processen
Virksomheder med op til 250 medarbejdere, der er medlem af Global Compact Network Denmark har kunne indstille deres seneste COP-rapport til SMV COP 2019 (senest udgivet 31. maj 2019). Kun rapporter der kvalificeres som Global Compact Active eller Advanced, er blevet vurderet ud fra tre hovedkriterier og en række underkriterier. Det har ikke været et krav, at rapporterne lever op til alle underkriterier for at komme på listen.

CSR-udvalget i FSR – danske revisorer har gennemført en fagteknisk vurdering af de indsendte rapporter og derefter endelig valgt, hvilke virksomheder der var bedst kvalificeret til komme på listen. Udvalget har vurderet ud fra de tre kriterier med tilhørende underkriterier. I udvælgelsesarbejdet har udvalget også haft for øje for, om virksomhederne rapporterer på FN’s verdensmål, men det har ikke være udslagsgivende for udfaldet. I tilfælde hvor et medlem af CSR-udvalgets firma har udarbejdet en virksomheds finansielle rapport, har medlemmets stemme ikke været afgørende

I alt 38 medlemsvirksomheder af Global Compact med 250 medarbejdere eller derunder har indsendt deres COP-rapport for 2018 til vurdering.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.